• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Пилотите затвориха последна страница в автомобилната 2017

Събота, 16 Декември 2017 | София, RallyXpress
Пилотите затвориха последна страница в автомобилната 2017

НЕ САМО ОПИТЪТ, НО И
ПАРИ ПРАВЯТ УСПЕХИТЕ

2016 BFAS Last
И ТАЗГОДИШНАТА автомобилна гала, както впрочем и предишните две, не надскочи стандартите от времето, когато церемонията се устройваше в бившия Кемпински-Зографски. Обяснения много, но основното си остава едно: че джобът на федерацията е силно отънял. В този смисъл финалното събиране на всички екипажи може да получи оценка „добър“, а ангажираните с наградите хора от офиса на БФАС да са убедени, че направиха възможното, събирането да е достатъчно цветно, приятно, че за финал дори и вкусно. Въпреки повечето опит и по-малкото „боя“.

БЪЛГАРСКИЯТ автомобилен спорт и неговата федерация теглиха чертата на сезон 2017, раздавайки за 110 мин. 256 отличия на националните шампиони и техните подгласници в генералните класирания и за първенците в отделните класове на 14 дисциплини.

„Има един сайт, който винаги търси рекордите, но да оставим това на него… Днес ние успяхме да…“, направи указанията си в края на церемонията в зала София на Световен търговски център Интерпред президентът на БФАС Владимир Илиев.

Преди това обаче, той случайно направи сверка, дали наистина това е едно ново постижение за федерацията.

Като се има предвид бройката на купите, допълнени с още 20 плакети, връчени тържествено на общините от градовете домакини, и толкова награди за българите, представили ни зад граница и на пилотите в неравностойно положение от БАРИС, иначе любимата на Владо Илиев статистика изглежда така: на конвейерен принцип, на всеки 43 сек., водещите Филип Лазаров от сайта Бричка и журналистът от bТV Димитър Тасев са връчвали по един приз.

Не че двамата имаха някакъв друг избор…

Дали има рекорд? Да, г-н Илиев, има. Постижението е подобрено с 10 мин., сравнено с голямата говорилня в Националния исторически музей преди година.

Пилотите затвориха последна страница в автомобилната 2017

снимка заrallyxpress: асен илиев
ТРИ ТИТЛИ ЗА ВАРНЕНСКО-ШУМЕНСКИЯТ ТАНДЕМ… Добрин Борисов и Тихомир Стратиев завършиха сезон 2017 с максимален брой от шампионски звания –в генералното класиране, в подреждането на 2WD, които допълниха с първото място и в RC4.


„Това са наградите за вашия труд, енергия и пари – не на последно място – които сте вложили. И от злато да бяха [купите], стойността им щеше да е по-малка от онова, което сте направили през годината!“, обобщи постигнатото от автомобилните състезатели президентът на БФАС.

„Залата е малка!“, констатира един от шампионите, чакащи многостаночното награждаване на класовете в рали-спринта.

2017 Gala Spirov 004

снимка заrallyxpress: асен илиев
ТРИМАТА НАЙ-БЪРЗИ И НАЙ-ЛОВКИ… (отляво на дясно) Антон Бъчваров, Сергей Сергеев и Павел Славов бяха наградени с купите за състезатели с модифицирани автомобили.

Идеята всички класове да се съберат на едно място едва ли е била най-добрата. Но пък при такава уникална бройка от призове как да се постъпи?

Всъщност реалната цифра за капацитета на зала София е 250 седящи меса, а на залата на уникалната до скоро сграда Интерпред се наложи да поеме най-малко още други 200.

Неприятен вкус обаче остави фактът, че някои от шампионите и техните подгласници днес „блеснаха“ с отсъствието си независимо, че от електронния си портал, автомобилната власт предупредително се закани с пръст: „…като обръщаме внимание, че на неявилите се на награждаването по неуважителни причини (писмено уведомление 3 дни преди събитието), ще бъде наложено наказание според Наредбата на БФАС.

2017 Gala 010

снимка заrallyxpress: асен илиев
ВИДЕО ЗА ЛИЧНАТА КОЛЕКЦИЯ… С вниманието на професионален репортер, дама заснема церемонията на автомобилните състезатели.

Вероятно по същия начин, неглижирани, биха се почувствали самите тези с „неизвинените отсъствия“, ако други шампиони биха били извън залата в единствения момент от годината, в който се показва кой с какво е успял да е по-добър от конкурентите си…

Все пак уважението не е еднопосочна улица, нали?

Но както показва практиката, което добре си знаем, управата лесно обявява наказания в началото на сезона, но дори и в края му така и не успява да намери волята, за да ги налага.

Така че санкции ще има, но само на хартия…

Доброто е, че в днешния ден цялата церемония премина тихо и без нито един скандал. И слава на Бога, защото това се е случвало в други, далече по-добри сезони за автомобилния спорт.

2017 Gala Spirov 005

снимка заrallyxpress: асен илиев
ОЩЕ ЕДНА КРАСАВИЦА ЗА ЕКИПАЖА НА ДУНЕВ РЕЙСИНГ… Пловдивчаните Георги Гаджев и Александър Спиров показват купите си от шампионата по рали-спринт. За първи път обаче двамата не са концентрирани в състезанието, за което цялата вина носи русокосата хостеса на церемонията.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ШАМПИОНИ: СПИСЪКЪТ НА
СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ, СТИГНАЛИ ДО ПЪРВА ТИТЛА

ГОДИНАТА МОЖЕ да бъде приета за добра, ако се гледа на листа с имената на новите шампиони в четирите класическите дисциплини – рали, рали-спринт, затворен маршрут и скоростните планински изкачвания. В главните класирания, както и в подреждането на отделните групи, както и на два от класовете, общо четиринадесет са новите имена, които влизат във виртуалната Зала на славата на националните шампиони. Ето имената им:

2017 Gala 001

снимка заrallyxpress: асен илиев
ВСИЧКИ ШАМПИОНИ НА ЕДНО МЯСТО… Първенците на 2017 г. позират с трофеите, за да бъдат запечатани от камерите на фоторепортерите на най-желаната снимка за годината.

:: Тихомир Стратиев/Добрин Борисов
(Марина Моторспорт, Пежо 208 R2) – генерално класиране на рали. Двамата печелят и титлата в 2WD;

:: Динко Иванов/Живко Желев
(Стара Загора, Ситроен С2 R2) – генерално класиране на рали-спринт;

:: Симеон Симеонов (Хюндай Рейсинг Трофи, Хюндай i20 Купе) – Купа Тодор Славов. Симеонов е победител и в клас RC5.

:: Виктория Гъркова/Велислава Павлова (Хюндай Рейсинг Трофи, Хюндай i20 Купе) – победителки в дамския шампионат;

:: Тодор Атанасов/Владимир Владимиров  (Стари столици, ВАЗ 2108) – шампиони в групата на нехомологираните автомобили;

:: Хюндай Рейсинг Тим ­– отборен шампион на България.

:: Юлиян Телийски
(Дунев Моторспорт, Мицубиши Лансър Ево9) – генерално класиране в планинските изкачвания;

:: Павел Шенков
(Вромос, ВАЗ 2107)
– шампион в планинските изкачвания в клас НС5;

:: Ясен Обретенов
(Флат аут, БМВ Е30) – шампион на затворен маршрут в Макси 2;

:: Филип Игов
(Вромос, Пежо 106) – шампион на затворен маршрут в клас RC4).

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев