• ...НОВИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В РАЛИ БЪЛГАРИЯ СА МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ/ЕДИ СИВОВ, МЕГАПОРТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ И ДВАТА ШАМПИОНАТА...

  • ...ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА НАМАЛЯХА НАПОЛОВИНА: СЛЕД ОТПАДАНЕТО НА ВАСИЛЕВ, ИГРАТА НАПУСНА ДАНЧО АТАНАСОВ...

  • ...БЕЗ АНТОН ТИТОВ ВЪВ ВАРНА, ВЕРОЯТНО ОТПАДАН ОЩЕ ДВАМА ПИЛОТИ, СПИСЪКЪТ СТАНА ОТ 27 АВТОМОБИЛА...

     

Напусна ни бащата на родното времемерене Минко Минков

Неделя, 22 Октомври 2017 | София, RallyXpress
  • обновена
Напусна ни бащата на родното времемерене Минко Минков

Опелото във вторник, 11 часа,
в храма Света Троица, София

Trinity Sofia Church
РОДНИНИ, близки, приятели и колеги ще се разделят с Минко Минков във вторник, 24 октомври, от 11:00 ч. в софийския Храм Света Троица, в квартал Слатина.

ДНЕС, НА НЕПЪЛНИ 89 години, след продължителна и тежка борба да оцелее, ни напусна един изключителен човек, заклетият фен на автомобилния спорт, бащата на българското спортно времеизмерване (time-keeping) и електронната обработка на резултатите Минко Минков (на снимката).  

Но бай Минко или както позволяваше на най-близките да му викат Минкича, не бе просто невероятен спортсмен по душа и сърце.

Той се задоволи само с това да влезе в историята на родни спорт като личността, вкарала компютрите в спортните дисциплини.

Минко бе човекът, който непрекъснато след първите стъпки мислеше, как с какво и къде още може да се улесни и ускори работата на съдийския апарат и участието на състезателите (казано най-общо общо), за да притежават онази точна и бърза информация, която да прави надпреварите по-добри, а публиката и пресата да не са гладни за информация.

Малко известен факт е, че пловдивското рали Хеброс през 1984 г. бе едно от европейските състезания в календара на ФИА, което бе обслужвано електронно при обработката на информацията и резултатите.

И може би тъкмо заради това, само година след Зимната Универсиада в София през 1983 г., виждайки работата на новосформирания екип от „време-пазачи“ на МЕИ (сега Технически университет – София), тогавашният председател на БФАС Георги Янакиев моментално усеща плюсовете, които Минко и неговия екип държат в джоба си и ги ангажира за пловдивския старт.

Напусна ни бащата на родното времемерене Минко Минков

снимка: личен архив на †минко минков
ТАКА ЗАПОЧВА ЕКИПЪТ НА МИНКО… Един стар микробус и четирима души в експерименталната лаборатория.


Само няколко сезона по-късно в официалните доклади на наблюдателите на първия вариант на черноморското ни рали, оценките за „системата на Минко“ неизменно биваха точкувани с „петици“ и то единствено заради това, че „отличен“ наблюдателите пишеха на състезанията в световното първенство.

2001 SHU Minko i kompania 0

снимка: личен архив на †минко минков
НА ТЕРЕНА… Рали Стари столици, 2001 г. Заобиколен от хора от медиите и фенове, Минкича обработва резултатите от специалния етап Шуменска крепост.

Независимо, че в някои отношения Минко Минков бе повече от десетина крачки напред!

Като човек, който е завършил висше спортно училище, Минкича се раздаваше до последно във всички спортове, когато той и хората му бяха в екипа, обслужващ шампионат от високо ниво.

Но автомобилите бяха тези, които се оказаха голямото му предизвикателство. Минкича не беше програмист, но виждаше какво още хората му от научно-изследователската му лаборатория могат да направят.

1985 MEI zapoved pa Lab Min

снимка: личен архив на †минко минков
ФАКСИМИЛЕ ОТ ЗАПОВЕДТТА НА РЕКТОРА, с която заповед се създава експерименталната лаборатория Съвременни средства и методи за обработка на спортна информация.

2003 Minko Abroad

снимка: личен архив на †минко минков
ПОМОЩ ЗА БРАТЯТА СЪРБИ… Бай Минко монтира един от дигиталните часовници, който ще бъде поставен на старта на рали Интерспийд в Белград.

2009 BUL Minko Seven

снимка: личен архив на †минко минков
СЕДМОРКАТА НА БАЙ МИНКО… Минко Минков (четвъртият отляво), заедно с Йордан Славчев, Алекс Спиров, Сашо Белев и Иво Василев са основното ядро на тайм-кипинга по време на състезанията. Четиримата неизвестни вляво и вдясно са „за подсилка на обора“

В НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СТАРТОВЕ БЕЗ
МИНКО? НЯМА НАЧИН ДА СТАНЕ!

ОТ СКИ НАПДПРЕВАРИТЕ за Купата на в. Отечествен фронт и европейските купи по ски алпийски дисциплини, през световните първенства по тенис на маса и акробатика, известният турнир Аспарухов меч или Балканските игри по лека атлетика, у нас нямаше международно състезание, в което екипът на МЕИ да не е ангажиран. Не е възможно да се изброят състезанията, в които са работили „хората от МЕИ.“ Може би по-лесно ще е да с търси в кои точно не е бил ангажиран този тим. „Без екипа на Минко? О, няма начин да стане!“ бе обичайния аргумент на спортните федерации.


Повече виделите и знаещи в автомобилния спорт със сигурно ще се сетят каква бе изненадата им, когато в края на шуменското Стари столици всички екипажи получиха т. нар. „ганкино хоро“: таблично подредените времена на всеки един от екипажите по скоростни отсечки и възможността по-зрелите и умели навигатори да направят 100-процентов анализ на представянето си след финала. След това дойдоха предаваните по GSM резултати, дойде и огромният монитор във фоайето на щаба на ралито, предаването на резултатите в суб-пресцентъра, транспондерите, първата употреба на GPS-система от М-Тел за следене на колите (ралито в Боровец, 2003) монтирането на видеокамера за фаул-стартовете (Стара Загора, 2000 г.)… Със сигурност и още-още други неща, останали единствено сред хората на имащият невероятната харизма да обединява работещите с него бай Минко.

От снимка в списание бе видял стойките с електронните часовници на старта и бе този, който сам измайстори първите у нас, повечето от които и досега са на старта на повечето скоростни етапи…

„… а Фейсбук и GO-прото ги нямаше даже!“

Сега, бай Минко, е по-лесно!

Много-много по-лесно е, човече!

Но въпреки това, сладостта да видиш някой, който е първопроходец – липсва.

Ще ни липсва и твоя заразителен смях,
но пък „отгоре“ ще виждаш нещата далеч
по-добре. Хвърляй, Минкич, по един поглед
от време на време, а ние, които те обичахме
и ценяхме ще се стараем никога да не забравим
какво и колко много направи ти за този спорт!

Почивай в мир, приятелю!

Само с азбестови ръкавици, че времената парят-парят!

от Страшо Димов, София

КАЖЕТЕ НА СТРАШО да си взима азбестовите ръкавици, че информацията и времената на Шумен парят-парят“. Това казва на входа на пресцентъра в хотел Добруджа Минкича, без да види, че „на гости“ при екипа му водя папата сред автомобилните журналисти в света Мартин Холмс. Годината е 1998-а, а Холмс работи наравно с останалите колеги в пресцентъра. Той допълва 100-процентовия си английски характер с огромна доза британски скептицизъм и когато му предлагам да види как работи Минко и хората му, се съгласява, но единствено, за да не е нетактичен.

Вместо планираните десетина минути, Холмс остана мълчешката зад монитора на един Правец повече от 30 мин и за това време набързо изписа 6-7 листа в бележника, с който никога не се разделя.

После, без каквато и да е учтивост, изчезна в пресцентъра и след 20 минути предаваше кореспонденции по телефона за Моторинг Нюз и Би-Би-Си. „И една за Райтерс…“, не без желание да впечатли, допълва Холмс.

По-късно на вечеря (и досега не ми е ясно, как този комплимент му се откъсна от устата!) заяви, че може би ще трябва да говори с Шекхар Мета (тогавашният шеф на комисия рали в WRC бел. ред.), дали да не пратят някои от работещите в първенството „тайм-кипъри, …за да видят на Мин[к]о азбестовите ръкавици.“

1984 HEB 1sr Time Keepeing
снимка: личен архив на †минко минков
ТОЗИ ПРАДЯДО СЛАГА НАЧАЛОТО… Рали Хеброс, 1984 г. С този ветеран Правец 82 започва електронната обработка на резултатите по време на пловдивското рали. На заден план се вижда залата на пресцентъра в хотел Новотел-Пловдив.

„Нали знаеш, че сме уникални с това, от нищо… да правим боя? -  коментира в края на ралито бай Минко. – …[Мартин] трябва да е доста пестелив, щом не покани ние да отидем там…“

И всичко това много години, преди мълвата за „чудесата на Минко Минков“ първо да прескочи в Македония, след това в Югославия (Интерспиййд Рали и ИНА Сърбия), а през 1990 г. той екипът му да пресекат Черно море и да осигуряват информационно Рали Ялта.

Сега е лесно на пилотите: „Дайте едни времена…“, а какво стои преди тези думи, докато принтера извади класирането. Малцина се сещат и за Минкича, без чиято упоритост, може би съдиите щяха да са хвърлили ръчните хронометри не през 80-те години на ХХ век, а вероятно преди едни двадесетина сезона.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев