• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

За отказания спринт Самоков: въпроси повече от отговорите

Вторник, 13 Февруари 2018 | София, RallyXpress
За отказания спринт Самоков: въпроси повече от отговорите

ДВАТА СЕЗОНА С ДРУГИТЕ
ВЪЗМОЖНИ ДЕСТИНАЦИИ

2017 VID Jiko 001
АКО ИМА НЕЩО гарантирано в шампионата по рали-спринт в България, то това не е неговият календар, а… състезанието във Видин и Иван Иванов-Жико (на снимката). В спринта те стоят непоколебимо като крепостта Баба Вида, ако, че Северозападната България може четири години да е гарантиран домакин, докато на развитите области някак не им се получава и винаги си намират „форсмажорни оправдания.“ Така че да изброим къде, освен край Дунав, се правеха опити за закърпване на положението: Панагюрище, дубъл на успешно дебютиралия Дряново, Севлиево, Котел, Твърдица, Сандански и Дупница. И при седем дестинации резултатът за 2017 г. е… полу-първенство и полу-шампиони от… 2 състезания!

СЛЕДВАЙКИ традицията от последните три години, сезонът на рали-спринта записа едно отказано състезание. В Самоков решиха правилно, че не заслужава да бъде употребен дори и малкият ресурс за тази дисциплина, за да домакинстват на открито състезание, заявките за което са половин дузина.

Нетрадиционното тази година е, че отказът не е в средата на сезона, а в самото му начало.

А като си припомним, как се развиваха спринтовите шампионати от 2014 г. насам, проваления самоковски старт не обещава нищо хубаво и през тази година.

Стряскащото е, че единственият коментар в социалните мрежи бе този на Румен Дунев от понеделник (виж факсимилето по-долу).

Интересното е, че между предварително договорената публикацията на RallyXpress с главния организатор на рали-спринт Самоков Чавдар Здравков и появяването на съобщението да отказа от състезание, публикуван във фейсбук имаше точно 12 мин.

Хронологично: първа е публикацията в социалната мрежа – 15:35 ч., а след това – тази на страницата за новините в българския автомобилен спорт (15:47 ч.). Дали някой не натисна точно определен „стоп-бутон“?

За отказания спринт Самоков: въпроси повече от отговорите

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от поснатият във социалната мрежа коментар на Румен Дунев.


Защото надали в общината и организацията са били толкова наивни да смятат, че заявките ще завалят след понеделника… И кметството, и Здравков са правили далече повече и по-значими състезания от рали-спринта, за да са наясно с нещата.

Всичко това обаче е единствено технология и бърза работа на прес-службата на Община Самоков, но не и реалното обяснение за отказа от състезанието, което и води до поредицата интересни питания.

Самият Чавдар Здравков, като кореняк самоковец предсказа, че ще със сигурност в неделя ще вали сняг добавяйки, че няма да има върнат или глобен за закъснялата заявка състезател.

2017 SAM BGNRC info

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от информацията на сайтас новините в българския автомобилен спорт, публикувана с разлика от 12 мин, преди домакините официално да откажат състезанието тази неделя.

Първото се потвърди напълно, а второто може единствено да се предполага.

Но и това не е важното в случая. Далече по-интересното е, защо състезанието получи толкова късно одобрение от БФАС, преди съобщението за спринта да се появи на официалния сайт на федерацията (там предвидливо не е посочена датата и часа – бел. ред.), че да се стигне в четвъртък, 1 февруари до удължаване срокът за заявки с дата 10 февруари?

ДОГОДИНА ИСКАМЕ ДА
Е КРЪГ В ШАМПИОНАТА

2018 SAM Logo Total
КАТЕГОРИЧНО догодина ще искаме рали спринта в Самоков да е кръг от националното първенство“, заяви при предварителния разговор с RallyXpress заместник-директорът Чавдар Здравков. Той е убеден, че още тази година състезанието е било подготвено добре, а такова е и желанието на Община Самоков – да бъде направено силна надпревара, за каквато в града имат и опита, и възможностите. Стане ли реалност това през зимата на 2019 г., то шампионатът гарантирано ще има минимум 3 старта, а дисциплината, която очевидно събира все повече почитатели, няма да бъде отчитана половинчато.


Едва ли самоковци, които си четат правилниците са допуснали закъснение, заради което да последва „административен спринт“.

Как е възможно, след като екипажите получават бонус от един старт във вечно несигурния шампионат на спринта - при това единственият снежен в целия календар - да има едва 6 заявени екипажа?

Всички опити на RallyXpress да намери каквато и да е малка логика в обърканата ситуация, останаха абсолютно напразни.

Направена е организация, домакините имат доброто от общината, има перфектно проигран сценарии и подготвена още от Г. Гвоздейков схема и трасе на цялото състезание (сменят се единствено имена и дати!), има перфектна метеорологична обстановка (толкова сняг, колкото се мечтаеше през 2014 г.), пилотите иска състезание, но… заявки загадъчно липсват, а стартът е отказан.

В аналите на автомобилния спорт у нас надали се помни по-странна ситуация – гаранция!

И за да е пълен списъкът със странните неща: защо в последните три години Самоков нито един път официално не е бил номиниран за място в този шампионат, а се търсеха всевъзможни варианти, за да не остава първенството с един или максимум две участия, както през миналата година?

Сега разгледайте снимките от трасето на специалния етап, направени от Александър Спиров в неделя, 11 февруари, между 12:30 и 14:03 ч. Сняг бавно пада, трасето от старта до финала - 3900 метра, е покрито така плътно, както пилоте мечтаеха да бъде преди четири години…

2018 SAM Track SS 001

2018 SAM Track SS 002

2018 SAM Track SS 003

2018 SAM Track SS 004

2018 SAM Track SS 005

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев