• ...НОВИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В РАЛИ БЪЛГАРИЯ СА МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ/ЕДИ СИВОВ, МЕГАПОРТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ И ДВАТА ШАМПИОНАТА...

  • ...ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА НАМАЛЯХА НАПОЛОВИНА: СЛЕД ОТПАДАНЕТО НА ВАСИЛЕВ, ИГРАТА НАПУСНА ДАНЧО АТАНАСОВ...

  • ...БЕЗ АНТОН ТИТОВ ВЪВ ВАРНА, ВЕРОЯТНО ОТПАДАН ОЩЕ ДВАМА ПИЛОТИ, СПИСЪКЪТ СТАНА ОТ 27 АВТОМОБИЛА...

     

Давидоне слага край на кариерата си като навигатор

Вторник, 21 Ноември 2017 | от Николай Каразлатев, Варна
Давидоне слага край на кариерата си като навигатор

НАПУСКА, ЗА ДА ОСТАНЕ В СПОРТА

2016 BUL Davidone 005
ПО ДУМИТЕ на самия Кварацхелия, той не изключва възможността в бъдеще да стане тимов мениджър, или да получи отговорен ръководен пост във федерацията, или в крайна сметка може да дава съвети – какъв навигатор трябва да бъдеш около бърз пилот. Но едно е сигурно – той остава в автомобилния спорт.

ПОБЕДИТЕЛЯТ ПРИ навигаторите в клас ERT2 на Европейския Рали Трофей на ФИА Давид (Давидоне) Кварацхелия (на снимката) даде първата си пресконференция пред българските журналисти, след като спечели в събота вечерта Пламен Стайков и той вечер финишираха като победители в клас си.

В пресцентъра на Двореца на културата и спорта във Варна Давидоне показа спечеления европейски трофей и обясни как е преминало самото състезание край португалския град Алгарве.

Неговият успех като навигатор обаче е и точка на спортната му кариера, започнала у нас като спортен мениджър на младия грузински пилот Георги Кодуа, а след това продължила като навигатор първо на Здравко Минев, а след това и на Пламен Стайков.

Давидоне слиза от коня след спечелените последователно национална, балканска и европейска титла. Според навигаторът, до това решение той не е стигнал леко.

„Три са причините да се откажа – категоричен е грузинецът. - Първата е постигнах сериозни успехи и титли, които ме удовлетворяват и не обичам да се повтарям, а за по-висшите шампионати нагоре са необходими изключително доста пари.

„Втората е възрастта ми, и третата е, че трябва да се оттеглиш достойно от спорта, когато си на върха. Пламен прие моето решение спокойно и с мъдрост. Той е на 34 години и има още много да прави в автомобилния спорт и му пожелавам много успехи и да намери повече спонсори.

За това как е протекло последното състезание на навигаторът, Кварацхелия казва:

„Рали Казино де Алгарве бе много трудно и технично – обясни Кварацхелия. - Още в самото начало, решихме с Пламен да не се борим с мощните автомобили от клас R5, понеже нямахме шансове за победата в генералното класиране.

Давидоне слага край на кариерата си като навигатор

снимка за rallyxpess: николай каразлатев
КАКТО ВИНАГИ СЪС ЗНАМЕТО, СЕГА ДОПЪЛНЕНО ОТ НАЙ-ЦЕННИЯ ТРОФЕЙ… Давидоне позира с знамето на Грузия и Сухуми, като този път по-високо от него е Европейският трофей на ФИА в клас ERT2 за навигатори.


„След втората отсечка разбрахме, че шансовете ни трофея в клас ERT2 са огромни, след като натрупахме аванс от 38 секунди. Но и тогава Пламен не върна „газта“. Искахме да караме силно, но и да пазим колата.  Имаше няколко инцидента в ралито – Орхан Авчиоглу катастрофира, понеже караше ва-банк; португалец със Ситроен също претърпя инцидент; и за жалост нашето момче – Григор Григоров, отпадна поради спукана гума.

„Имахме проблеми в суперспециалния етап по улиците на града, понеже разстоянията не бяха записани коректно в пътната книга. Благодарение на бързата реакция на Пламен не се забихме в публиката, той успя да дръпне ръчната спирачка, но колата загасна и загубихме 15-20 сек.

По време на състезанието сменихме общо 14 гуми. Асфалтът държеше доста здраво, но имаше страшно много фракции, включително и големи камъни, изкарани от „ер-петиците“ преди нас. А на последните отсечки – Наве Редонда и Фойя,  карахме де-факто на макадам, асфалт почти не се виждаше. А на Фойя-2 колата просто не се държеше на пътя.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев