• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Григор Григоров: Асфалтът тук наподобява този на Българка

Вторник, 15 Май 2018 | София, RallyXpress
Григор Григоров: Асфалтът тук наподобява този на Българка

УТРЕШНИЯТ ден е първият от двата, в които екипажът на Григоров Рейсинг Тим – Григор Григоров/Йордан Йорданов ще опознават и описват дванадесетте скоростни етапа (204.38 км) на Рали Антиб Кот д’Азур, второ състезание от шампионата на Тур Юропиън Рали (ТЕR). „Аз такова нещо не съм виждал в живота си!“, категорично заяви тази вечер пилотът, в разговор с RallyXpress. За Григор, който макар и да има вече и впечатляващ международен опит, списък със 128 заявени екипажи е чудо невиждано. Защото, освен TER – или по-точно – към всички варианти на френските шампионати, за които е валидно Антиб Кот д’Азур, се прибавя и Тура.

„Напълно непознато ми е, нещо като златните години на българските ралита, които не съм могъл да видя…“, допълва Григоров.

В списъка на заявените, освен една скромна група от 23 автомобила Пежо 208 Vti на французите, които играят единствено за Купа Пежо 208, има още 7 регистрирани „ер-двойки“ като на българите, които обаче ще се бият за класирането на TER 2 Къп, в което Григоров/Йорданов са втори, на 8 т. зад лидера за момента – белгиецът Йоахим Вагеманс. Той е със стартов №87, а нашите – са веднага след него - №88.

Естествено, двамата с навигатора въртят кръгчета из региона на състезанието, но знаейки колко „солени“ и в добавени секунди са наказанията тук, двамата българи умишлено се държат далеч от скоростните етапи.

„Днес, когато взехме пътната книга се оказа, че част от единия специален етап е всъщност трасето, на което ще се направи шейкдауна – обяснява Григоров. – Да, преди това бяхме там… но никакъв шанс – а и не сме си го помисляли дори – да минеш и да видиш трасето!“

2018 TER RUM Grisho 010png

снимка: личен архив на григор григоров
СЛЕД УСПЕХА В НАПОКА-КЛУЖ… За разлика от Румъния, където конкуренцията беше по-скромна, сега Григоров/Йорданов ще имат да се справят и с две дузини „лъвчета“ при R2.

С един от съдиите, който по същото време и напълно неслучайно, се намира край пистата, българите разменят кратки фрази. Дори негласно получават и разрешение да се пуснат по трасето край Сен Мартен дьо Вар.

„Вече беше пуснал едни хървати, но ние твърдо не се съгласихме на подобен компромис“, допълва Григоров.

За всеки, който е карал в чужбина е известно, че стриктното спазване на правилата е първо задължително правило. Но нашенците се оказват крайно изненадани, когато на главния път, по който се движат, в един момент налита дузина Форд Фиеста ST, очевидно идващи откъм финала на скоростна отсечка.

Григор Григоров: Асфалтът тук наподобява този на Българка

снимка: личен архив на григор григоров
ПОСЛЕДНО СЕЛФИ ДО ФИНАЛА В НЕДЕЛЯ… Гришата е „загърбил“ столицата на Княжеството, за да се вмести в кадъра на смартфона. Оттук нататък – без панорами, пейзажи и без… самоснимачката.


„Явно в това първенство – предполагам младежко и за трофея на Форд, нещата са направо на кръв – разсъждава Григоров. – И още нещо си мисля: в някои отношения у нас общото съблюдаване на регламентите ми изглежда далеч по-строго.“

Какви са първите му впечатления от настилката?

„Може би трябва [асфалта] да го сравня с този, по който карах в Португалия през миналата година – абразивен, но ситно абразивен. Колата ще има добро сцепление и ще се държи без подскоци. Иначе, ако трябва да търся някаква българската аналогия, то това е Българка. С тази разлика, че там абразивността е по-голяма и настилката не е така равна.“

За доказателство Йордан Йорданов изпрати снимка на асфалта, направена „грос“, за да се добие относително вярна представа за абразивността на настилката.

2017 TER FR Asfalt

снимка: личен архив на йордан йорданов
АСФАЛТ, ХАРАКТЕРЕН ЗА ФРЕНСКИТЕ АЛПИ… „Грос“-ът от кадъра на Йордан Йорданов показва, на какъв и колко абразивен асфалт ще се наложи на екипажа да се състезава

Отсечките тук (повечето използвани многократно за Монте Карло) и напълно естествено за Френските Алпи, са с много и последователно „вързани завои“. Така че пилотът смята утре да няма и минута за отпускане.

„Никакви гледки, няма пейзажи, без селфита – спрем ли за минута-две - губим ритъма. Не си заслужава заради една снимка да пропуснем точното описание на два-три последователни завоя.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев