• ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

  • ...ЗА ФИНАЛА НА СЕРЕС ИВАН ВЛЪЧКОВ СМЕНЯ И АВТОМОБИЛА, И СЕРИЯТА! СУДЕНТЪТ ДЕБЮТИРА ПРИ "МАКСИМАЛИСТИТЕ"...

     

  • ...ПЕТ ЕКИПАЖА ОТПАДНАХА ОЩЕ ПРЕДИ СТАРТА НА  ВИДИНСКИЯ СПРИТ ДНЕС НАДВЕЧЕР...

БФ Картинг остана без лиценз, министерството не го поднови

Понеделник, 04 Декември 2017 | София, RallyXpress
БФ Картинг остана без лиценз, министерството не го поднови

ОТ ДНЕС първата от трите „бензинови“ федерации – тази по картинг спорт, е без лиценз. Това е видно от сайта на Министерството на младежта и спорта, от чийто раздел за регистрациите се разбира, че Лицензия 00225/18. 7. 2001 г. на Българската федерация по картинг спорт (БФКС) не е подновена. Този факт се потвърждава и от специално разпространеното за медиите прес-съобщение на управата на националното обединение на този спорт.

Административно това означава, че до евентуални промени в обстоятелствата в следващия едногодишен срок, БФК няма да е призната от националната спортна на страната.

Резултатът за неподновяването на лицензията е логичен завършек на поредицата от прекалено големите лични амбиции за това „кой да води бащина дружина“, събрани по едно и също време на много малко място… И още – уморен от разправии, проверки и следствия председател на БФКС – Йордан Върбицалиев, който е в оставка и от присъствие на всеки кръг в шампионата за две години е свел визите си до 2-3 състезания на сезон.

Върбицалиев е категоричен: „Ако знаех, че нещата ще се развият така, много по-рано щях да хвърля оставка… В България, поне в картинга, всеки иска да печели купи и медали! Но… ако може регламентите да не важат за него.“

2012 Kart Akademia BG 002

ПЪРВИЯТ ВИПУСК… Така започва Академията за млади пилоти на БФКС (отляво надясно) Николай Стоянов, главният технически комисар на CIK-FIA Марио Пачела и Йордан Върбицалиев, снимани заедно с децата от първия випуск.

За да е точна „рецептата“ на този грандиозен гаф, то тя трябва да бъде допълнена задължително две щипки „правни казуси“ (две дела, едното от които не е решено, а другото – решено, но без вписване от септември 2016 г. – бел. ред.), „управленски амбиции“ – колкото поеме, „лични интереси“ – на око и когато нещата вече са сготвени. Готовото ястие се сервира се добре глазирано и украсено с много бъдещи намерения…

Специално дозировката с юридическите казуси се нуждае от пояснение. Защото „двете щипки“ включват и опита на една част от клубовете в страната да свикат свое общо събрание (мястото и часът – известни единствено тям!), отделно от други клубове, след което, решенията да бъдат вписани като редовни в съда.

Задължително е обаче едно уточнение: в годините, в които картинга прави върховите си постижения вътре в УС няма разнобой, а управата действа в съгласие и единомислие.

Но всичко това вече е в миналото. Там където са останали спомените от сладките усилията за началото, а в последно време - и разкостените шасита на Академията за млади пилоти. Там някъде са и инвестираните в децата близо 80 000 лв. за закупените шаситата и двигатели – Макстер и Си Р Джи, екипите ОМР, каските Араи, инструментите и количките за работа по машините, тентите, го-про камери…

БФ Картинг остана без лиценз, министерството не го поднови

НАТОВАРЕНИ КАТО ЗА СКРАП… Колко ли механици от картинга реват с кървави сълзи, гледайки нахвърляните едно върху друго шасита, мотори, гуми и джанти…


Не изглежда ли най-малкото парадоксално: работата се разсъхва точно в момента, в който всичко е „сетвано“ и спортът остава само да качва оборотите и да трупа престиж и успехи (виж съобщението на федерацията по-горе).

Дали това е случайно или е закономерно за бензиновите спортове у нас, след като онези, които искат да бъдат бащите на идеята са двойно повече от тези, които я износили до прохождане?

Въпрос, който май не е валиден единствено за картинга, но май може да се пренесе и за автомобилния спорт.

Дали отнемането на лицензията е било логичен резултат на всичко случващо се от 2014 г. насам?

„Вероятно – смята Върбицалиев. – След толкова много лични интереси и откровеното пренебрегване на конфликта на интереси…“

КАКВО СЕ КАЗВА В СЪОБЩЕНИЕТО НА ФЕДЕРАЦИЯТА

Eто какво се казва в съобщението на Управителния съвет на Българската федерация по картинг спорт:

Уважаеми дами и господа,

Вече 38 години Българска федерация по картинг спорт (БФКС) администрира този вид спорт у нас. Започнала своята дейност през 1973 г. като комисия по картинг към Съюза на българските автомобилисти и обособена като самостоятелна федерация през 2000 г. по изискванията на Закона за физическото възпитание и спорта. От тогава насам БФКС е спортната власт в България администрираща спорта картинг, призната и от Комисията по картинг на Международната автомобилна федерация (CIK-FIA).

През годините БФКС се превърна в най-влиятелната картинг федерация в югоизточна Европа. По инициатива на БФКС и след посещението през 2002 г. на г-н Ивон Леон (тогавашен председател на CIK-FIA) бе учредена и Югоизточно Европейската картинг зона.

Призьорите от шампионата на зоната получаваха директно право за участие във финалите на Световната купа.

20171204 Press Lizenz

ФАКСИМИЛЕ от съобщението на БФКС


С подкрепата на Министерство на младежта и спорта в лицето на тогавашните министри г-н Васил Иванов-Лучано, Свилен Нейков и Красен Кралев през тези години българските картинг пилоти постигнаха значими за нашият спорт резултати, като завоюваха над 20 индивидуални титли и призови класирания в Югоизточно Европейският шампионат, отборни шампионски титли, 9-о място в Световните картинг серии на Мишел Георгиев, изключително силни и престижни класирания на наши пилоти в състезанията от Формула Форд, Формула Рено, Формула БМВ, ГТ шампионатите, Формула 3, където Владимир Арабаджиев стигна и до тестове с болид от Формула 1.

Успехите на картинг пилотите в момента са и гръбнака и бъдещето на автомобилният спорт у нас в момента.


Отново с помощта на ММС, БФКС организира „Академия за млади Пилоти“, през която в годините преминаха повече от 120 деца.

2012 Kart Akademia BG 002

ЗЕЛЕН СФЕТОФАР ЗА ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИТЕ… Решетката с малките „академици“, пред които „зеленото“ не е само началото на състезанието, а свободен път за по-късна бензинова кариера!

В последните три години обстановката се промени коренно.


Отделни клубове и личности водят дела срещу БФКС, което възпрепятства провеждането на Общи събрания на федерацията. 

БФКС е спечелила и двете заведени срещу нея дела на всички инстанции, но странно защо те още не е вписани в Софийски градски съд, като едното решение е от септември 2016 г.!?

Използвайки тази дестабилизация същите клубове и личности, някои от които от години не се занимават с нашият спорт започнаха да не се съобразяват със спортните и технически регламенти и изисквания, които са в основата на коректните резултати във всички моторни спортове.

Започнаха да се правят състезания със силно занижени критерии и изисквания, неотговарящи на нужното спортно техническо ниво. По този начин реномето и доброто име на БФКС бяха силно накърнени.

В знак на несъгласие със случващото се през октомври 2015 година Председателя на федерацията си подаде оставката, а няколко месеца по-късно единодушно и  целият Управителен съвет на БФКС.


С оглед на създадената патова ситуация независимо от спечелените от БФКС дела, федерацията е изправена пред невъзможност да свика своя върховен орган – Общото събрание. Това е и единственото изискване, което БФКС не може да изпълни при процедурата за лицензиране пред Министерство на младежта и спорта.

2017 BFKS shasita 002

КАТО ЗА ЕКЗЕКУЦИЯ… На стената, частично вече разкостени, са подредени шаситата от бившата Академия за млади пилоти. Аналогията с разстрела на проходилата за кратко супер-идея е неизбежна

Уважаеми Дами и Господа

Ръководството на БФКС благодари на всички състезатели, треньори, механици, длъжностни лица  и родители за всичките усилия положени през годините за развитието на спорта картинг.

Целият Управителен съвет на Федерацията се надява, че в бъдеще тези, които обичат този спорт, ще пренебрегнат личното си его и амбиции за доказване и ще намерят път на върнат федерацията там където тя е завоювала своето място с дела.

                                
Управителен Съвет на БФКС

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев