• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

БФАС потроши „рекордите“ си, ралишампионат само в 97 дни

Вторник, 29 Май 2018 | София, RallyXpress
  • обновена
БФАС потроши „рекордите“ си, ралишампионат само в 97 дни

БЪЛГАРИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ
Е ФИНАЛ НА ПЪРВЕНСТВОТО

Rally Bulgaria Total
ПЪРВЕНСТВОТО на страната е завършвало и по-късно от планирания финал на рали България във Варна на 12 октомври и твърдишкото състезание от 2006 г. държи този рекорд – 15 октомври. Но никога досега в 49-годишната история на най-лъскавото допреди години състезание то не е поставяло точката на шампионата. В някои отношения обаче това може и да е добре, защото – въпреки датите на късната есен (този старт винаги е бил прелюдия към лятото и морето!), краят на рали-годината ще е многоцветен с чуждото участие. Само като справка: три пъти до момента, последователно от 2003 до 2005 г. краят на първенството е бил с бившето Ю Рали в Байна Баща.

НАЦИОНАЛНАТА федерация по автомобилен спорт (БФАС) днес най-после окончателно сложи ред в календара си за смятания за най-престижен шампионат в своята листа – ралитата. След поредица от административни спънки и личностни противоречия вътре в управата на федерацията, след месеци на еписторални престрелки, на предложения и контра-искания около датите и имената, петте ралита – крайно време беше! - официално са утвърдени на заседание на УС днес.

Де факто първият от поредицата варианти на календара за рали се появи навръх Рождество миналия декември.

Няма да правим точната сметка колко месеца след досегашната обичайна практика става това, но в списъка с датите нещата са подредени, меко казано, необичайно.

Започвайки с това, че за последните 20 сезона, ралитата за 2018 г. за първи път ще започнат толкова късно (виж таблицата с календара по-долу), както и това, че обратно на всички възможни традиции и намерения, рали България (добре, че не е с първоначалната си дата преди първи сняг  – 2/4 ноември) ще затвори шампионата в средата на октомври във Варна.

Преди шест години пловдивското, на 14 юни Хеброс счупи „постижението“ и тогава това тази късна дата се приемаше като пълен абсурд. Но тогавашните финансови проблеми наложиха подобно забавяне, а самата федерация бе поставена в позиция изчакване, докато се уреди финансирането.

Сега рали Твърдица, което допреди седем години затваряше календара малко преди Димитров ден, когато официално започва зимата, отстъпва мястото си на България, а между старта в балканското градче (7 юли) до финала във Варна са само 97 дни.

БФАС потроши „рекордите“ си, ралишампионат само в 97 дни

снимка: драгомир петров/apix
ОТ ЗАТВАРЯЩО ЩАМПИОНАТА - В ОТКРИВАЩО ПЪРВЕНСТВОТО… Макар и късно, тази година Рали Твърдица ще отвори първенството по рали, в което екипажът на Марина Моторспорт Добрин Борисов и Тихомир Стратиев ще трябва да защитават не само първата си титла, но и първия случай, в който начело на генералното класиране е екипаж с автомобил 2WD.


Ако не се броят 40-те дни между Сливен Рали и шуменското Стари столици, от финала на едното рали до старта на другото има най-много 18 дни! Това се отнася за Твърдица и Сливен, а също и за Сърбия и България. В същото време, времето от края на Стари столици до началото в Ужице са едва 12 дни. При това и в трите случая става въпрос за общи дни между един финал и следващ старт!

2018 BGNRChamp V1

Как ще се подготвят екипажите и дали това няма да доведе до предната причина за отлив от участия, ще си покаже накрая на най-краткия, но в същото време и най-сгъстен рали-сезон.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев