• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Тихо Стратиев с финален старт в българския рали-шампионат

Петък, 12 Октомври 2018 | Албена, RallyXpress
Тихо Стратиев с финален старт в българския рали-шампионат

ДА ЗАБРАВИМ всичко друго, моето притеснение е за това, че състезанието [рали България] е особено рисково при тези условия – заяви тази сутрин за сайта с новините в българския автомобилен спорт действащият шампион в генералното класиране за 2017 г. Тихомир Стратиев (на снимката). – Само си представете, че дори и да ви издържат гумите, амортисьорите след Дюлино може да се окажат в критично състояние. Продължете с тези амортисьори в следващите 9 специални етапа и рисковете се увеличават 70 на сто.“

Стратиев е категоричен, че толкова тежко състояние на едно трасе в България не е виждал през цялата си автомобилна кариера.

„Макар и с малък опит в чужбина, не съм виждал такова нещо и зад граница“, допълва пилотът на Марина Мотор Спорт.

„Имам намерението да говоря с отговорника по сигурността още преди състезанието и да му заявя, че това не само е крайно неприемливо, но и недопустимо – обяснява Стратиев. – Забравете за екипажите, те са си поели рисковете. Рисковете не само там, от това нарастват и рисковете за публиката.“

Стратиев беше критикуван силно от началото на годината, че „само плашел гаргите“, по думите на негови недобрежелатели със заканата, че ще запали лиценза си.

„Нямаше смисъл тогава, но сега мога да кажа категорично – това е последното ми състезание в БГ-шампионата! Ако случайно продължа догодина, то няма да е в това първенство, няма и да бъде с лиценз от БФАС. Категорично! Не мога да продължавам да лишавам семейството си, да късам нерви… Защо това?“

Тихо Стратиев с финален старт в българския рали-шампионат

снимка: личен архив на тихомир стратиев
ОКОНЧАТЕЛНО… Варненският шампион не запали лиценза си в началото на сезона, но сега пилотът отсече: догодина без БГ-шампионата.

Четири екипажа в тежка битка спорят за титлата от рали България

2018 TVA Miro Ang PS 000
Пресцентър на рали България

ЕКИПАЖЪТ на Мегапорт Рейсинг Мирослав Ангелов/Еди Сивов (на снимката) трябваше да спечели титлата в националния рали шампионат още в Сърбия Рали, но нелепа грешка върна живота на интригата,  оставяйки развръзката за финалния старт. Ангелов излетя от пътя в последния етап и изтърва сигурна победа за българския шампионат, позволявайки на Тихомир Стратиев и Добрин Борисов (Пежо 208 R2) да наваксат част от изоставането си във временното класиране.

Въпреки пропуска Ангелов остава абсолютен фаворит заради превъзходството на своя автомобил.

2018 SER Miro Angel 000

снимка за rallyxpress: титяня живович/сърбия
СРЪБСКИ ПРОПУСК… Заради лошия финал в Сърбия Рали съживи интригата за националното първенство и сега пропуска на Ангелов/Сивов трябва да бъде коригиран.

Имаше известни въпросителни дали резервните части на състезателната Шкода Фабия R5 ще пристигнат навреме, затова и Мегапорт пусна допълнителна заявка на името на Еди Сивов със стария автомобил на Ангелов – Пежо 208 R2. Тя обаче се оказа излишна, тъй като ръководеният от Игнат Исаев екип възстанови пострадалата в Сърбия „ере-петица“.

Ако Ангелов и Сивов бяха стартирали с миналогодишното Пежо, задачата им щеше да бъде значително по-трудна, но и битката за първото място както на рали България, така и за шампионата, щеше да е изумителна заради изравнените възможности на техниката.

През миналата година именно Ангелов и Сивов бяха най-големите конкуренти на шампионите Стратиев и Борисов, по повредата в двигателя на рали Сливен извади състезателите на Мегапорт от битката за титлата. Сега ролите са разменени.

2018 SER Tiho BOR Ser 001

снимка за rallyxpress: hobphograpfi/сърбия
ТЕЖКА ЗАЩИТА… След като станаха първите от година насам състезатели, спечелили шампионата на страната с автомобил от категорията 2WD, сега за Стратиев/Борисов завършва най-тежкия сезон, този в който трябва да защити титла си.

Стратиев и Борисов трябва да наваксат изоставането си от десет точки, което задължително минава през победа на рали България.
 

На теория Пежо-то няма шанс срещу автомобилите с двойно предаване, но отсечките в Североизточна България са виждали и изключения. Освен това разликата от 10 т. е прекалено малка и може да бъде заличена много лесно при коефициент 1.6, по който се умножават резултатите от България.

През 2015 г. Тодор Славов спечели рали Варна, което впоследствие се трансформира на рали България, с  Рено Клио R3, като на финала парира атаките на Игнат Исаев с Мицубиши Лансър Ево 9. За да повтори този сценарий обаче, Стратиев трябва да остави зад гърба си не само Ангелов, но и още три екипажа с представители на RC2 класа.

2018 SER Gosho BOR Ser 001

снимка за rallyxpress: hobphograpfi/сърбия
НАДЕЖДИ ЗА ДУБЪЛ… Две години, след като взеха титлата в генералното класиране, сливналиите Георги Василев и Стефан Добрев имат шанса да повторят успеха си.

А единият от тях има зад гърба си една дузина титли. Осемкратният шампион Димитър Илиев и четирикратният Крум Дончев ще обединят усилия за предстоящата надпревара, като целта им със сигурност е да зарадват публиката, но и да се борят за победата.

Представянето на двамата ще е изключително любопитно не само заради дългото им отсъствие, но и поради факта, че ще разполагат с напълно идентична техника, което ще направи възможно директното сравнение между пилотирането на Илиев и на Дончев.


Многократните шампиони на България обаче могат да се наместя единствено косвено в борбата за шампионската титла, докато Георги Василев и Стефан Добрев, също с Мицубиши Лансър Ево 9, имат шансове за спечелването й, макар и само теоретични.

Екипажът на Даниел Рейсинг, който спечели в Сърбия, е трети във временното класиране с 42,2 точки пасив и може да стигне до шампионското отличие единствено при отпадане и на Ангелов, и на Стратиев.

Сходна е ситуацията и при четвъртите Йордан Атанасов и Янаки Янакиев (Мицубиши Лансър Ево 9), които най-накрая откриха причината за постоянните проблеми с диференциалите и при чисто състезание може да изненадат дори и Ангелов.

2018 SER Dancho BOT Ser 001

снимка за rallyxpress: hobphograpfi/сърбия
МАКАР И НА ТЕОРИЯ… Варненците Йордан Атанасов и Янаки Янакиев е четвъртият екипаж в листата на кандидатите за титлата.

  

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев