• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

България: извън правилата дори на своя организатор

Понеделник, 01 Октомври 2018 | Страшо Димов, RallyXpress
България: извън правилата дори на своя организатор

ТОВА С ЛИЦЕНЗА ДАЛИ ВИ
НАПОМНЯ НЕЩО СТАВАЛО?

Typeriter K 001
В ДОПЪЛНИТЕЛНИЯ правилник на Рали България е отбелязано, че издаденият от организатора – БФАС национален лиценз (за този от ФИА все още се чака добро) е направено на 26 септември 2018 г., точно преди 5 дни. И също както със „случая Дамасцена“ (виж ТУК) между датата на издаването на лиценза и получаването на половината дузина официални документи има разминаване поне от месец. Но както ни се препоръчва - да запазим доводите си за по-късно, евентуално за след рали България.

В ПРИЗИВ, КОЙТО Владимир Илиев (на снимката) днес отправя с видео-обръщението си от сайта на федерацията към автомобилното общество (ТУК, виж факсимилето по-долу), президентът на БФАС апелира да дадем шанс на рали България, да спасим неговия имидж, за да може след години да кажем както в приказките на 1001 нощ („…и аз бях там, и аз пих и се веселих..“). Ние да дадем шанс на състезанието.

Президентът, макар и иносказателна форма  призова също сега да не се коментират проблемите, които рали България има. Това да бъде оставено за по-късно.

Защото, съвсем по хамлетовски, президентът поставя и възможностите: от нас зависи да бъде или да не бъде [ралито]. Дар-словото на Владо Илиев няма как да бъде отречено. Силата на добрия учител е всеобщо известна, всеобщо призната и всеобщо неоспорима.

Идеята за видео-обръщението е страхотна и който и да е нейният автор, заслужава похвалата. На широката публика и все по-стесняващият се брой на феновете, това гарантирано е харесало. Все пак нови технологии!

Същите тези, с които, по идея на деен член на УС (не мога да го класифицирам във времето) предлагаше всяко едно заседание на УС да бъде излъчвано на живо. Но както технологията, така и идеята тихичко, но набързо бяха натирени извън офиса на БФАС.

Обаче в обръщението на Владо Илиев има два тънки момента, които председателят съзнателно подминава, опитвайки се да вдигне на „все-ура“ и фенове, и намаляващите автомобилни екипажи у нас.

Едното е, че както за Шипка-Дамасцена от юни, така и сега има виза, но няма разрешение от ИАПИ (виж карето горе).

Използвайки свои източници в Албена, Добрич и Варна, RallyXpress научи, че до днес сутринта в 10:00 ч. нито началника на КАТ в курорта, нито неговият колега в Добрич знаят, че спортни автомобили ще се карат „по легендарното трасе на Албена.“

Според човек от Варна пък, който изрично помоли за пълна анонимност, градските власти в морската ни столици и до днешната оперативка не били уведомени. Силно се надявам източникът на сайта да бърка, официално няма начин да бъде потвърден или отречен този факт.

България: извън правилата дори на своя организатор

колаж: rallyxpress
СНИМКА ОТ ЕКРАНА на видео-поканата на председателя на БФАС Владимир Илиев към екипажите за рали България.


Което пък значи, че ако във Варна, където трябва да се случва рали България не знаят, то същото се отнася и за краткото му пребиваване в Бургаска област.

Междувременно, максимално копирайки административните технологии за Шипка-Дамасцена и за рали България, се вижда, че издаването на националния лиценз – 38/26. 09. 2018 е станало 17 (седемнадесет) дни преди стара.

2018 BFAS 17 dni

колаж: rallyxpress
А КАЛЕНДАРЪТ НА СТЕНАТА… От датата на издаването на националния лиценз до старта на България няма и 3 седмици.

Което е грубо нарушение на регулациите на самата БФАС (чл. 16, т. 3.4.4). Но такава е практиката на управата, малко като древноримската максима „онова, което е позволено на боговете, не е позволено на простосмъртните“.

С такива документи и с неспазените срокове, всеки в черния списък на организаторите гори на секундата: състезание не се провежда сега, а догодина е и аут от календара.

Тук обаче му е мястото за питането: вие да си спомняте за домакин, който е бил наказан така строго, но справедливо и по силата на автомобилните закони? За 40 години в спорта, аз поне, не помня подобен случай. Дали пък този член присъства в Наредбата единствено като дисциплиниращ и като опция за санкция?

Може би. Цитирайки пак председателя Владимир Илиев: „Ама ние и без това имаме малко организатори“, чл. 16 е възможността докато БФАС се заканва с пръст, организаторите да си местят шапката на другата страна.

Няма да говорим за онова самоуважение, което управата трябва да има към своите закони.

По-логично е, какво ще е доверието и уважението на същите тези клубове, които сега трябва да помогнат оплесканите от БФАС неща да бъдат оправени в името на голямото общото благо и обещаваното от години светло бъдеще в спорта?.

Впрочем още новини от „Агенция Партенка“: пилотите искали силно редуциране на сегашния вариант на трасето. Защото срещу 150.10 тестови километри в 11 скоростни етапи, преходите са 416.82 (26% от дистанцията 566.92 км).

2018 Naredbt.16

колаж: rallyxpress
ДВОЕН ДЕКИШ ПО-ЗДРАВО ДЪРЖИ… За втори път след 19 юли БФАС нарушава разписания от нея „закон“ за организацията и провеждането на спортните състезания.

При приблизителен разход от по 25-33 литра на 100 км на спортните автомобили, сами пресметнете какви са допълнителните харчове.

И тъй като споменавам харчове, нека да кажа, че в историята на националното първенство, тазгодишното България ще е първото рали, за което ще бъдат платени най-високите лицензионни такси и то за първи път във валута.

€2300 ще се бръкне федерацията, за да запази названието „международно“ и да спаси едно от европейски ралита на почтена възраст от „кандидатстудентски“ изпит по никое време догодина, тъкмо в дните на златни му юбилей.

Други 1500 лв. е националния лиценз за международно състезание, която домакинът внася в касата на БФАС. И понеже федерацията е в положение и така-и така (управляващ домакин), тези пари може и да си ги опрости. Въпрос на осчетоводяване.

Останалите доводи, както настоява господин президента, ще оставя за след ралито.

:: КАЛЕНДАР. От днес до старта
на
международно рали България

остават точно 11 дни…

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев