• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

   

 • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

   

 • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

   

Управата на БФАС спешно се сбира, нищи серията гафове

Вторник, 17 Ноември 2015 | София, RallyXpress
Управата на БФАС спешно се сбира, нищи серията гафове

МИНАТ ЛИ, ТРЕВА НЕ НИКНЕ…

Huns 001
ТАЗИ ФРАЗА обикновено се използва за футболните агитки. Тя обаче идеално пасва вече и за автомобилния спорт, който откъдето е минал е загубил спонсорите си. Защо става така е въпрос, който спортната власт наложително трябва да разследва. Случаят със Средна гора, в което рали безобразията бяха толкова много, е точният случай, от който управата на родната федерация трябва да се захване. Най-малко заради това, че заради щедрите спонсори и местната власт, която има благосклонното отношение към автомобилния спорт, от Костенец рали Траянови врата бе преименувано на Средна гора и преместено в Панагюрище. Сега тези „пътища“ към градеца, към общината и спонсорите са такива, сякаш оттам първо са минали хуните, а след това и пълчища африкански скакалци са довършили останалото.

УТРЕ СУТРИН в офиса на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) се събира управата, за да „бъдат обсъдени проблемите от последните състезания, касаещи пропуски и нарушения при организирането на състезания, както и такива, допуснати от участниците.“ (ТУК виж обявата на официалния сайт на федерацията).

Не само стряскащата закономерност, с която системата започва да прекъсва все по-често и завършилият скандално финал в шампионата по рали в Панагюрище Средна гора, отдавна трябваше да е основната тема между членовете на управителния съвет.

При положение, че УС превантивно бе взел мерки в тази посока, сега  срамът от небивалия организационен и спортен хаос в Панагюрище нямаше да се дели от управата и организатора – АСК Интерспийд, а щеше да е на сметката единствено на тези, които се провалиха на два пъти с подготовката на едно и също състезание.

Интересно е също така, как БФАС, където още от 2012 г. добре знаят, че Средна гора – меко казано – е проблематично рали, изпълняваше своите „контролни“ функции?

И защо трябваше всяка година, малко по малко, но педантично, да се губи от доверието на община, градоначалник, спонсори, местните клубове, за да се стигне до тридневните гафове в „11-ото международно рали“?

Управата на БФАС спешно се сбира, нищи серията гафове

колаж на rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от съобщението за свикването на членовете на УС на БФАС.


Или може би БФАС винаги е изповядвала тезата „за едни – сурови и безкомпромисни наказания, за други – само размахани показалци“.

Практиката от всичките тези последни години също е ясна: какви точно са докладите на комисаря от Международната автомобилна федерация (ФИА), както и този на оторизирания от УС наблюдател, ще си останат „за служебно“ ползване, преди евентуално да бъдат подшити, прономеровани, за да започнат да трупат праха в някоя папка.

Въпрос, който RallyXpress, а и всеки свързан със спорта си задава от години, но винаги получава уклончив отговор като цитат на милиционера пред Софийския университет Св. Климент Охридски: само километрите в едно състезание ли определят бонуса на коефициентите или констатираното 1:1 от наблюдателите на БФАС в същите тези доклади?

САЙТЪТ НА СРЕДНА ГОРА ЗАСЕКРЕТЕН ЗА ДОСТЪП!

2015 SRG Site 001
СПИСЪКЪТ с антирекордите, които надминава цял лист, може да бъде допълнен и от ЪПсурдния електронен портал на Средна гора. Освен множеството грешки в документите му, той бе засекретен за достъп до деня на старта 14 ноември. Трите опита на RallyXpress за регистрация потънаха в електронното небитие. Така сайтът на ралито, чиято последна актуална информация е от 1 май 2015 г. оставаше недостъпен зори и за тези, които биха искали да разберат каквото и за е от чужбина. Впрочем така е от момента на създаването му и на човек му остава да гадае, дали конфиденциалността на всичко в него не е преднамерено, за да се крият не само грешките.


Изобщо за какво са тези доклади, след като управата сама не ги чете, преди да позволи на който и да е организатор да прави поредното състезание, след като в предишния сезон е имало забележки, които той пак си повтаря, а БФАС пак (предупредително махайки с показалец) му казва „И догодина – да внимаваш…“

Сайтът с новините в българския автомобилен спорт ще продължи темата и утре, събирайки всички онези гафове, които окепазиха Средна гора и станаха причина (забележете) един двоен финал – на европейския трофей и на националното първенство да бъдат открити и закрити без нито едно официално лице от Панагюрище и нито един от представителите на щедрите спонсори.

В практиката на целия спорт подобно отношение не може да бъде тълкувано по никакъв друг начин, освен като явна демонстрация на обида, незачитане, а защо не и като демонстративно пренебрежение и липса на какъвто и да е такт.

:: ТУК можете да прочетете фактите, които RallyXpress написа за спасяването научи на
Средна гора от пълен провал от кмета Никола Белишки (въпреки неглижирането на местна власт и спонсори), а ТУК как градоначалникът отстоява честта на Панагюрище, опетнена от екипа на организаторите на състезанието.

Дали изобщо има нужда от подобно рали?

И ако то е важно за календара на първенството догодина, с какви очи организаторите ще се явят в Община Панагюрище и с кой сурат ще поискат финансова помощ от спонсорите за „…Дванадесетото издание на международното рали…

КАКЪВ ТОЧНО Е КОЕФИЦИЕНТЪТ НА РАЛИ СРЕДНА ГОРА?

ЕДНА ОТ РЕЦЕПТИТЕ на Макиавели за манипулацията на масите е, че след като не можеш да ги убедиш в честността си, задължително трябва да ги объркаш. Това обаче при положение, че имаме предпоставката честност. За сметка на това втората част от постулата е добре използвана по отношение на коефициента в Средна гора.

Според Допълнителният регламент, той „2“, така както бихте го намерили на сайта (ако имате шанса, да бъдете признат за „свой“ и получите своята парола за достъп!). В същия регламент часовият график сочи, че дължината на скоростните етапи е 154.76 км.

Тези, на които великодушно е разрешен достъпа и сега могат да направят справката си.

„Да, ама не!“, е свикнал да казва великият Петко Бочаров. Защото на 6. 11. 2015 г., в 08:00 дирекцията публикува Бюлетин №1 на дирекцията на състезанието, че дължината на ралито, както и километрите за 11-те скоростни етапа са променени.

Ясно е, че на сайта няма как да го намерите, дори и да от близките до Интерспийд хора, просто това е дреболия, за която отговаря някой друг, естествено- не организаторът!

2015 SRG Gaf Coefficent

ФАКСИМИЛЕ от Бюлетин №1 на дирекцията на Средна гора, както и факсимиле от титулната страница на допълнителните правила за ралито.

Напълно нормално, разбира се, след като общите документи са подготвяни през късната зима, а състезанието е в края на есента.

Но и тогава, и сега, коефициентът на Средна гора се е определял от решение на комисията по рали към националната федерация (виж факсимилето по-долу), според което коеф. „2“ за националното първенство имат състезания единствено с дължина 161 до 180 км.

При вариант на трасето от 141 до 160 км – коефициентът е „1.6“. И в първия вариант (този на сайта), и във втория (Бюлетин №1), дължината на етапите е за по-малкия коефициент.

Естествено, организаторът ще възрази: това се отнася за коефициента на евротрофея.

И няма да е прав, ама изобщо! Просто, защото изписана по този начин, титулната страница обявява, че коеф. „2“ е валиден и за двата шампионата.

2015 BGRally Bonus 001i

ФАКСИМИЛЕ от схемата за определяне на съотношението километри-коефициенти в националното първенство за завършилия сезон.

Стават такива работи, нормално е! Нищо не значеща дреболия, техническа грешка…

Затова ще изброим само три групи от тези, кои са объркани от незначителния пропуск:

:: Състезателите, които трябва да си преизчисляват точките, умножавайки ги по 1.6, а не по 2.

(RallyXpress не е правил втори вариант на класирането за Средна гора и това за края на шампионата, за да види дали от разликата от 0.4 би имало ощетени екипажи)

:: Екипът Иван Маринов и времеизмерването, чиито сметки за края на Средна гора също трябва да бъдат променени.

(За разлика от състезателите и зрителите, при тях това се прави с автоматизирани команди.)

:: Публиката, която не би могла да присъства в Панагюрище, но следи внимателно шампионата заради своите участници и трябва също да почне преизчисленията…

С две думи: това е дреболия.

С нейното записване започва да се пълни и втория лист от антирекордите на Средна гора.

Коментара (5)

 • варна

  варна

  18 Ноември 2015 at 10:49 |
  Хахах баба Валя ся ще разделят по някой лев с Козлека и така...Тя ако може 1 седмица ще прави рали, за да усвоява и усвоява..Даже 1 кола да има на старта пак ще иска да го прави...Искам някой много финно да и провери разходите, нека пуснат Шопов да я провери, това го казвам без ирония,той от едно време си я захапал...Тази година се случиха толкова гадости,трагедии,издънки просто нямам думи..И за капак имаме шампион без нито една спечелена отсечка, човей който не може да защити нацията си от едно пежо с предно предаване и после феновете кви били..Еми видяхте колко хора имат желание да го гледат шамиона на пръстите на еднта ми ръка...Пожелавам на Владо успех и нека се направи нещо, стига с тез дребни схемички и мисли, хората са жадни за автомобилен спорт, въпреки тежките условия за живот в тая разпродадена държава...
  • Victor

   Victor

   18 Ноември 2015 at 20:45 |
   Aко си мислите, че Владо Илиев ще оправи нещата и няма да има схемички и интриги... много се лъжете! Най-големия схемаджия и интригант, само си спомни всички протести които внасяше срещу конкурентите на Митко! Колко съмнения имаше за бензин, гуми и какво ли не на колите които караше!
   Или как с едно кухо обещание за писта спечели изборите, а? Май вече всички забравиха, какво стана с тая писта?
   Същата дърта лисица като баба Валя!
   • варна

    варна

    20 Ноември 2015 at 10:02 |
    По принцип си прав, кума лиса трудно би сменила кожата, хитра е, прави се на луда, усмихва се сладко...Дано е по добре от сегашното, така да го кажа, инак помня много от интригите в тея 15 години...Ама ади нали сме злобяли само, затова давам позитивност на нещата, времето ще покаже..Да сме живи и здрави...
 • Овчар

  Овчар

  17 Ноември 2015 at 20:54 |
  Баба ви Валя е толкова далеч горката от автомобилен спорт, че дори и първенство с детски колички няма да организира като хората. След тази брутална издънка (не за първи път разбира се), според мен това рали, в този си вид и с този организатор, не трябва да съществува. Районът няма добри отсечки и ако догодина някой се излъже да го организира, то трябва да бъде компактно в един ден. Петък вечерта СС1, Събота - състезателен ден, финал, награждаване.
 • муткура

  муткура

  17 Ноември 2015 at 19:26 |
  баба валя пишеше докладите на Янакиев ,пише и на Козлеков затова я търпи и я хвали ! Несъборяема е,като НЕВАЛЯЖКА Е!!!!

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев