• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

   

 • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

   

 • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

   

Трактори, мотоциклети и коли карат насрещно в Средна гора

Сряда, 18 Ноември 2015 | София, RallyXpress
Трактори, мотоциклети и коли карат насрещно в Средна гора

СЛИВЕНСКИЯТ екипаж Георги Василев и Стефан Добрев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) записаха на сметката си две неприятни разминавания в рали Средна гора. Шампионите за 2015 г. не успяха да вземат бронзовото отличие от евротрофея тази година, но второто „разминаване“ със сигурност е било много по-неприятното. На скоростния етап Стрелча 2 срещу екипажа, на висока скорост, излиза мотоциклетист. „Разминахме се на една боя разстояние“, коментира в края на съботния ден Стефан Добрев.

Това е първият от общо няколкото – за щастие завършили без никакви сериозни поразии инциденти, изненадите от които дебнеха колоната на финалния кръг в евротрофея и шампионата на България.

Нещата започнаха от затворения маршрут в петък вечерта, когато веднага след старта, в ляв завой, много близко до траекторията на Пежо-то на Рок Турк с ужас отрива автомобил (виж ТУК), паркиран за през нощта от някой панагюрец. Оредяващата коса на Турк не щръква, защото шлемът пречи, след края на тези 2.12 км словенецът е леко пребледнял…

2015 SRG Turk acsid

снимка: стоп-кадър от онборд камерата на турк
ИЗНЕНА-А-А-ДА! Словенците са направили левия завой, разминавайки се на косъм с останалия непреместен от трасето автомобил.

За непреместеният автомобил, разбира се, обяснението е лесноразбираемо – до последния час на полицията не е платено за охраната на този скоростен етап, което налага главният комисар Петко Шотлеков по спешност да мобилизира свои служители. Те разчистват трасето, местят заградителните платна, но явно собственикът е на паркираното МПС не е открит овреме.

Впрочем докато т. нар. тържествено откриване вървеше в непрогледния мрак пред Арена Асарел, на групички пилотите обсъждаха дали изобщо ще се стартира в етапа Панагюрище.

„Тя вашата е като при циганчетата е – или ще вали, или няма да вали“, каза един от малцината местни зрители, спрял се види светлините на автомобилите, преди да се прибере у дома.

В средата на съботния ден пък Рок Тюрк, невярващ на видяното, обясняваше пред сайта с новините в българския автомобилен спорт, как по време на етапа, напреки на трасето са преминали група мотористи с кросови мотоциклети.

Сега си представете 16-годишният Симеон Симеонов, който като участник в Хюндай Рейсинг Трофи кара в четвърто рали и преживява „близка среща от аграрен вид“, застигайки… стар съветски трактор, при това с ремарке.

Добрин Борисов обяснява: „Излизахме от десен завой, когато на около 200 м пред нас тракторът спокойно напусна черния път и се пристрои плътно в дясно… Симеон ме попита: „Какво правим сега?“ Казах му да продължава спокойно и да го задмине. На кръстовището нямаше оградителна лента, нямаше маршали, само зрители, които ни предупреждаваха…“Трактори, мотоциклети и коли карат насрещно в Средна гора

колаж: стоп-кадър от онборд камерата на симеонов/борисов
КАКВО ДА ПРАВЯ? На колажа отчетливо се вижда жестът на 16-годишния Симеон Симеонов, с който хлапето допълва въпроса си към опитния навигатор Добрин Борисов (долу вляво). Ясно се открива, че на кръстовището не е поставена заградителна лента, а нито един от тези, които са там не е маршал по сигурността на Средна гора (горе вляво). От видеото се вижда, че на тракториста „аванса му чука, а на него не му пука“ и продължава по пътя с ремаркето си… (горе вдясно).


:: НЕИЗБЕЖЕН КОМЕНТАР. Дали организаторите и онези, които осигуряват сигурността на ралито са си давали сметка, че за разлика от другите трима пилоти от програмата, които има богат състезателен опит, точно заради млади състезатели като хасковското момче е създадена програмата Хюндай Рейсинг Трофи и как би бил обучаван на спазването на правилата един бъдещ талант, ако тези, които правят спорта около него и го учат самите, със своите действия и поведение плюят на регулациите, демонстрирайки явното им незачитане?

Парадоксалното е, че реакцията на инцидента от човек в дирекцията на ралито се изчерпала единствено с: „Е, к’во толкова – нали е в посока на движението…“. За това пък коментарът е направо излишен.

Ето и челната среща, с която Василев/Добрев се сблъскват на втората Стрелча (виж ТУК)

2015 SRG Gosho acsid


А по-долу можете да прочетете един неподправен коментар за разминаването на семейния SUV с автомобила на Влади Сиврийски/Румен Манолов. Трите снимки са свалени от интернет и показват, че когато в центъра на ралито и околните градове няма никаква разгласа, хората със сигурност не трябва да сменят плановете си за разходка през уикенда.

Впрочем заглавието почти напълно илюстрира предишните три случая…

Да изчезнеш за 60 секунди ... по нашенски?!?

В Рали спорта състезателните автомобили обичайно стартират на интервал от 60 сек. на напълно затворен път (специален етап), обезопасен от полицаи и маршали. Трасето е предварително описано и скоростта и траекторията са такива, че не предполагат появата на изненади и както знаете, на първо място е безопасността!

А сега си представете, че карате състезателен автомобил на официално състезание от национален и европейски шампионат и срещу вас се появи ... семеен SUV.

... и другата гледна точка: заедно със семейството си сте сред природата, тръгвате си, излизате на асфалтовия път и изведнъж срещу вас връхлита състезателен автомобил.

... Видях тази ситуация на рали Средна Гора тази събота и за секунда си се представих и от двете страни, и изтръпнах! За късмет нито семейството, нито състезателният автомобил разбраха каква опасност ги грозеше, но май всичко беше въпрос на няколко секунди и голям късмет!

Тук идва и въпросът, как може да се случи това, защо го е допуснал организаторът, защо няма заграждения/ленти на черните пътища, защо няма маршали на тези места, подготвени ли са добре тези маршали или са там, само за да снимат с телефоните си ... защо някой си играе със съдбите на хората, за да спести/припечели някой лев?

2015 SRG Sivriisi 001

2015 SRG Sivriisi 002

2015 SRG Sivriisi 003

снимки: интернет
РАЗМИНАВАНЕ… Маршалът от охраната на състезанието сочи на шофьора на семейното Субару, къде бързо и точно трябва да застане (1). Колата започва да прави маневрата в момент, в който Дачия-та на Сиврийски/Манолов вече е на превала преди кръстовището (2). Екипажът на БАМС получава „чисто“ трасе, нервите му и тези на маршала и семейството вече са се опънали. (3)

Коментара (3)

 • Георги Халачев

  Георги Халачев

  19 Ноември 2015 at 08:57 |
  До като не се промени съзнанието на публиката тези неща ще продължат.Сигурен съм че този моторист се е направил на бабаит като показва колко е велик като прескача накоя бабуна и никой не може да го спре.
 • Фен

  Фен

  19 Ноември 2015 at 00:27 |
  Ю-туб е пълен с клипчета, включително и от врц-ралита, където екипажи се сблъскват с какви ли не превозни средства. Дори доколкото си спомням и Льоб и Грьонхолм са отпадали заради удар в крави или други животни, така,че не драматизирайте чак толкова тези "гафове". Ще кажете - ама там организацията е на световно ниво. Еми хубаво, ама резултата е един и същ. Така,че специално по тази точка не виждам смисъл "да се дълбае". Ралито си е рали, не можеш на всеки зрител да сложиш охрана...Други, истински сериозни гафове сътвориха организаторите на Средна гора...
  • варна

   варна

   20 Ноември 2015 at 12:12 |
   Да ама на ВРЦ примерно се харчат 90% от отпуснатите пари, а тук 90% са отлконени в някой джоб, ей тва е болното...Едно е да вземеш мерки и просто да нямаш късмет като случайте на Льоб и Грьонхолм който си визирал, друго е да не вземеш мерки и да се надяваш на късмет...Не може да се краде с пълни шепи, и да се надяваш тея 18 екипажа да се самосъхранят живи....Така мисля аз, незнам.....

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев