• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Силна техника спаси съседите от яростната българска атака

Вторник, 19 Април 2016 | от Владо Гатев, Иномоушън Рейсинг
Силна техника спаси съседите от яростната българска атака

ИЗГУБЕН В КОМУНИКАЦИИТЕ

ПРОБИВ В КОМУНИКАЦИИТЕ, комбиниран с екстрено пътуване в чужбина, объркаха плановете на RallyXpress румънският колега Джордже Пецу да проследи отблизо развоя на Сибиу Рали за читателите на сайта. Професионалното отношение към темата пък не позволява да се правят „съчинения по темата“, следейки резултатите, които всеки човек с компютър и без това вижда. Ето защо сайтът с новините в българския автомобилен спорт поиска тимовия мениджър на Иномоушън Рейсинг Владо Гатев да направи професионалното обобщение след края на Сибиу.

Завършилото по късни доби в събота рали „Сибиу“ доказа недвусмислено два факта, които така или иначе всички интересуващи се поне малко от рали спорта в България добре знаят и със сигурност си дават ясна сметка за това, което е предизвикало сегашната ситуация в целия автомобилен спорт.

Първо - българските екипажи са назад спрямо своите колеги от почти всички балкански страни по отношение на техниката.

И, второ, че поне толкова изпреварват колегите си, когато става дума за качества, които имат като състезатели.

Титаничната битка между Пламен Стайков/Давид Кварацкхелия (Стайков Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) и Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Стари столици, Мицубиши Лансър Ево 9) ги изведе напред в генералното класиране на румънското рали.

Силна техника спаси съседите от яростната българска атака

снимка: драгомир петров/apix
ПОБЕДА ОТ ПЪРВИЯ СТАРТ… С нов автомобил, нови спонсори и нов навигатор, Пламен Стайков започна първенството за2016 г. с първо място в Румъния.


Благодарение единствено на фантастичната Шкода Фабия R5, местният любимец Дан Гъртофан се отърва от неприятното чувство да бъде победен на родна територия от дебютиращите по непознатите пътища там български екипажи.

И Гъртофан, и младия натурализиран румънец Симоне Темпестини разчитат на сериозни бюджети, професионални екипи и страхотни автомобили.

В същото това време българските им колеги трябваше да компенсират очевадната техническа недостатъчност с атрактивна и бърза езда, която обаче веднага им спечели хиляди почитатели сред румънските фенове.

2016 ROM Surilov DP 001

снимка: драгомир петров/apix
ПОДЦЕНЯВАНЕ НА КОЛАТА… Мартин Сурилов прави едно от спусканията на рали Сибиу, но ще му трябва време, за да може сам да отчете грешката си, че не се е доверявал на автомобила и е спирал по-рано в завоите.

И ако силните автомобили спасиха местните лидери от сериозната българска атака, то колегите им от по-малките класове бяха тотално обезличени от Игнат Исаев/Милен Илиев (Октан Рали Тим, Ситроен DS3 R3T), Боян Безус/Димо Бозуков (АРТ Рейсинг Тим, Рено Клио) и компания.

Родните екипажи показаха познатата и от българските състезания скорост и не оставиха съмнение в превъзходството си. Игнат Исаев и Милен Илиев победиха в пряката битка между „ди-ес-тройките“ Адриан Распопа, който е безспорен лидер в 2WD шампионата на съседите.

А с убедителната си победа сред българските пилоти, той поведе и в родния шампионат на автомобилите с един двигателен мост.

2016 ROM Isaev DP 001

снимка: драгомир петров/apix
ОБЕЗЛИЧИТЕЛИ… Игнат Исаев и Милен Илиев направиха от конкуренцията си в 2WD фон, на който тяхната езда, подобно на Сливен миналата година, беше обезкуражителна за румънската армада от автомобили.

В едномарковия шампионат на Хюндай Васил Жеков и новия му навигатор Бойко Шопов спечелиха победа, която дойде в сериозната конкуренция на Григор Григоров и Еди Сивов. На трето място завършиха Христо Геров и Йордан Йорданов. За разлика от последния кръг на едномарковата купа през миналата година, финиширал в Панагюрище, сега Геров не успя да се намеси в битката за първото място.

2016 ROM Jekov DP 001

снимка: драгомир петров/apix
ЛИДЕР ОТ ПЪРВОТО РАЛИ… Васил Жеков и новият му навигатор Бойко Шопов взеха победата във втория едномарков шампионат Хюндай Рейсинг Трофи след оспорвана битка с победителя за 2015 г. Григор Григоров.

КАКВО КАЗАХА ТРИМАТА В ГЕНЕРАЛНОТО КЛАСИРАНЕ НА БГ-ШАМПИОНАТА

2016 ROM StaykovПламен Стайков: „С всеки изминат километър влизахме в кондиция с новия ми навигатор Давидоне. Преди старта не бяхме напълно сработени, но в Румъния постигнахме голяма победа, за която трябва да благодаря на онези, които ни подкрепиха в начинанието тази година, на приятелите, които бяха зад нас, на механиците, които работеха толкова здраво. Доволен съм от новия си автомобил. Фактът, че спечелих всичките пет отсечки на спускане, говори достатъчно добре за нея.“

2016 ROM DavidoneВ разговорът се намесва и Давид Кварацхелия-Давидоне: „Няма какво друго да кажа за Пламен, освен че му свалям шапка! Това се казва талантлив пилот! Истински шампион, показа какво е езда в състезание, което никой не познава като трасета. А какво той прави по трасетата в Румъния следяха не само български фенове, но и неговите нови в фенове от Грузия и моя роден край Абхазия. Пламен може да е изключително щастлив човек, защото има толкова много фенове зад граница.“

2015 GOR Surilov IA 000Мартин Сурилов: „В едно от спусканията изгубих секунди в момент, в който се бях доближил много до съперниците си. Причината е, че не бях уверен, направих грешки и спирах по-рано. Не зная защо, реших да не се доверявам на автомобила в спирането и го правех недопустимо рано в етапите, където имаше спускане. И сбърках, защото автомобилът си спираше съвсем като хората. Така разликата се увеличи след 10-я етап и тогава реших, че ще заложа на абсолютно сигурно за последните две отсечки. С две думи – не съм доволен. Имах други планове.“

2015 SLI Ignat LDИгнат Исаев: „Радвам се, че всички българи в Сибиу показахме, че има автомобилен спорт у нас. Иначе – при нас нищо интересно. Записката излезе стопроцентово, което е важно, да не кажа най-важното, защото така трябва да се прави в рамките на двата дни. Това е безкрайно необходим опит, не е като у нас. Такава е схемата на ралитата. Не карахме на „макс“, а само в последния ден в две от отсечките на изкачване карахме близо до предела. Нямам програма за годината, ще караме когато е възможно.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев