• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

   

 • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

   

 • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

   

Какво е реалното класиране в българския рали шампионат?

Четвъртък, 31 Декември 2015 | София, RallyXpress
Какво е реалното класиране в българския рали шампионат?

ДВЕ ДУЗИНИ ЧУЖДЕНЦИ
СА КАРАЛИ В БЪЛГАРИЯ

BFAS Off Blue001
ТОЧНАТА бройка на участвалите в две български първенства – рали и планински изкачвания – през 2015 г. чужди пилоти е 17. Това показва справката на сайта. Логично, заради лицензираните от ДИАМО гърци, те преобладават в планинското първенство (5), а един елин стартира в рали Твърдица-Елена. Към тях за планинското да прибавим и трима македонци и румънец. В рали-шампионата турските състезатели са били 4, по двама са били състезателите от Унгария, Словения, по един от ОАЕ и Германия.

КАК БИ ТРЯБВАЛО да изглежда реалното класиране в българското първенство по рали за отминалия сезон?

Ако биха били спазвани правилата на националната спортна власт, то първи подгласници на сливенчаните Георги Василев и Стефан Добрев трябваше да бъдат Мурат Бостанджъ и Онур Ватансевер, а вляво от тях трябваше да са Рок Турк и Бланка Качин от Словения.

Това показват пресмятанията за класирането в шестте състезания, но при положение, че в тях точки получаваха и участващите чуждестранни състезатели, както гласи Наредбата за провеждане на автомобилни състезания през миналата година.

Разликата между шампионите от Сливен и турските им конкуренти би била точно 27 т. в края на този толкова несигурен и меко казано слаб откъм качеството си шампионата.

По-долу може да видите графиката с подреждането на екипажите в първата десетка, ако то беше направено при условия, че правилата на играта са спазвани 100-процентово от домакините, а националната спортна власт (БФАС) сама би следила как точно се изпълняват разпоредбите ѝ, които сама е измислила, сама е написала и сама е гласувала.

2015 BUL Bostanj VS 010

снимка: виктор спиров/apix
РАХАТЛЪК… Онур Ватансевер и Мурат Бостанджъ са седнали по турски пред своята Фиес-та очаквайки началото на тържественото откриване на рали България на площада пред кметството на Самоков

В случая обаче трябва да направим уговорката – да, обаче при положение, че стартиралите у нас всички чуждестранни участници (не само в ралитата, но и в планинското) предварително са били наясно и са знаели, че участието им се зачита за класирането в първенството на страната, както е според основния документ на федерацията  - чл. 28 от Наредбата за организиране и провеждане на автомобилни състезания.

Той е категоричен: Шампиoнатитe ce прoвeждат cъглаcнo cпeциалнитe им правилници и са открити за участие на водачи (пилот/навигатор) с национални лицензи издадени от федерации членки на ФИА.“

2015 BFAS Naredba

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от наредбата на БФАС за провеждането на състезанията през 2015 г.

Но още с подаването на документите за старта на рали България в Самоков стана ясно, че на никой дори и не през ум не му минава да прилага точно тази точка от наредбата, защото участващите пет чужди екипажа в самоковското рали подаваха заявките си, а в т. нар. „ентри форм“ отметка, че желаят да бъдат класирани и в първенството на България… няма.

Такава нямаше не само в Самоков, но също в Сливен и в Седна гора, които формират триото от ралита, валидни за евротрофея през 2015 г. За съжаление доказателството може да бъде намерено единствено на сайта на рали Сливен, където може да видите заявката такава, каквато е публикувано от организаторите.

На сайта на България или на продължаващият да е засекретен повече от електронните портали на ЦРУ, КГБ и Мосад сайт (взети заедно) на Средна гора това не може да бъде видяно…

Предвиждайки възможността чужденците административно да бъдат елиминирани от българския шампионат, но и за да прибави поредните черни точки в „актива си“, RallyXpress постна на сайта коментара „Пропуснато или забравено беше правилото открит шампионат.“ още по време на рали България.

2015 BGNRChamp Abroad

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ коментара на сайта, публикуван на 19 юли 2015 г. по време на рали България.

СЕЗОН 2015: ВАЖНИ ЦИФРИ

Numbers 005
ЦЕЛИЯТ шампионат в ралитата на България продължи точно 183 дни, в които екипажите преминаха през 59 скоростни отсечки и 741.68 състезателни километра. Статистиката на победите в генералното класиране е: Бостанджъ – 14 първи места от 2 старта, Турк – 11 (3), Пламен Стайков – 10 (2), Авджъ – 6 (1), Йордан Атанасов и Ал Кетби - по 5 (1), Мартин Сурилов – 4 (2), Тодор Славов (1) и Игнат Исаев (2)  – по 2.


Тогава обаче организаторите обясниха, че нито един от петте екипажа не е проявил желание да участва в първенството на България.

Вероятно по тази причина сега Бостанджъ има само две от трите възможни титли – европейския си трофей и титлата на Турция, макар да имаше възможността към нея да прибави и тази на България и по този начин да стане първият, печелил титлите на две съседни страни в един и същ сезон.

В началото на годината сайтът с новините в българския автомобилен спорт постави анкетата (виж вдясно) затова, какъв очакват читателите да е рали-сезонът на 2015 г. и - както изглежда, изглежда - единствените, които са били максимално близо до истината са онези, определили нещата като

„Вече ми е все едно…“

Дали обаче може да се допусне, че елиминирането на гостите в първенството е въпрос на пропуск, а на добре пресметната възможност да запазим националната титла в България в сезон, който явно обещаваше да бъде много-много далеч от първенствата, които се бяха извъртели след 1999 г.?

Защото с напускането на Петър Гьошев, с излизането на Димитър Илиев и с отказа в края на 2014 г. на Крум Дончев да продължи кариерата в ралитата, за всички беше ясно, че шампионат 2015 изобщо няма да е от онзи спорт, който познавахме досега.
Какво е реалното класиране в българския рали шампионат?

графика: rallyxpress
ВЪЗМОЖНОТО КЛАСИРАНЕ… ако в трите международни ралита беше спазвано условието на т. 28 за „открито първенство“,… ако информацията за тази възможност не беше покривана от чуждестранни екипажи.


ТУРК: НЯМАШЕ ДА КАРАМ В
ПАНАГЮРИЩЕ, АКО НЕ БЕШЕ
КАТАСТРОФАТА НА РАКОВО

SPI 4139
БРОНЗОВИЯТ медалист от изминалия европейски трофей в ралитата на Международната автомобилна федерация (ФИА) Рок Турк (на снимката) призна през сайта, че неговото участие в Средна гора е било продиктувано единствено от лошо изпълненият ляв завой на СЕ Раково в Сливен. След катастрофата словенецът пропадна от 6-о на 8-о място в генералното и трябваше да спасява „бронза“ с екстра-участие в Панагюрище.


Не само защото от играта излязоха три класни автомобила, а защото между тази „света троица“ и останалата част на кервана, по много причини (преди всичко финансови и технически) имаше и остава да зее пропаст, сега запълвана обилно с вариации на слуховете „…Крум се пуска през тази година!“

В същото време правилата за годината са написани и в тях т. 25 си беше част от условията и възможностите. Без това да бъде причислявано към каквато и да е „теория за конспирациите“, не може категорично да се отхвърли възможността линията за „открито първенство“ тихомълком да е била административно затворена.

С две думи: и вълкът цял и агнето… сито.

Да, можете да участвате, но ако знаете. И понеже не знаете, че имате тази възможност – не правите такава заявка. Нещо като „Чакам да дойдеш на гости“, но без да се каже нито кога, нито къде.

Впрочем това може да се види и от сайта с официалните резултати на таймкийпърите в шампионата (виж ТУК).


Но да подсетим онези, които евентуално биха поискали да си обяснят разминаването на „чужди“ и „наши“ пилоти с хората от времеизмерването, че „пазачите“ му не биха пуснали за официално обръщение класиране, преди то да е получило подписите на председателят на спортните комисари и другите двама от триото.

Сега най-обикновените сметки показват, че разликата от 27 г., с която Василев печели задочния дуел за титлата с Бостанджъ би могла да бъде заличена много лесно и бързо, стига турчинът да би стартирал в Средна гора (без значение дали говорим за пролетния или зимния му вариант) или в кое и да е друго рали от шампионата.

За това негово намерение да стартира в Средна гора (вариант 1) заяви още по време на рали Твърдица-Елена главният организатор на панагюрското състезание Валя Пантелеева.

2013 GALA Chetvonenko SS 00

снимка: александър спиров/apix
СПЕЦИАЛНО ЗА КУПАТА… 2013 г., Гала-церемония на автомобилните шампиони. Украинецът Йевхен Червоненко (крайният вдясно) е пристигнал от Израел специално за тържественото награждаване на шампионите и техните подгласници, за да получи своята купа и тази на пилота си Олександър Салюк за третото място в генералното класиране. Да припомним, че и през тази година първенството бе открито, но специални изисквания за заявките не са били правени и точките са начислявани служебно.

Че шампионатът на България в ралитата е далече не само от онова, което феновете искат, но и от

това, което знаеха през последните години

дори не е тема за обсъждане. То и без друго си е ясно.

Дори и обратно да обърнем тезата ще се окаже, че там където през 2015 г. стартираха чужди екипажи (без значение от това какви автомобили караха), наш’те – в най-добрия случай – финишираха втори.

И проблемът не е в това, че чужденците са станали по-добри и ни бъхтят на собствен терен с разлики от „един календар време“, а за това, че сегашните български пилоти не са толкова бързи както преди години.

И като допълнение на цялостното неудовлетворението от 2015 г. да дадем място на три от безпристрастните факти:

:: само в едно от ралитата с международно участие – Сливен, шуменците Мартин Сурилов/Здравко Здравков успяха да спечелят една-единствена скоростна отсечка… В другите две ралита, в които на старта имаше чужденци, не се намери български екипаж, който да се опъне на гостите…

:: в Средна гора Рок Турк записа 100-процентова успеваемост (11 етапа, 11 победи), каквато в българско рали не се беше случвало до 2010 г., когато в Хеброс Димитър Илиев спечели всичко край Хисаря (6 от 6) и след това до Средна гора ’2015. Точно такова нещо пък най-малко съм очаквал!“, коментира на финала словенския пилот.

:: от всичките 59 отсечки 36 са спечелени от четирима чужденци, победите в останалите 23 етапа се разпределят между пет български тандема.

КАЗУСЪТ „МИРО МАРИНОВ“ ЗАБЪРКАН С ДВОЙНА ДОЗА БЕЗХАБЕРИЕ

2015 TVA Miro MarinovМУРАТ БОСТАНДЖЪ така и може да не научи, че се е „разминал“ или са го „разминали“ с титлата в още едно национално първенство и да не съжалява, но по-разочарован от него вероятно е пилотът на Форд-България Мирослав Маринов. За него Твърдица-Елена тази година имаше особено значение, защото в деня на старта пилотът закръгля 60 години (иначе не’мойш му ги даде!) и ветеранът решава да отбележи юбилея си с едно от редките свои участия, каквито през последните години записва.

„После дойде инцидента с Тошко, ясно е, че на никой не му беше ни до рали, ни до класиране – страшна драма – обясни пред RallyXpress ситуацията състезателят. – Всички бяхме като покрусени в неделята. Изобщо не обърнах внимание на класирането, когато преди време си викам, я да вида какви точки имам аз от Твърдица.“

Неудоволствието е пълно, след като Маринов не открива името си и това на неговия навигатор Евгени Иванов, с когото участва във второто за годината състезание в крайното класиране.

В същото време двамата фигурират в списъка с класирането за първия ден, както и екипажът е записан в стартовия лист за неделни ден.

Това кара Мирослав Маринов да пише специално писмо до управителното тяло на федерацията, за да поиска, колкото и малко да са, възстановяване на точките от ралито.

2015 TVA Miro Mar Homolg001

ФАКСИМИЛЕ от хомологационния фиш на автомобила на Мирослав Маринов.

„Нямаше ме (всъщност и сега го няма – бел. ред.) в официалните резултати от ралито, а не бяхме отпадали – обяснява пилотът на Форд-България. Минахме си по маршрута, през неутрализацията, влязохме в закрит парк за събота срещу неделя… Никой нищо не ми каза. На таблото с обявите нямаше бюлетин, че екипажът е изключен… Просто нищо! Ей така, на, просто ни нямаше…“

Явно спортните комисари, които в това състезание се водят от Валя Пантелеева решават, че Маринов/Иванов не трябва да бъда класирани след прекратяването на състезанието, независимо че двамата са допуснати до участие след преминаването на техническия преглед.

При това Маринов е пилот с огромен опит и на техническия преглед, както винаги, се явява с хомологационния фиш на бегачката си (издаден на 1. 8. 1986 г.) ВАЗ 2108, който е включен в стартовия лист в RC4 при условията на участие на автомобили с изтекла хомологация.

2015 TVA Miro Marinov 000

ТУКА ГО ИМА, ТУКА ГО НЯМА... Два от документите на рали Твърдица-Елена, от които ясно се вижда, че екипажът на Форд-България успешно стартира в състезанието и, въпреки че не отпада от него, изчезва в крайното класиране...

Както се оказва обаче, Комисията по рали изобщо не бърза да вземе решението си независимо, че реално е сезирана преди повече от два месеца.

Предполагаемото обяснение ще е свързано с промяната на ръководството на УС, а ако не – …с необичано високите температури преди и по време на Рождество празници.

Сигурно е, че Мирослав Маринов има и друг полезен ход. Но какъвто и да е той, новата управа на БФАС ще трябва да го получи като един от многото „активи“, останали от предишното управление.

2015 TVA Miro Marinov 001

ФАКСИМИЛЕ от писмото, с което Маринов иска възстановяване на класирането и получаването на точките, за мястото на което е финиширал екипажа.

Коментара (6)

 • bat joro

  bat joro

  03 Януари 2016 at 17:13 |
  bg style mirishe ot vsqkude
 • ХА ХА ХА

  ХА ХА ХА

  01 Януари 2016 at 20:15 |
  шампиони без спечелен етап... муахахахааа
 • Емо

  Емо

  01 Януари 2016 at 12:29 |
  Да станеш шампион, не е задължително да спечелиш рали и етап/и, . :D
 • Свежен

  Свежен

  01 Януари 2016 at 11:08 |
  И аз искам да знам нашите шампиони колко скоростни отсечки спечелиха през сезон 2015 ?! И защо никой него коментира това или каквото и да било за вече заслужилите майстори на спорта Василев тире Добрев ???!!!!!!!!
 • kiverson

  kiverson

  31 Декември 2015 at 18:58 |
  Страшо, много ниско падна, като не ти харесва класирането ходи да отразяваш турския шампионат
 • Wlado

  Wlado

  31 Декември 2015 at 18:15 |
  След толкова изнесени цифри защо не кажете колко скоростни етапа е спечелил екипажа Василев-Добрев, Шампиони за 2015?

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев