• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

А баща ми ще ми купи колело, ама друг път! Сега няма пари!

Сряда, 13 Септември 2017 | София, RallyXpress
А баща ми ще ми купи колело, ама друг път! Сега няма пари!

УМИШЛЕНО ПОДЦЕНЯВАНЕ?

2017 VID Dinko Ivan SM 007
ВЪВ ФИНАЛНАТА пресконференция във Видин, след като спечели второто предно състезание от поредния полу-шампионат в спринта, заралията Динко Иванов (на снимката) директно обяви: смята, че това на това първенство умишлено се пречи, за да се развива. В няколко разговора с RallyXpress пилотът на АСК Стара Загора дава примери за ниските разходи в спринта и броят на участващите в надпреварите пилоти. Дали има преднамерено подценяване на този шампионат е рисковано да се твърди. От друга страна обаче съотношението 3 провалени срещу 1 завършен календар от 2014 г. са достатъчен повод изводът самичък да се натрапва…

С четири планирани старта в календара за 2017 г., допълнителни три спасителни варианта и също толкова въртящите се в гилдията слухове, шампионатът по ралиспринт тази година отново е пред тотален провал. Както казва Митето в култовата картина Куче в чекмедже „А баща ми ще ми купи колело, ама друг път! Сега няма пари!“

Достатъчно е да се заместят „баща ми“, „колело“ и „няма пари“ с най-близките до автомобилния спорт думички и става ясно, че вече е нарисувана картинката на третия пореден провал в рамките на четири сезона.

Дори си е истинско чудо, че при повтарящите се едни и същи ситуацията за липсата на финалния трети старт, през миналата есен не Видин, а габровци хвърлиха спасителния пояс, превръщайки ралиспринт Дряново в стандарта на дисциплината.

Днес ситуацията буквално копира предишните три сезона, но разликата е, че габровци останаха без стимул и сигурно си пазят козовете.

Първо отпадна спринта в Панагюрище. Нормално, след като главният меценат на автомобилния спорт и заклет негов фен – проф. д-р Лъчезар Цоцорков, напусна този свят в средата на май и бензиновия спорт остана без стабилната си подкрепа в града.

Последва го състезанието Котел и изведнъж всичко се върна в неяснотите на юли 2016-а. Ще има ли шампионат или пак ще е както предишните две години?

2017 Kalendar RS

ФАКСИМИЛЕ от планирания от БФАС календа на четвъртия шампионат по ралиспринт.

Най-малко 16 екипажа от това първенство си задават въпроса ще реализират ли вложенията си в очакваните титли, за които всеки един от тях има реални претенции?

Срещу това питане има единствено неясноти и пет свободни уикенда (3 през ноември, и толкова през декември - преди първи сняг и… Честита Коледа), за да се намери датата за финалния трети спринт, но също и за продължаващата да виси юбилейна писта Велико Търново.

И точно тук думите на Митето стават още по-актуални. След като се разбра, че сливенчани искат да обединят рали Сливен с планирания, но непроведен по различни причини спринт в Котел (виж факсимилето от обявения от БФАС календар) и, след като Комисия Рали и Рали спринт към БФАС препоръча на федерацията да не прави подобно обединяване, в ход влязоха вариантите и слуховете.

А баща ми ще ми купи колело, ама друг път! Сега няма пари!

снимка: драгомир петров/apix
ДВА ПЪТИ В ДРЯНОВО, ДВА ПЪТИ ВСИЧКИ ДОВОЛНИ… Като традиция на финала на състезанието в балканското градче екипажите позират за обща снимка. Да виждате някой недоволен след битката в Балкана?


Ето текстът и факсимилето на Комисия Рали и Рали спринт препоръчват да не бъде обединявано рали Сливен с искания заместител на Котел:

До: УС на БФАС
 

Организаторите на състезания от НШ Рали и Рали спринт
 

Относно: Провеждане на кръг от НШ Рали спринт като част от Рали Сливен 2017г

ДАТА: 02.08.2017г.

Уважаеми колеги,

Миналата година отправихме запитване за възможността за участие на пилоти от Рали шампионата в Рали спринт шампионата и получаването на точки за него. Този въпрос беше отхвърлен от УС. Тази година имахме запитване и от организаторите на Рали Твърдица 2017 за провеждане и на кръг от Рали спринт шампионата съвместно , на което ние отговорихме с мотив – несъответствие с чл.13.1.1 от Специалният правилник Рали спринт 2017 г. - Продължителността на Рали спринт е 2 дена от началото на Технически преглед (включващо маркиране и пломбиране) до обявяването на официалните резултати на Ралито. Специалните етапи се провеждат в един ден.

Участниците в Рали спринт шампионата са освободени от към типа използвани гуми което води до неравнопоставеност спрямо участващите за Балканският рали трофей и желаещите да участват в Рали спринт състезанието. Ако времето е променливо, участниците в Рали спринт състезанието ще имат право да използват мокри гуми, а тези за БРТ – не. . В определени моменти това обезличава участващите в различните шампионата.

2017 Stan RS Sliven at Rall

ФАКСИМИЛЕ от писмото на комисията до УС на БФАС

Настоящото издание на Рали Сливен 2017 е получило Виза за провеждане от ФИА и БФАС като кръг от Балканският рали трофей и кръг от Националният шампионат Рали преди повече от 40 дни и е утвърдено с програма и график . Не е препоръчително да се смесваме двата шампионата в международно състезание което кръг от Балканският рали трофей, понеже регулациите за двата шампионата, както и нивата на мерките за безопасност на автомобилите са различни. Всяко изменение и допълнение на Допълнителният правилник с включване на различна дисциплина би повлияло негативно на оценката на състезанието от международните наблюдатели.

Препоръчваме на организатора да се концентрира върху предстоящото рали и да се отнесе с необходимото уважение към Рали спринт шампионата и неговите участници. Рали спринт шампионата са състезания за нискобюджетни пилоти на които дължим уважение и признателност за това което правят и използването им за лични амбиции от страна на организаторите означава неуважение към тези хора.

В Допълнителният правилник на състезанието Етап 2 на състезанието е 48.34 км и като се прибави ССЕ1 - 4,56 км (каквото е предложението на организатора) общата дистанция на състезателните отсечки надхвърля разрешените в чл. 13.1.2 състезателни км.

Часовият график на Рали Сливен е направен за 60 автомобила, като се прибавят 25 участници в Рали Спринт състезанието и като се добави максималното допустимо закъснение за всяка секция Часовият график не може да се изпълни.

Комисия Рали и Рали спринт


„След този отказ, рали-комисията ни постави в много неудобно положение – каза по телефона за сайта с новините в българския автомобилен спорт Атанас Чанев, мениджър на рали Сливен. – Ние така и не можахме да си обясним, защо комисията ни отказа и така не разбирам мотивите им. Още повече, че при положение, че сме представили нещата така, както изискват правилниците. Иначе - засега нямаме никаква яснота около ралиспринта в Котел.“

Ето реакцията на АСК Скорпион и организаторите на Сливен Рали, както текстът и факсимилето на писмото, с което реагират на отказаната възможност третия кръг от шампионатът да е с финал в Сливен Рали:

До:

г-н Владимир ИЛИЕВ

Председател на БФАС

Комисия по рали и рали-спринт към БФАС

Изх. N: 0047/09.08.2017

Уважаеми Господа,


На 1-3 Септември 2017г ще се проведе 37-то Международно автомобилно рали Сливен, кръг от Европейското Рали Трофи купа. За състезанието се очакват много изявени екипажи и публика, както от нашата страна така и от чужбина.

Предлагаме Ви заявеното от нас състезание от Рали Спринт да се проведе като част от Рали Сливен, като прилагаме допълнителния регламент и часови график, съобразен с изискванията на рали комисията с тяхно писмо от 4.08.2017.

В случая голяма изненада предизвиква у нас въпросното писмо, което изобилства от неистини и насаждане на грешни впечатления, и имаме следните въпроси:

1. Постъпвало ли е писмо от организатора на Рали Твърдица 2017 за включването му в ралиспринт шампионата?

2. Какво разбира рали комисията под 2 дни? Два календарни дни или два пъти по двадесет и четири часа?

2017 Stan Slive Rally

ФАКСИМИЛЕ от писмото на АСК Скорпион и рали Сливен до БФАС.

3. Каква е връзката между Балканския рали трофей, Българския рали шампионат и

Българския шампионат по рали спринт?


4. Каква е връзката в разликата на нивото на сигурност на автомобилите от единия и другия шампионат с провеждането на Рали Спринта след Рали Сливен?

5. Кога сме показвали неуважение към които и да е състезатели, защо въпросната комисия ги квалифицира като нискобюджетни, и какво разбира под лични амбиции?

6. Предложението ни бе състезателите от рали спринт дисциплината да участват в ССЕ1 извън класирането и за учредена Купа Сливен.

7. Рали комисията е наясно сигурно, че часовия график може да се промени, също така че тези максимум 60 автомобила са трудно постижими на този етап. Бих внесъл предложение някой членове на рали комисията да престанат да обслужват своите лични интереси, да се провери как протичат подобен род състезания в Европа - като част от WRC и ERT, ако трябва да взаимстват добри практики, и най-накрая да започне да работи за доброто на спорта, в насока за неговото развитие.

Искаме да получим протокол от проведеното събрание и обсъждане на нашето предложение, както и кой членове по какъв начин са гласували.

Приемете моите спортни поздрави!

С уважение:

Атанас Чанев, Мениджър на Рали Сливен


Гр. Сливен, 09.08.2017


2017 VID Bojilov SD 005

снимка: rallyxpress
ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА БАРИКАДАТА… Атанас Божилов е един от 16-те пилоти, за които третият кръг от шампионата може да е равнозначен на титла – той е и директор на спринта в Дряново, и успешно дебютирал пилот в НС2.

Доста преди тези писма до управата на федерацията, паралелно едно с друго, тръгват трите възможни и невъзможни варианти за финала, както са в обръщение и четирите слуха в гилдията.

:: Спасителна опция 1. С опита от две години и огромния интерес към старта, Дряново биха се наели да направят Дряново 2.0. Според неговият директор Атанас Божилов обаче това изглежда малко вероятно, колкото и да са отворени към новото и общината, и кмета.

:: Спасителна опция  2. (вариант). Във финансова и организационна кооперация с видинчани (единствените, които до момента „няма празно“, когато става дума за „планирано-изпълнено“, се прави Дряново 2.0.

:: Спасителна опция 3. Севлиевско състезание, за което обаче тепърва ще се търсят възможностите и евентуалната подкрепа на общината в града. На ход са АСК АРА Моторспорт и Наско Божилов.

Колкото до слуховете, които бродят около този шампионат, те са от края на 2015 г., началото на сезона и средата на миналия месец. Което датиране, само по себе си изключва дори и думата „опция“.

2017 VID Spirov&Gajev 007

снимка: rallyxpress
ЛИПСВАЩИЯТ ОТГОВОР… Александър Спиров и първият му навигатор Георги Гаджев разсъждават: „За Видин – ясно! Казват и правят спринта… Кой ще направи финалното състезание, това се питаме…“

:: Дупница и възможност за разширяване на „територията“, идея която в основата си е проработена през зимата на 2015 г., но проектът е останал на равнище „предстои да се обмисля“.

:: Сандански като възможност (идея, подхвърляна от БФАС) в началото тази календарна година, но също останала на равнище „…ще видим“.

:: Шумен с рали Стари столици, малко вероятен слух като се има предвид общото становище на комисията за рали и рали-спринт, за който организаторите на финала в шампионата сега ще прочетат за първи път.

Накратко – тази година по-вероятно е да бъдат повторени всички предишни сезони преди отминалия шампионат, отколкото някой от пряко заинтересованите 16 екипажа да спечелят (всеки един от тях за първи път) титлата в рали-спринта.

КАКВО ГЛАВНО ЦЕЛЯТ ДОМАКИНИТЕ СЪС СЛИВАНЕТО

ПОРОЧНАТА практика за точковото донорство води началото си от рали-спринт Варна в края на април 2014 г., когато подмамените от бонуса „и половин точки за шампионата по рали“, 22 екипажа на ралиджиите се пуснаха наравно с други 27 автомобила на спринтаджиите. 49 автомобила в колоната! Че това никой не можеше да си го представи нито в трите предишни, нито в трите следващи години в нито едно от ралитата у нас. Някой дори побързаха да обявят, че ралитата и интересът към тях – ето на, виждате ли – се възраждат!

Зад бутафорната масовост всъщност винаги се е криела (и не само за ралитата става дума!) крайната амбиция на домакините да имат дълъг стартов списък, но оценяван много точно от познавачите и недотам ясно от общинските партньори.

Този опит на няколко пъти бе прилаган успешно в рали Твърдица (преди Елена да се присъедини) и неговите организатори правеха всякакви опити това обединение (или делението?) много-много да не се споменават. Все пак това накърнява имиджа!

Но пък е безспорен факт, че нито един от тези, които са се заели да правят състезанията у нас (при положение, че не е неспасяем наивник) няма как да разчита едновременно да получи общински пари за две отделни състезания на едно и също място. Това няма как да се случи и „пробитите дати“ в календарите на класическите дисциплини го показват.

Възможността една и същата, цялата тази сглобена и стартирана организация (съдии, комуникации, охрана, времеизмерване, и т. н.) на един старт да мине на един масраф за две състезания, изглежда колкото логична и толкова и финансово наложителна в момент, в който всички зависят от кефа на шефа.

Но както се казва в класиката на Параграф 22 „…имаше само една засечка…“ и тя бе в правилата. Обединени състезания, които са и с щемпела „международно“ са две (България и Сливен) от четирите български ралита (с Твърдица-Елена и Стари столици).

Значи и решението на проблема е в засечката, където да се намери и опцията и за спринта, и за финансите.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев