• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

110 екипажа от цяла Европа и силно българско участие

Петък, 14 Септември 2018 | от Христомир Николов, Сибо Медия
110 екипажа от цяла Европа и силно българско участие

РЕЗУЛТАТИТЕ ОНЛАЙН

:: ОНЛАЙН движението на състезателите в двете ралита може да следите на официалните им сайтове, а места за зрители ще се публикуват всеки ден в социалните мрежи.

ДВА ДНИ ПРЕДИ СТАРТА на Балкан Офроуд Рали 2018 всички детайли около 8-ото издание на международния маратон са финализирани.

Надпреварата, често наричана "балканския Дакар", ще се проведе между 15 и 22 септември, със старт в Боровец и финал на брега на Черно море, като ще привлече на старта си над 110 състезателни машини от всички класове - мотоциклети, ATV, високопроходими автомобили, SSV бъгита и камиони.

Традиционно, надпреварата е разделена на две основни категории – крос кънтри за всички типове машини, със скоростни отсечки и навигация по пътна книга (в стила на Дакар и Пътя на коприната).

Втората е “екстремна”, отворена за автомобили, които ще се изправят срещу изключително тежки препятствия като кал, дълбоки реки и немислими за преодоляване наклони.

Тазгодишното издание на Балкан Офроуд Рали е белязано с масираното българско участие в тежкия маратон. Общо 11 родни екипажа, плюс един смесен, са подали заявките си за участие: 8 ще са родните участници с автомобили, в скоростната крос-кънтри категория, а три ще са атрактивните SSV-бъгита.

На старта ще видим пилоти, призьори от предишните издания като Десислав Славчев, Дончо Цанев и Цанко Цанков. В допълнение, навигаторът Марио Попов ще кара с двукратния победител от рали "България" Рашид ал Кетби (ОАЕ).

2017 BOL OFR 001

снимка: организатори на балкан класик рали
580 КМ СКОРОСТЕН ЕТАП…  За да го преодолееш на един дъх се иска не само здрава машина, но и здрави нерви, здрави гащи и нечовешка издръжливост.

Срещу родните пилоти се изправя конкуренция от почти всички европейски държави, при това добре подготвена конкуренция!

В кампания за подкрепа на младите таланти в моторните спортове, организаторите на ралито предоставиха две безплатни квоти за автомобилни състезатели – по една за крос-кънтри и екстремната категория.

2017 BOL OFR 002

снимка: организатори на балкан класик рали
ПОЧТИ КАТО В ДАКАР…  6-колесни камиони, добре опаковани с ролкейджове правят картината на Балкан Офроуд Рали да се доближава до африканската преди години.

След конкурс, в който право на участие имаха младежи до 29-годишна възраст, сред десетките кандидати бяха отсети един френски и, за наша гордост, един български пилот.

В крос-кънтри класа правото си на участие спечели Цветозар Ламбрев, който има опит в оф-роуд спорта у нас и в чужбина, а квотата в екстремния клас получи младият френски пилот Жоселен Бургун.

110 екипажа от цяла Европа и силно българско участие

снимка: организатори на балкан класик рали
ТАМ ХОРАТА НЕ СТЪПВАТ, ТЕ СЕ СЪСТЕЗАВАТ С АВТОМОБИЛИ…  В екстремната категория на екипажите ще се наложи да минат през изключително тежки препятствия, места немислими за преодоляване.

Българите, както и съперниците им от цяла Европа, ще се изправят пред най-дългия маршрут в досегашната история на Балкан Офроуд Рали. Организаторът на надпреварата Александър Ковачев и екипът му са подготвили 2700-километрово трасе, над 1700 км от което ще са състезателни отсечки.

Ралито ще има общо 4 бивака – в Боровец, Старосел, курорта Дюни и Шкорпиловци. Общо три са маратонските етапи, като рекордьор е преходът от Старосел - Дюни, с дължина от 580 км, които трябва да се вземат на един дъх. Но карането с пълна газ не е гаранция за успех – състезателите трябва да изберат стратегия, да внимават с техничната навигация и да запазят своите и на машините си сили, за да успеят да завършат успешно.

:: ТРЕТОТО ИЗПИТАНИЕ ЗА БАЛКАН КЛАСИК РАЛИ

За трета поредна година, към кервана на Балкан Офроуд Рали ще се присъедини и макадамовата надпревара за исторически рали автомобили Балкан Класик. В нея право на участие имат автомобили, произведени между 1962 и 1985 година и за тях това няма да е парад за лъскави ретро коли!

Това си тежко състезание по черни и каменисти терени, с дължина на трасето от над 1500 км, които са предвидени в рамките на пет дни. На всичкото отгоре, състезателните коли нямат право на сериозни модификации, като 4х4 задвижване и турбокомпресори са забранени.


Стартът на Балкан Класик Рали 2018 е на 17 септември край Старосел, когато ще се проведе шейкдаунът на надпреварата, а финалът ще е заедно с този на офроуд маратона - на 22 септември в Шкорпиловци.

2017 BOL CLA 001

снимка: организатори на балкан класик рали
НЕ ПАРАД, А ПРДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА „СТАРЦИТЕ“… Това ще е и третото издание на Балкан Класик Рали за исторически автомобили.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев