• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

0.34 сек. в третия манш вадят Телийски начело за неделята

Събота, 28 Април 2018 | Благоевград, RallyXpress
0.34 сек. в третия манш вадят Телийски начело за неделята

РЕЗУЛТАТИ ОТ БЛАГОЕВГРАД
- НА ЖИВО В МРЕЖАТА

2016 Time Keeping
КАКТО обикновено резултатите от неделните три състезателни манша на втория кръг от националното първенство по планински изкачвания Благоевград 2018 може да бъдат проследени на живо на
http://www.results.bg/Planinsko/

РАЗЛИКА ОТ крехките 0.34 сек. в третия манш на съботните квалификации на Благоевград извадиха националния шампион начело (стартът е в обратен ред на постигнатите времена – бел. ред.) за утрешните три състезателни манша.

Пилотът на Дунев Рейсинг успя да изведе най-бързо своето Мицубиши Лансър Ево 9, НС1 до финала в Делвино – 1:57.32 мин (средна скорост от 115.07 км/ч), изпреварвайки пилота на Автоцар Илия Царски (Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), който в решаващия в събота манш бе само с 0.333 км/ч. по-бавен.

Преди това Телийски и Царски си размениха по един манш (първия за шампиона, вторият – за панагюреца), така интригата във втория старт бе оставена за финала на квалификациите.

„Победата в тези квалификации посветих на моя невероятен екип, на Румен Дунев и на Пламен Тодоров, който реално направи възможен сегашният вариант на автомобила“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт първенецът за миналата година в генералното класиране и това в НС2.

В края на квалификационния ден Юли не без гордост показа и специалният подарък, поднесен му екипът му специално за това състезание – чисто нов карбоновия волан.

„Предвид подготовката, финансовия ресурс, с който разполагам, с това, което имам сега – толкова. – обясни Илия късно вечерта за RallyXpress. – Не, не съм доволен, защото времето ми от миналата година [рекорда] бе от квалификациите… Еми така е… возя се.“

0.34 сек. в третия манш вадят Телийски начело за неделята

снимка за rallyxpress: петко станчев
РЕШИТЕЛНО ИЗКАЧВАНЕ… В третия манш км Делвино Юли Телийски си осигури възможността да стартира в неделя последен от колоната и да контролира постиженията на конкуренцията.


Трети, на 1.24 сек от днешния първенец е появилият се за своята кратка планинска програма Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), който последователно в сесиите бе съответно 4-и, 4-и и 3-и във финалното бягане между Еленово и Делвино.

В Благоевград „кавалеристът“ на Камбуров е снежно бял и причината не е единствено във вечния недостиг на време, но и очакването на поредния силен спонсор, заради който на Мицубиши-то тепърва предстои брандиране за старта на писта Бургас.

2018 BLG Juli Telisk 000

снимка за rallyxpress: петко станчев
ДЕН ЗА ПОДАРЪЦИ ЗА ШАМПИОНА… Освен новия карбонов волан, Юли Телийски получи и рисунка от 6-годишния си фен Гого Манлиев, която детето лично връчи на пилота.

„Това, което направихме е онова, което и очаквахме – обобщи представянето си днес Пламен Камбуров. – И в трите манша правихме уточняване на автомобила (да припомним, че заради недостиг на времеви ресурс пилотът не е правил тестове, след напълно завършената ревизия- бел. ред.) и в неделя очакваме да видим резултатите от днешната работа на екипа.“

2018 BLG Kamburov PS 013

снимка за rallyxpress: петко станчев
СЪБОТАТА – ВРЕМЕ ЗА ПРОБИ… В квалификациите Пламен Камбуров реално е изпитвал автомобила си, който само преди броени дни и без никакви тестове е изваден от екипа на трасето на Благоевград.

В дните преди състезанието, преминалия от НС3 в Е2 клас трикратен шампион на България Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Силвър Кар EF-10) твърдеше, че единствената му цел тук – като се има предвид силно неравното трасе до Делвино – е да завърши.

В същото време, следейки представянето на Стоев в трите манша, няма начин да не се открие, че във всяко от изкачванията той сваляше съответно 2.51 сек след първия манш и равни 4 сек. след третото преминаване на трасето.

2018 BLG StoevPS 001

снимка за rallyxpress: петко станчев
ПО ГАБРОВСКИ „СТИСНАТ“ НА ИНФОРМАЦИЯ… Стефан Стоев прави промени по автомобила си между трите манша, в неделя очаква те да му донесат още „сваляне“ от постижението на финала в събота.

„Направих промени – някъде около 20 на сто от настройките по колата – обяснява Дългия. – Дадоха резултат. За утре ще видим какво още ще променим още.“

Във всеки случай е ясно, че след 5 манша в Шумен и три тук, габровецът все повече се адаптира към колата и, независимо от по-неблагодатното трасе тук, системно се движи напред. След две пети места – 4-а позиция в края на съботата – 1:59.79 мин, само на 0.23 сек от Камбуров.

Тук заслужава да се отбележи и друго – Стоев е четвъртият и последен от топ-претендентите в Благоевград, който слезе под 2:00.00 мин.

От друга страна Телийски и Царски са много близо до рекорда на трасето, който от миналата година е панагюрско притежание – 1:56.07 мин.

„Ще е истинско чудо, ако издържи този мотор – обяснява проблемите си около обслужването на шуменския рекордьорски „кавалерист“ на инж. Христо Манолов (БАМС) Ерджо, водещият механик в екипа на Манолов. – И в първия, и във втория манш моторът хвърляше масло. В третия – нищо! Човек да се чуди!“

2018 BLG Manolov 001

снимка за rallyxpress: петко станчев
ХВЪРЛЯ МАСЛО, НЕ ХВЪРЛЯ МАСЛО… В два от трите манша инж. Христо Манолов (на снимката горе) трябваше да дели вниманието си между трасето и възможността двигателят да дефектира. След втория манш, с подръчни средства механикът Ерджо спасява положението (долу двете снимки), след третия манш – нито капка масло по двигателя…

Фактите обаче говорят, че двигателят, който тази година Манолов трябваше да кара така и не бе направен (сбъркано изпълнение на проектираните от инж. Манолов резервни части!), докато агрегатът, с който сега работи пилотът не си помни спортните километри…

„Какво да кажа – аз давам от себе си всичко, натискам, а утре – каквото стане…“, тегли чертата лидерът в генералното класиране на първенството след Шумен и водач в НС1 Христо Манолов.

„А днес времената още ще паднат“, категоричен е Дочо Цвятков, който е водещата фигура в екипа на Телийски. Тази негова увереност дава допълнителни аргументи, че в неделя може да станем свидетели на нов рекорд в Благоевград. Въпросът е кой от карето в челото ще е този, който ще стане негов автор?

В НС2 силна езда направи в събота Ивелин Йотков (Грийн Фокс Моторспорт, БМВ Е30), който с 2.17 сек успя да изпревари заралията Стефан Стоев (ЕФКО Рейсинг, Форд Ескорт RS), побеждавайки го последователно във втората и третата квалификации – 2:07.93 срещу 2:10.10 мин за Йотков.

2018 BLG Yotkov PS 001

снимка за rallyxpress: петко станчев
БЕЗКОМПРОМИСЕН В КЛАСА СИ… Ивелин Йотков - не само бърз по трасето, но и здраво подготвен за голямата битка в НС2.

Какво да се каже за Пъчката (Александър Димитров), чийто „саксофон“ освен че остави далече назад конкуренцията (Ерменко Емренков, Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо, 12-и) е единственият пилот със „сериалка“, намерил място в десетката – 2:10.89 мин.

„Обичайно за тук…“– обяснява Пъчката, който за пореден път преди старта в Благоевград показа на европейската сила в канадската борба Дани Живков, че щом се хванат за десниците победител е Пъчката.

Най-после на терена – въздишка на облекчение за Косю Йорданов (ЕФКО Рейсинг, Рено Меган, НС3) – 9-о място в общото подреждане и лидерство с 4 позиции и 3.17 сек. пред Димитър Кондев (Грийн Фокс Моторспорт, Опел Астра!

Десетката на благоевградските квалификации се затваря от каращият в трето състезание изобщо Васил Благов (ЕФКО Рейсинг Тим, Форд Фиеста S 2000 Прото, НС1).

В RС4 първенецът от рали-спринта Динко Иванов (Стара Загора, Ситроен С2 R2) е водач с 2:19.60 мин (18-о място).

Но в Благоевград дойде една голяма изненада – новият пилот на Дианел Рейсинг – Павел Шенков (ВАЗ 2105) за първи път пропуска да спечели квалификациите след 13 месеца абсолютна доминация и 41 безапелационно взети надпревари (квалификации и състезания), отстъпвайки мястото си в НС5 на Александър Борисов (Жико Моторспорт, Опел Корса) – 23-а позиция – 2:22.00 мин.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Отвъд предела! Адреналинът в Александър Спиров (Дунев Рейсинг, ВАЗ 2108, на снимката на Петко Станчев долу) е минал границата – очевидно – след като новокоронясаният „механик“ Иван Проданов спешно търсеше начин за ремонт на лоста на скоростите, останал в ръцете на Спиров по време на третия манш…

2018 BLG Spirov PS 003

Перспектива за два шампионата. „Трябва да пазя отбора – категоричен е шефът на АРА Моторспорт Атанас Божилов. – Стефан [Стоев] тук е сам, докато в Шумен бяхме повече. Така че в онези състезания, в които Дългия може да се окаже сам – ще стартирам и аз, за да взимаме точки и от отборното класиране.“ Божилов завърши квалификацията като 4-и в НС2, при това с единствения чисто ралиджийски автомобил (на снимката на Петко Станчев, долу)

 2018 BLG BojilovPS 003

Ударен от „високо напрежение“. „Изобщо не исках да карам тази година – обяснява закъснялото си появяване в планинския шампионат Ерменко Ерменков – затова и не бях в Шумен. Ама после ме удари „тока“ и реших да карам, затова и съм в Благоевград.

Четвърт кола – възстановена. Неблагополучния развой на Мемориал Валери Великов за Димитър Божилов (спортен инцидент и разбита предница), стана причина Саксо-то на пилота на Денев Рейсинг да бъде ремонтирано с 1/4 нов автомобил. „Днес нещата във втория манш счупих каре, но се оправихме за третото качване“, казва Митко Божилов.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев