• ...МЕГАПОРТИТЕ МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ЕДИ СИВОВ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ... И ПЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ...

  • ...СПРИНТЪТ ВЪВ ВИДИН СПРЯН ОЩЕ В ПЪРВИЯ СКОРОСТЕН ЕТАП, МИЦУБИШИТО НА ЦВЯТКОВ/БАГЕРОВА ОБХВАНАТО ОТ ПЛАМЪЦИ...

  • ...БЪЛГАРСАКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ - БЕЗ ЛИЦЕНЗ, НОВИЯТ ИЗДАДЕН НА АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ...

„Турбината“ за планинско Гоце Делчев увеличава оборотите си

Събота, 13 Април 2019 | София, RallyXpress
„Турбината“ за планинско Гоце Делчев увеличава оборотите си

ДУНЕВ РЕЙСИНГ ИНВЕСТИРА
В БАЗАТА НА СЪБИТИЕТО, НО
И В БЪДЕЩИТЕ СЪРАТНИЦИ

2019 GOZ Logo OFF
В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ информацията за този спорт е повече медийна, отколкото реална от надпревари, които някога да са били правени тук. По тази причина една от вече зачеркнатите като изпълнени точки е обучението на маршалите. Тази работа е била поръчана на ветерана Румен Манолов, който преди седмица прави в града обучителен курс за маршали. „Бяха 20 човека за начало и като основа, около която в бъдеще ще се събират още съдии“, обяви за RallyXpress Манолов. В първия старт на новото състезание обаче Дунев рейсинг ще разчита на профита от Благоевград, Шумен, София, защото на новообучените не може да се повери подобен дебют. „Те обаче ще са с екипите, за да трупат опит по трасето“, допълва Манолов.

ТРИ СЕДМИЦИ преди своето дебютно включване в планинския шампионат, новопоявилият се в календара на федерацията старт в Гоце Делчев (4/5 май), втори старт от първенството за годината, домакините от Дунев Рейсинг все повече започват да усещат пресата на времето.

Но колкото по-малко време остава до събитието, толкова повече „турбината“ увеличава оборотите си. „Банално е, но е съвсем точно – всичко върви по план“, категоричен е Румен Дунев (на снимката), амбицираният до крайност промотор на новото състезание.

Дунев гарантира, че намерението е да бъде представено състезание, което да остане трайно в един регион, в който автомобилният спорт е много слабо познат.

„Точно заради тази причина и всяко нещо, което допълнително беше ни посочено и от комисията по планинско, и от двама от водещите пилоти (Йордан Тодоров-Джордана и двукратният шампион Юли Телийски – бел. ред.), колкото и да ни утежнява с бюджета, го правим с ясното създание, че всъщност инвестираме в следващите години на планинско Гоце Делчев“, казва Дунев.

Според него най-големият комплимент за екипа, който работи по подготовката на състезанието е факта, че в града вече усилено се говори за… „планинското рали“.

„Да, нормално е сега хората тук не правят разликите, но много бързо ще започнат да откриват разликите“, коментира с разбиране думите на местните хора пилотът.

„Турбината“ за планинско Гоце Делчев увеличава оборотите си

снимка: архив на аск дунев рейсинг
НОВИЯТ СТАРТ НА НОВОТО ПЛАНИНСКО… От табелата за изхода на Гоце Делчев ще започват новите 4400 метра в историята на планинските състезания у нас.


Реално по състезанието в Дунев Рейсинг работят постоянно от 6 януари насам, като шефа на клуба не крие намерението си, състезанието да е такова, че да се помни във всяко едно отношение: от пилотите и тимовете, през публиката (Дунев: „Вече има хора, които са си направили резервации за хотелите в дните на състезанието!“), медиите и, разбира се, местното общинско ръководство, което очевидно вижда ползата от подобно начинание.

„Няма начин да не отбележа и това, че след като имахме и среща с локалния бизнес в Гоце Делчев, който пък видя, че имаме „добро“ от кмета Владимир Москов и председателят на общинския съвет Ангел Гераксиев, хората се оказаха допълнително мотивирани. Защото е много трудно да си представиш успеха, ако не си виждал за какво става дума.“

2019 GOZ Trase 01

снимка: архив на аск дунев рейсинг
ПЪРВИ „БАЛКОН“, ЦЕНТРАЛНА „ЛОЖА“… Разположението на трасето на планинско Гоце Делчев превръща местата край пистата в идеални „ложи“ за публиката.

Две значителни доработки е трябвало да направят още сега хората на Дунев. И двете са по препоръка на пилотите и комисията по планински изкачвания.

„И колкото трудоемки да са и да изискват значителен финансов ресурс, ще ги завършим, защото това също е част от инвестицията“, казва Румен Дунев, визирайки 100-метровата бетонната „яка“ от изхода на сервизния парк до старта (така скъпите състезателни гуми на старта няма да са „със шпайкове“ от камъчета – бел. ред.) и монтажа на допълнителните 200 м. мантинела на един от критичните участъци от 4400-метровото трасе.

2019 GOZ Park Remont 02

снимка: архив на аск дунев рейсинг
ЧИСТА АЛЕЯ ДО СТАРТА НА ПЛАНИНСКОТО… От сервизния парк до старта на състезанието пилотите ще изведат автомобилите си без риск да жертват покритието на спортните гуми.

„Заедно с почистването на парка – а той наистина е голям и удобен – бетонирахме и онези места, които бяха разрушени“, обяснява Дунев.

Всички, които вече са видели тази 4400-метрова писта са единодушни, че комбинацията между разположението на трасето и ландшафта е такова, каквото дава уникалната възможност на места публиката да държи под око повече от ¾ от дистанцията до финала.

„И заради хората, които ще дойдат на Гоце Делчев, в близките дни по тези своеобразни галерии, ще бъдат почистени всички храсти и трънки, за да бъде изживяването възможно най-добро.“

В разговора (за състезанието Дунев е определен като отговорник по сигурността – бел. ред.), пилотът на няколко пъти използва комбинацията „ние сме новобранци в организацията…“.

2019 GOZ Park Remont 01

снимка: архив на аск дунев рейсинг
ПОДРАВНЕН И ПОДНОВЕН… Обширният сервизен парк вече мина през първата част от ремонта.

Това, разбира се, е вярно. Но само дотолкова, доколкото Дунев Рейсинг ще се пробва за първи път в дейност, която не е била в разписанието на софийския АСК.

А и какви новобранци могат да са тези, които са видели и 2 и 200 в планинския шампионат, а отгоре на всичко са събрали и допълнителната информация за всеки позитив в чужбина, който у нас може да се превърне и в иновация за домакините на Гоце Делчев?

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев