• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Царски дублира Благоевград, взима победа след 10 месеца

Неделя, 29 Април 2018 | Благоевград, RallyXpress
Царски дублира Благоевград, взима победа след 10 месеца

РЕЗУЛТАТИ ОТ БЛАГОЕВГРАД
- НА ЖИВО В МРЕЖАТА

2016 Time Keeping
КАКТО обикновено резултатите от неделните три състезателни манша на втория кръг от националното първенство по планински изкачвания Благоевград 2018 може да бъдат проследени на живо на
http://www.results.bg/Planinsko/

МУЛТИШАМПИОНЪТ на България в пистовите състезания и планинските изкачвания Илия Царски (на снимката, Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) взе първата си победа от 10 месеца насам, дублирайки първото място от миналата пролет в благоевградската надпревара.

Пилотът от Панагюрище спечели драматично второто състезание от шампионата тази година, записвайки общо време от трите манша 5:49.84 мин (най-висока средна скорост в третия манш при 1:56.29 мин – 116.089 км/ч), като на два пъти – във второто и последното изкачване за деня той бе на много малко от подобряване на собствения си рекорд от миналата година.

„Доволен съм, постигнах рекорда пак…“

Но рекордът не беше подобрен…

„Ехее, а аз така говорих пред [телевизионните] камерите – сепва се Царски, виждайки, че реално в двата случая не са му достигали съответно 0.62 сек при резултата от 1:56.68 и 0.22 при 1:56.20 мин. – Малко е странно, защото вероятно става дума за метеорологичните условия сега, през 2017 г. рекордът падна в тренировките, на по-студен асфалт…“

Твърдението на Царя е вярно единствено при положение, че прием двете му тези уикенда: „аз само се возя…“ и „…това ми позволява ресурсът, финансите, които имам…“

Де факто спорът за Благоевград бе двуполюсен – Царски срещу шампиона за 2017 г. Юли Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), а съпроводът на този дуел бяха двата „кавалериста“ – на Христо Манолов (БАМС) и Пламен Камбуров (Автотранс) и испанския прототип на Стефан Стоев (АРА Моторспорт), всеки от които реално можеше да разбърка класирането на финала.

Царски дублира Благоевград, взима победа след 10 месеца

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ЧЕСТ ЗА МИНИСТЪРА, КОМПЛИМЕНТ ЗА ПИЛОТА… Министър Николай Нанков се оказа заклет почитател на Илия Царски, затова и снимката е по-скоро между пилот и фен, отколкото част от официалните кадри на министъра на регионалното развитие и благоустройството.


В събота вечерта въпросът се въртеше около рекорда на Царски от 2017 г., както и около опциите, дали в горещата неделя пилотите ще се пазят за точките или ще натискат до последно и за рекорда.

Царски взе първия манш, Телийски възстанови равенството и интригата с победата във второто качване, като то бе и най-драматичното.

Царски, който стартираше предпоследен направи 1:56.68 и веднага след него софиянецът свали 0.02 сек, за да вземе победата. Както тези времена, така и развоя на надпреварата идваше директно да покаже: натискане до край и прицел на рекорда.

„За мен състезанието е идеално (второ място в генералното класиране 5:50.50 мин, на минималното 0.66 сек!), защото резултатите и работата на екипа го показаха – заяви  за сайта с новините в българския автомобилен спорт действащият първенец на страната в това първенство. – Друг е въпросът, че нямахме технологичното време, за изясним казуса с гумите преди финала, с които Царски е имал контакт във втория манш. Иначе в спорта са важни постиженията, за тях ние работим и тях ние постигаме…“

Излизайки към края на дългата права преди финала, където скоростомерите биха били в границите на 180 – 200 км/ч, панагюрецът удря една от ограничаващите трасето гуми.

Последвалата реакция на рейс-директорът, след доклад на маршалите, е за наказание, с което времето на Царски от второто преминаване на трасето се увеличава с 10 сек – 2:06.68 мин. Това постижение предрешаваше и изхода на Благоевград 2018 г.

2018 BLG Ilia Zar G AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ВСЕ ПО-БЯЛО ПАНАГЮРСКО МИЦУБИШИ… Илия Царски все по-често говори повече за търсенето на бъдещи спомоществователи, отколкото за самите състезания. Причината е лесно видима: по-голяма част от рекламните площи остава подканящо бяла

Но последвалата жалба от Автоцар, както и решението на спортните комисари, базиращи се на два аргумента (основание на т. 12.1 от Специалния правилник за планински изкачвания) – ударът е със задната част на автомобила, направен е при висока скорост и очевидно няма намерение за скъсяване на маршрута, върнаха времето на панагюреца, а с това и му подпечатаха победата в Благоевград.

Тъй като времето между Българка 2017 г. и Благоевград 2018 е доста голямо като пауза в спечелените точки на Царски, да уточним, че след Шипка-Дамасцена и грандиозният скандал с повторния старт и времената там, както и с отнетия лиценз на пилота, практически стопираха неговата планинска програма за миналия сезон и по-скоро административно, отколкото чисто спортно обясняват липсата на призови класирания и точки за пилота.

2018 BLG Juli Teliis MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
БЛИЗО ДО ПРЕДЕЛА, БЛИЗО ДО РЕКОРДА… За Юли Телийски от Благоевград по-важни са постиженията в двата дни, а не самото класиране.

…и чудото все пак стана! Дали двудневните мъки с мотора-ветеран на Христо Манолов бяха леко преувеличени, или наистина спасително-пожертвователната работа на механиците е причина, но Мицубиши-то на шуменеца все пак устиска до финала – трето време (5:57.07 мин).

Не само устиска, но и донесе третото място и окопаване на върха на генералното класиране за Манолов.

„Правя каквото мога… Все това казвам, ама то е единственото вярно – каране му у майката на успеха – обясни по-скоро доволният, отколкото изненаданият от устискалия агрегат Христо Манолов. – Правим го бе, правим [мотора] го за Българка… Ще е по-добър от този“, убеден е Манолов.

2018 BLG Izo Manolov AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ВЪРВИ, ЧЕ И НЕ ИСКА ДА СЕ СЧУПИ… Проблемите с агрегата на шуменския „кавалерист“ така и не се изясниха докрай, но моторът не искаше да се срещне „със създателя си“ и след 10-минутното форсиране в края на неделния ден.

В края на състезанието, вече в бокса, механиците буквално искаха да извадят „душата“ на двигателят-хилядник по спортни километри, май така и не успяха (или той не поиска?) да предаде дух на автомобилния бог.

За Пламен Камбуров първият от четирите планински завърши с точки още от първия път (4-о време в края на уикенда -5:59.62 мин).

Лъчо Воденичаров, който е шефът на техниците на Камбуров вчера бе категоричен, че промените, които са правили с автомобила са били „стъпили“ на стари гуми. И когато днес сутринта в бокса тръгна слухът, че „…Камбуров май си замина, събра бокса и отпраши с колата на колесар“, възможностите бяха две – отказ от участие в старта или бърз тест.

2018 BLG Kambur MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
С НОВИТЕ „ПО-ДОБРИ“ ГУМИ… Това едва ли задоволява Пламен Камбуров в момента, в който трябва да си направи анализа на благоевградския старт…

Оказа се второто. Воденичаров: „Днес гумите са [казано подчертано многозначително]… по-добри“. Но това не личеше от времената и класирането, защото след две 5-и постижения, Камбуров се изкачи на 4-о място, но и благодарение на това, че Силвър Кар EF-10 на Стоев подскочи на старта и… остана там с (!) две едновременно строшени карета.

„Предупредиха ме, че това може да стане на неравни трасета – посочи Дългия пред RallyXpress. – Лошото е, че става в два последователни кръга и, най-лошото, че в Благоевград стана в момент, в който започнах да свивам дистанцията с челниците и дори имах намерение да атакувам рекорда…“

Вчера Стоев бе този, които оформяше карето Телийски/Царски/Манолов и бе слязъл под 2:00.0 мин.

2018 BLG Stoev MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
БЛАГОЕВГРАД: ШУМЕНСКИ КОШМАР ПО ДВЕ… Онова, което спря Стефан Стоев в Шумен, сега се случи двойно и наведнъж, при това в момент, в който габровецът се беше наточил за рекорда.

Битката в НС2 бе с предизвестен край – Ивелин Йотков (Грийн Фокс Моторспорт, БМВ Е30) спечели квалификациите и в неделя ги допълни класическото 3:0 на тимовия лидер на ЕФКО Рейсинг Тим Стефан Стоев (Форд Ескорт RS).

„Казал съм на Стефко, че днес искам да е на подиума, иначе го напускам!“, заплашително и непризнавайки проблемите на пилота, които го следван по петите от петък насам, бе заявил механикът му Стефан Кънчев- Дългия.

Йотков спечели с 6:24.86 срещу 6:35.73, но заралията бе вдясно от Йотков и така запази дългия и за следващия старт.

2018 BLG Stefan G MN 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
СПАСЯВАНЕТО НА ДЪЛГИЯ СТЕФАН… Стефан Георгиев е на подиума и неговия механик може да е спокоен – от понеделник не е на трудовата борса.

За Косю Йорданов (ЕФКО Рейсинг Тим, Рено Меган, НС3) сезонът ще е кошмарен! От една страна започна с „нула“ от Мемориал Валери Великов и за едната бройка (строшен разпределителен вал, ремонтиран секунда преди старта на неделята!), а от друга – Димитър Кондев (Грийн Фокс Моторспорт, Опел Астра) и Васил Тодоров (ДИАМО, Опел Астра), които никак не искат да остават „наследството Стоев“ неоспорено или предадено на д-р Хаус без бой.

2018 BLG Kosio AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
СЕРИОЗНА БИТКА… Хю Лори, д-р Хаос или Косю Йорданов е изправен пред тежка битка за титлата в НС3.

Но двойникът на Хю Лори направи повече от всичко, за да е първи в НС3, но също и време в 8-ата на генералното класиране – 6:40.90 мин.

Александър Бурдинов (Хоби кар, БМВ318, НС2, 6:42.22 мин) и разтресеният от ток преди Благоевград Ерменко Ерменков (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо, НС4) затварят десетката на най-бързите пилоти този уикенд.

Шампионът от спринта през миналата година – заралията Динко Иванов (Стара Загора, Ситроен С2 R2) е най-бързият пилот с автентично хомологиран автомобил (14-и, 6:50.34 мин), а Павел Шенков (Дианел, ВАЗ 2105) възстанови серията от спечелени маншове и завърши като първенец на НС5 – 6:54.09 мин. (18- място).

Секунда и 8 десети раздели двамата топ-пилоти на RC5 – Георги Митев-Рънара (Джордан Рейсинг Тим) и Димитър Гочев (Стара Загора) – двамата със серийни „саксофони“, в чийто мач резултатът бе 2:1 за пилота на Йордан Тодоров – 7:13.87 срещу 7:15.67 мин.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Два пъти „най“ над Еленово! Деветнадесетото издание на планинско Благоевград спечели определението „най-посещаваното“ през годините (на снимката на Мартин Нацев), като в същото време счупи рекорд, който не е бил подобряван с години – в двата дни на уикенда нямаше нито един случай на принудително спиране и работа на аварийните екипи в Еленово.

2018 BLG Publika MN 001

Трипластов сезон. Петър Христозов (БРЦ България, на снимката на Асен Илиев) може би ще се окаже в края на сезона като пилотът, който е бил ангажиран най-дълго в три различни шампионата: планинския (началото в Шумен), рали-спринта и, евентуално, класическия шампионат по рали. „Поне за момента такива са намеренията ми“, направи уточнението Христозов, който в Благоевград догледа втория и третия манш, след като „компютъра“ в неговия „саксофон“ отказа.

2018 BLG Pesho Hristoz AI 0

Първа шестица. В генералното класиране след състезания в Шумен и Благоевград от първенството на „планинарите“ тази година е: Христо Манолов (Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) 40 т., следван от Юли Телийски (Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) 36, Илия Царски (Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) 25, Ивелин Йотков (БМВ Е30) 20, Мартин Сурилов (Мицубиши Лансър Ево 9, RC2) 15, Георги Василев (Мицубиши Лансър Ево 9, НС2) и Пламен Камбуров (Мицубиши Лансър Ево 9, Нс1) – по 12 т., и др.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев