• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Хр. Манолов дублира съботата, този път пропуска един манш

Събота, 14 Април 2018 | Шумен, RallyXpress
Хр. Манолов дублира съботата, този път пропуска един манш

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МЕМОРИАЛ
ВАЛЕРИ ВЕЛИКОВ В МРЕЖАТА

2016 Time Keeping
ОБЩОТО класиране от първия старт за сезона в планинския шампионат, както и времената на пилотите в отделните маншове могат да бъдат намерени на познатия адрес:
http://www.results.bg/Planinsko/

ПОБЕДИТЕЛЯТ от миналогодишните квалификации в планинското изкачване Мемориал Валери Великов, шуменският инженер Христо Манолов (на снимката) си осигури днес правото да стартира последен от колоната от 64 автомобила в неделното състезание, с което под Кьошковете днес бе открит първия от четирите класически шампионата на България.

Разликата е обаче, че този път Мицубиши-то на Манолов бе първи само в два от трите манша, нарушавайки традицията си от 2017 г. да спечели всяко едно от трите изкачвания към Пазачница.

„Имах дребен проблем във втория манш – обясни по време на днешната пресконференция пилотът на БАМС. - Затова и не финиширах, предпочитайки да не завърша, но да заразя автомобила.“

Хр. Манолов дублира съботата, този път пропуска един манш

снимки за rallyxpress: рафал-даниел христов и стивън момчев
ПРОПУСК ЗА ИНДИГОТО… Инж. Христо Манолов стартира уверено в първия манш и започна повторение на поредицата от 2017 г., но във второто качване трябваше да спре и вдигне капака, за да не се стигне до пожар на трасето.


Гайка на бензинопровода се оказва развита още преди преминаването на първия от шиканите по трасето, когато Манолов усеща мириса на горивото и рязко сваля скоростта.

„Добре, че при мен ауспухът е отпред вдясно, защото в противен случай, ако е на стандартното място, колата щеше да пламне – течеше бензин под налягане.“

Времето на шампиона в НС1 от миналата година, с което той си осигури победата в квалификациите е 1:47.49 мин (трети манш, средна скорост от 112.196 км/ч).

Втори в състезанието (първи при второто изкачване) е мултишампиона от Панагюрище Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1).

„Тука сме на собствени разходи, след като през миналата година заради планинско Дамасцена останахме без основен спонсор. – обяви Царски пред скромния брой от четирима представители на медиите (общо в пресцентъра са акредитирани 30! Журналисти, повечето от Шумен), единствените уважили първенците в съботната надпреварата.

2018 SHU Ilia RAF 001

снимки за rallyxpress: рафал-даниел христов
ФИНАНСОВО ЗАТРУДНЕН… В Шумен отборът на Автоцар е изцяло на собствена издръжка и в търсене на спонсори, което поставя под въпрос шампионата в планинските изкачвания и направо слага точка (дали ще удържи Царя?) на първенството на писта…

Според Царски отборът му в момента е във финансова криза, няма средства за тестове или за еволюции, така ще участва единствено в някои планински и без никакво участие в пистовото първенство.

„Имаме един спонсор – Катерпилар, с когото подновихме договора си за 2018 г., но търсим и още, за да си осигурим сезона“, обобщи финансовото здраве на Автоцар панагюрецът.

В състезанието той изостана от местния лидер на 1.55 сек, изпреварвайки с 0.98 сек испанския Силвър Кар EF-10 на габровеца Стефан Стоев.

В хода на пресконференцията с първите четирима в съботните квалификации стана ясно, че Илия Царски е готов още от днес да подаде контестация срещу килограмите на „испанката“, заявявайки, че „утре ще се мерим на финала…“

2018 SHU Stefan St RAF 001

снимки за rallyxpress: рафал-даниел христов
ПО-ТРУДНО ОТ ОЧАКВАНОТО… За Дългия първия старт със Силвър Кар ЕF-10 очаквано се оказа по-тежък, отколкото можеше да се предвиди, но трикратен шампион като Стоев не си е правил никакви илюзии, че първия старт с напълно нов автомобил изобщо би могъл да бъде лесен.

За Стоев надпреварата приключва по възможно най-добрия начин – втори в първи и втори манш, трети – във финалното изкачване към Пазачница.

Би било наивно, ако някой бе очаквал, че още от Шумен Дългия ще започне тоталната атака на първото място, най-малкото, защото опитът му с този автомобил реално е равен на нула, още повече, когато става дума за класическо планинско изкачване, а не за писта Дракон, на която преди пет дни направи първите си километри.

„Много ми беше „хлъзгаво“, а и аз стартирах тук със старите гуми, същите, с които правих тестовете на Дракон-а“, обяви пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Стоев.

Да припомним, че в шуменския Мемориал той е допуснат от спортните комисари в състезание единствено за генералното класиране.

„Благодаря на екипа, без който това място в квалификациите нямаше да бъде възможно – заяви шампионът за миналата година и двукратен победител за двата предишни сезона в НС2 Юли Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9). – Да, наистина тук карах с „модела“ на дифузиора, който в края на март бе изпробван край Калояново.

2018 SHU Yuli Teli STEV001

снимки за rallyxpress: стивън момчев
СПОКОЙНО НАЧАЛО ЗА ШАМПИОНА… Юли Телийски започна с четвърто време в квалификациите в събота, видимо без проблеми, но е сигурно, че за неделя е оставил някой и друг скрит коз за състезанието.

„В аеродинамично отношение – без никакви изменения, ако беше пристигнал навреме оригинала – по-малко тегло на автомобила“, обясни за RallyXpress шампионът.

Времето, с което той се класира за финалните три състезателни изкачвания утре е 1:50.17 мин, постигнато също в третия съботен опит на пилота.

Малко повече от 2 сек разделиха петият и шестият в общото подреждане – двете Мицубиши Лансър Ево 9 в RC2 на местната атракция Мартин Сурилов (Стари столици) и завърналият се на терена след година на скамейката Йордан Атанасов (АРТ Рейсинг Тим).

Докато Атанасов се наложи в първото качване с разлика от 0.24 сек, то в последвалите два манша Сурилов успя да материализира превъзходството, което му дава перфектното познаване на домашното трасе – 1:52.26 срещу 1:55.65 и 1:52.49 срещу 1:54.90 мин.

2018 SHU Surilov STEV 001

снимки за rallyxpress: стивън момчев
ДОМАШНО УПРАЖНЕНИЕ… След като загуби първия манш от Данчо Атанасов, местната атракция Мартин Сурилов успя да навакса във второто и третото изкачвания.

Най-бърз измежду автомобилите в НС2 се оказа Костадин Щерев (ЕФКО Рейсинг Тим, Субару Импреза STi) – 1:56.12 мин. не само заради резултата, но и като цяло заради ездата в Шумен, трудно може да се предположи, че Шпльоки е отсъствал от трасетата на планинския шампионат повече от една петилетка.

Пъчката – Александър Димитров (Грийн Фокс Моторс, Ситроен Саксо, НС4), необезпокояван от бившия си партньор в Джордан Рейсинг и шампион за 2017 г. в категорията, но също и без особено сериозна конкуренция в класа си, зае първото място (11-о в генералното класиране) – 1:59.91 мин. Този път „саксофона“ на Пъчката не само изглеждаше перфектно технически подготвен, но и брендван по най-добрите стандарти в БГ-спорта.

2018 SHU Kondev Keks 001

снимки за rallyxpress: стивън момчев
МНОГО БЪРЗ И МНОГО „ЗЕЛЕН“… Димитър Кондев имаше двоен шанс в Мемориал Валери Великов – първо, че успя да получи навреме резервната част и, второ, да спечели първото място в НС3.

Тимовият лидер на „зелените лисици“ – Димитър Кондев-Кекса направи силни втори и трети манш (незавършено първо изкачване заради повреда на датчика на коляновия вал) и заслужено си осигури лидерството в НС3 – 2:03.40 мин.

„Стартирах предпоследен, защото трябваше да престигне резервната част, но всичко се оказа навреме и успяхме“, заяви Кеска пред RallyXpress.

Колкото до Павел Шенков (Дианел Рейсинг, ВАЗ 2105), при него работите продължават по схемата от 2017 г. за клас НС5 – всеки старт – победа.

Шенков отново е най-бърз измежду всички 8 автомобила, увеличавайки серията от спечелени маншове от Мемориал Валери Великов 2017 г. насам на – забележете – 39 манша!

Шенков е 25-и в генералното класиране (2:10.57 мин), но това място е напълно реалистично, като се има предвид, че до първото място няма друг автомобил не само от неговия клас, но и на възрастта и възможностите на оранжевия соц. Возило.

Макар за Станислав Владимиров (Иномойшун Рейсинг, Опел Астра, RC3) Мемориала да е само пробата преди началото на рали-сезона, пилотът извади достатъчно скорост, за да е първи сред конкурентите си и да стигне до 14-ото място в общото подреждане – 2:05.04 мин.

Макар в RC4 Димитър Божилов (Дунев Рейсинг, Ситроен Саксо) е с най-добро постижение (2:08.15 мин), той няма да стартира в неделната надпревара, след като в 3-ия манш разби предницата на автомобила си.

„Реших, че мога да вдигна летвата, но се оказа, че не става… -обясни тази вечер Божилов. – Моя грешка е и няма начин да оправим колата – геометрията е нарушена, има и други поражения…“

Тази ситуация отваря шанс за Христо Атанасов (Бултранс Рали Тим, Ситроен С2), който става и лидер на класа с времето си от 2:09.15 мин.

Димитър Гочев (Стара Загора, Ситроен Саксо, RC5) е най-добре пласиралият се пилот в този клас – 2:12.60 мин от третия манш.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев