• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Триумфално завръщане на Каменов: първи старт с победа

Понеделник, 11 Юни 2018 | Сливен, RallyXpress
Триумфално завръщане на Каменов: първи старт с победа

РЕЗУЛТАТИ ОТ БЪЛГАРКА
- НА ЖИВО В ИНТЕРНЕТ

2016 Time Keeping
ПОСТИЖЕНИЯТА на стартиралите в квалификациите за третото планинско състезание от шампионата – сливенското Българка, както и резултатите от неделните три състезателни манша можете да намерите ТУК

ЗАВРЪЩАНЕТО на бившият трикратен национален шампион в планинските изкачвания Любен Каменов (Каменов Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 9, на снимката) бе отбелязано по триумфален начин от половината панагюрска фен-група в местността Абламово днес, след като пилотът на Каменов Рали Тим спечели третия кръг от шампионата още с подновяването на участията си в България тази година.

Каменов спечели сливенската Българка с една победа (втори манш), но и с две корекции на рекордните си постижения, като след второто новият рекорд на трасето, който от АСК Булсим ще се наложи да изпишат на старта вече е 2:30.44 мин.

Но това е само най-обобщената част от третия старт в шампионата, който отива в историята на тази дисциплина – за това гаранциите са 100-процентови – едновременно като най-емоционалния и наситен с обрати старт на Българка, но също и като най-непредвидимото и интересно планинско, което е било правено през последните 20 години.

RallyXpress, който следи внимателно и в детайли това първенство от 1993 г. насам, се наема да даде подобна „гаранционна карта“ на сливенското състезание.

„Много силно състезание, много силно подготвена конкуренция, съжалявам най-много, че Юли [Телийски], тогава щеше са е още по-интересно. – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Любен Каменов. – Нормално е да бъдем победени от такъм прототип, който е по-бърз от нашите автомобили и на мен изобщо не ми пречи, дори много се радвам, че има пилоти [Стефан Стоев], които се развиват… Честно казано, знаех, че мога да подобря рекорда, но в никакъв случай не очаквах, че ще успея да подобря времето на Стефан [Стоев]… Но също, че и с добри гуми и специално подготвена за Българка кола сегашното ми постижение може да бъде подобрено…“

Каменов регистрира общо време от трите изкачвания 7:35.50, само с 0.88 сек по-добро от постижението на Стоев – 7:36.38 мин.

И това на фона на ликуващата панагюрска група на „Али Баба и 40-те разбойника“ искаха от сливенчани не само да пишат новия рекорд, но и уточнението: „Не е от „спирта!!“

Триумфално завръщане на Каменов: първи старт с победа

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
РЕКОРДЪТ - СЪС ИЛИ БЕЗ СПИРТ ТОЧКИТЕ, ВСЕ ТАЯ… Любен Каменов „махна спирта“ от своето гориво и като на шега направи два нови рекорда на Българка.


Всъщност за старта до Чешмата на Абламово е трудно да си припомним толкова респектиращ списък (за общия брой от 58 заявени – да не споменаваме) от топ-пилоти. И не само това, но и най-важното: от събота да неделя късен след обед – никаква яснота какъв ще е развоя, нито обичайните за този шампионат лесни залози.

И като финал – три кръга, три различни победители: Манолов, Царски, Каменов. Това пък не е ставало от началото на сезон 2016 г. (Живков-Манолов-Каменов).

От едната страна завърналият се Каменов, националният шампион в две класирания за 2017 г. – Юли Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), Стефан Стоев (АРА Моторспорт, ЕF10), който до момента имаше 2 старта и две „нули“, Илия Царски, който се оказа в центъра на крайно амбицирана и напреднала конкуренция и накрая, но не на последно място – лидера до и след Българка в генералното класиране – Христо Манолов (двамата с Царски с различни модификации на „кавалериста“) – цяла кавалкада от състезатели, всеки от които с право можеше да иска победата.

2018 BAL Stoev MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
СИЛЕН В НАЧАЛОТО, МНОГО БЪРЗ В КРАЯ… Най-накрая в екипа на Стефан Стоев се оправиха с чупещите се карета, за да цъфнат проблемите с изключващите или невключващите скорости на Испанката.

От друга – поредицата от чисто технически драми, които така разбърка тестето с карти, че в събота късно през нощта неделното състезание ставаше още по-неясно за предвиждания.

Царски и екипът му се издимиха след втория манш на квалификациите неизвестно къде и до сутрешните извинения на Илия „забравих си телефона в кемпъра“, никой не бе сигурен панагюрецът ще карали или не.

2018 BAL Zarski MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ПРЕДИ ДА НАПУСНЕ АБЛАМОВО… Илия Царски се насочва към старта във втория манш, след което той, Мицубиши-то и целия екип се скриха за през нощта, за да правят ремонти на колата.

Пак в среднощните часове шампионът Телийски, след трудни технически и чисто спортни пресмятания бе взел тежко решения да жертва авторитет срещу сигурност.

„Да, можеше и да направим колата да върви и да сме в точките, но това нямаше да е моето вярно решение…“, обясни днес след обед, докато внимателно претегляше конкуренцията на старта, а след това и на един от пасажите по 4200-метровото трасе.

В края на квалификациите Телийски каза, че се борят едновременно с няколко различни по характера си проблеми, докато около полунощ пилотът решава че не може да кара как и да е ремонтиран автомобил, защото „не е точкогонец“.

2018 BAL Teliiskii MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
НЕ ЗА ТОЧКИТЕ, А ЗА ЧЕСТТА НА ИГРАТА… Макар да можеше да ремонтира своята кола така, че да е на старта на Българка, но не с познатите възможности, Юли Телийски предпочете да жертва престиж срещу качество.

Сега, след като сте анализирали резултатите от неделя, си представете спор не между четирима, а как биха изглеждали резултатите и колко биха били малки разликите, ако трите манша се разиграваха между петимата!

Но Българка можеше да завърши и по друг начин – с победа на габровския пилот на АРА Моторспорт. На Стоев реално не стигнаха 0.88 сек, за да запише първата в кариерата си победа в генералното класиране и колкото повече напредва опознаването между Испанката и Стоев, толкова по-завързан ще става шампионата.

2018 BAL Manolov MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ОТ КЬОШКОВЕТЕ ДО АБЛАМОВО И СЛЕД ТОВА…
Шуменският инженер Христо Манолов поведе в класирането след Мемориал Валери Великов, остава начело на генералното подреждане и след Абламово.

Дългия взе два от трите (първи и трети) неделни манша, а ако не беше проблемът във втория, резултатът щеше да напълно различен от този в квалификацията (Каменов-Телийски 2:1).

„Оказа се, че на старта – това всички са го видели – не можах да потегля така, както трябва – каза за RallyXpress Стоев. – Решихме проблемите с каретата, но имахме проблем с 3 пъти невключване на скоростите и едно изключване от скорост. Между втория и третия [манш], с помощта на Ники Златков локализирахме  невключването, но пък дойде проблем с свалянето на скоростите…"

Така бронзовото стъпало на почетната стълбичка остана за Царски – 7:37.12 мин, на 1.62 сек от победителя.

Четвъртото време на инж. Христо Манолов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 9) – 7:44.48 мин. му донесе 12 т., но с тях той запазва лидерството си в генералното класиране на планинското първенство (52 т.).

Силното представяне на Васко Въжаров (Джордан Рейсинг Тим, Опел Астра) от събота (6-о време в квалификацията) продължи и във финалните три манша, в които той направи крачка напред, завършвайки 5-и в общото подреждане – 7:58.32 мин.

Челната шестица се затваря от пилота на Проспийд Петко Манолов (Субару Импреза WRX) – 8:21.74 мин.

Победител в НС2 е Георги Василев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), след технически тежък съботен ден Димитър Кондев (Грийн Фокс Моторспорт, Опел Астра) бе най-бърз в НС3, а както обикновено в НС4 побледител е неговия отборен партньор Александър Димитров-Пъчката (Ситроен Саксо).

Павел Шенков (Дианел Рейсинг, ВАЗ 2105) продължава серията си от три победи в НС5, както и остава недостижим в своята ефективност (75 т. от началото на сезона), а шампиона в RC4 за 2017 г. Димитър Божилов (Дунев Рейсинг, Ситроен Саксо) бе най-бързият сред първата от двете категории хомологираните автомобили. Георги Минтев-Рънъра (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо) е другият най-бърз в тази група на коли, които отговорят на всички стандарти на световната федерация.

СЛИВЕНСКИЯТ ВАРИАНТ НА РУБРИКАТА РЕКОРД СЛЕД РЕКОРД

ТРИ ПОРЕДНИ поправки на рекорда на Любен Каменов, записан на старта на Чешмата в Абламово бяха регистрирани в третия кръг от планинското първенство. Първата корекция бе Стоев, който директно слави 1.91 сек от времето на Каменов от 2016 г. (2:32.71 мин.) – 2:30.44 мин. Веднага след него Каменов също направи поправката на постижението, но то бе с 1.27 сек. под времето на габровеца.

Онова , се изплъзна на Каменов в първото качване, във втория тур към Българка пилотът успя да направи, намалявайки времето с 0.36 сек. (средна скорост от 100.505 км/ч).

Ако към корекциите на времето от 2016 г. прибавим и тази, която направи Илия Царски (втори манш) – 2:31.77 мин, общият брой на върховите постижения в Българка (от тях единствено това на Каменов ще бъде маркирано с бяла боя за догодина!) е четири!   

И всичко това между 13:00 и 15:00 ч.!

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев