• ...ПРОМЯНА В ПРОГРАМАТА: НЕЯСЕН ДРЕБЕН ПРОБЛЕМ КАРА ЮЛИ ТЕЛИЙСКИ ДА ПРАВИ ДОПЪНИТЕЛЕН ВТОРИ ДЕН С ТЕСТОВЕ...

  • ...ВНУШИТЕЛЕН СИСЪК СЪС ЗАЯВЕНИ УЧАСТНИЦИ ЗА ТРЕТИЯ СТАРТ ОТ ПИСТОВОТО ПЪРВЕНСТВО В РУСЕ ТАЗИ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ...

  • ...ЛЮБЕН КАМЕНОВ БЛИЗО ДО НОВ РЕКОРД НА БЪЛГАРКА, КОРЕКЦИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ В НЕДЕЛНИТЕ МАНШОВЕ...

Трима от ФИА ще „претеглят“ планинско Шипка-Дамасцена

Понеделник, 17 Юли 2017 | София, RallyXpress
Трима от ФИА ще „претеглят“ планинско Шипка-Дамасцена

СЛОВЕНЕЦ, ХЪРВАТИН и австриец ще бъдат представителите на Международната автомобилна федерация (ФИА), които ще преценяват, а след това ще докладват в световната централа, дали българското планинско изкачване Шипка-Дамасцена под връх Столетов става, за да бъде включено в календара на европейския трофей през следващата година. Това са Душан Кобикишек, Паро Санжин и Волфганг Зауер (Ав), като австриецът ще бъде и главен съдия на състезанието тази събота и неделя.

Зауер ще се прибави към историята на българския автомобилен спорт с факта, че ще стане първият чужденец, който е съдийствал състезание от националния ни шампионат.

„Покриваме 100 на 100 всички изисквания на ФИА да бъдем кръг от евротрофея – заяви категорично спортният директор на Шипка-Дамасцена Николай Мончев. Той изрично подчертава, че това в най-голяма степен се отнася до сигурността и безопасността на състезанието, към които изискванията на централата в Париж са особено стриктни.

Това е трети пореден опит за казанлъчани да попаднат в европейския календар на ФИА за планинските изкачвания. При първите два, направени през ранните 90 години на миналия век, оценката на наблюдателите е била „само за местно използване“.

Заради една от значителните промени, направени съобразно бъдещото участие на Шипка-Дамасцена в семейството на европейските състезания – увеличаване на дистанцията (до 5100 м, като маршрутът вече се простира до почти самият легендарен български паметник – бел. ред.) – край пистата ще бъдат разположени 30 маршалски поста – на по 170 м., оборудвани също по стандартите на ФИА.

Трима от ФИА ще „претеглят“ планинско Шипка-Дамасцена

снимка: rallyxpress
СИЛНО ОТИВИРАНИ И ТВЪРДО УВЕРЕНИ В УСПЕХА СИ… (отляво надясно) Директорът на състезанието Шипка-Дамасцена Милен Узунов представя аргументите, с които казанлъшкото състезание смята да убеди хората на ФИА, че заслужава място в календара на купата догодина. До него е спортният директор Николай Мончев, водещият пресконференцията Радослав Янкулов, президентът на БФАС Владимир Илиев и последният победител в планинското изкачване към Столетов и трикратен шампион на България Любен Каменов.


Това ще е третата поредна година, в която Шипка Дамасцена се провежда на класическото си трасе от основаването на надпреварата през 1979 г., като за втори сезон състезанието е част от календара на „планинарите“.

Домакините се надяват, че рекордния за миналата година списък от 40 участника сега най-малкото ще бъде повторен. Дали това ще стане, ще се разбере утре сутринта, когато бъде публикуван листа на регистрираните пилоти. Крайният срок за заявките е днес в полунощ.

„Тримата от претендентите за победата са подали заявка – Илия Царски, инж. Христо Манолов и Юлиан Телийски, а и Любен Каменов, който кара в румънския шампионат“, допълва Мончев.

Така се оформя едно кораво каре, в което всеки от четиримата има достатъчно мотивация, за да иска победата под Шипка, още повече, че тя може да се окаже решаваща за крайното класиране на шампионата както в главното подреждане, така и в подрежданията за отделните класове.

2017 DAM Trase

СХЕМАТА на промененото според изискванията на ФИА трасе на кандидатското Шипка-Дамасцена.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев