• ...НОВИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В РАЛИ БЪЛГАРИЯ СА МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ/ЕДИ СИВОВ, МЕГАПОРТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ И ДВАТА ШАМПИОНАТА...

  • ...ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА НАМАЛЯХА НАПОЛОВИНА: СЛЕД ОТПАДАНЕТО НА ВАСИЛЕВ, ИГРАТА НАПУСНА ДАНЧО АТАНАСОВ...

  • ...БЕЗ АНТОН ТИТОВ ВЪВ ВАРНА, ВЕРОЯТНО ОТПАДАН ОЩЕ ДВАМА ПИЛОТИ, СПИСЪКЪТ СТАНА ОТ 27 АВТОМОБИЛА...

     

Строшен колянов вал изважда Каменов от Трофеул Кампулунг

Събота, 23 Септември 2017 | Букурещ, RallyXpress
Строшен колянов вал изважда Каменов от Трофеул Кампулунг

ВЪЗМОЖНО НАЙ-РЯДКО случващият се дефект в моторните спортове – строшен колянов вал извади днес българският пилот Любен Каменов (на снимката) от предпоследното състезание в румънската програма на трикратния ни шампион за 2017 г. „Но, това е моторспортът… оборът е като попарен и абсолютно нищо не може да се направи…“, каза по телефона за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът от Панагюрище. „Докато отворим капака и преди да погледнем двигателя – все още имахме някакви надежди…“

Докато се спускат от трасето, в екипа дори обсъждат как веднага трябва да отпрашат към Панагюрище, за да започнат да правят нова глава, очаквайки, че повредата е в някой от клапаните, главата и скъсана ролка на ангренажния ремък.

Когато обаче отварят за „първичен преглед“, се оказва, че нещата не само са далече по-сложни и пътуване до Панагюрище е безсмислено, но реално на Любен Каменов тепърва се налага да прави цял двигател.

„Всичко е леш, останали са цели единствено биелите…“, допълва пилотът.

Грандиозният гаф става по време на третото опознавателно изкачване по 3000-метровата писта, когато „кавалериста“ на българина… просто спира.

Строшен колянов вал изважда Каменов от Трофеул Кампулунг

снимка: личен архив на любен каменов и графика на rallyxpress
СТО МЕТРА ПРЕДИ „КАВАЛЕРИСТА“ ДА СПРЕ НА МЯСТО… Любен Каменов писва един от десните завои по трасето на Трофеул Кампулунг, преди коляновия вал (на малката снимка) да се строши само след 8 участия…


„…и нямаше никакви признаци за повреда. Нямаше изтракване или нещо подобно“, уточнява панагюрецът. Преди около два месеца, пак по време на румънска експедиция, той вижда същото да се случва с негов колега от един отбор  на съседите и, по неговите думи, направо се удивил, че може да се стигне до такъв механичен проблем.

„А ето, че сега това стана и с мен… Ужасно много съжалявам, че дори не успях да стартирам… Край на надеждите, но така е в моторспорта…“

Според Каменов масивната повреда е повече от необичайна, защото този колянов вал е само на 8 старта в румънското първенство и едно участие в България – планинско Шипка-Дамасцена.

„Преди да го заменя [вала], с предишният имах над 20 старта, може би 23 или 25 кръга…“

Преди този старт Любен Каменов имаше реалните шансове не само да спечели шампионската титла в клас Н4, но дори имаше претенции за едно от трите привози места в общото класиране на отворения шампионат на Румъния.

Точките, които панагюрецът бе колекционирал до момента (виж ТУК) даваха достатъчно основания за подобни надежди.

Финалният старт на планинския шампионат на Румъния е в средата на следващия месец – Трофеул Опел.

Дали обаче Каменов ще е в състояние за оставащите 22 дни да направи нов мотор, на който да разчита във финала, е доста съмнително. Така панагюрецът е изправен пред двете възможности: да работи без никакви гаранции в следващите три седмици или евентуално да постави точката на сезона, започвайки да ревизира автомобила си за 2018 г. още от този момент.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев