• ...ПРОМЯНА В ПРОГРАМАТА: НЕЯСЕН ДРЕБЕН ПРОБЛЕМ КАРА ЮЛИ ТЕЛИЙСКИ ДА ПРАВИ ДОПЪНИТЕЛЕН ВТОРИ ДЕН С ТЕСТОВЕ...

  • ...ВНУШИТЕЛЕН СИСЪК СЪС ЗАЯВЕНИ УЧАСТНИЦИ ЗА ТРЕТИЯ СТАРТ ОТ ПИСТОВОТО ПЪРВЕНСТВО В РУСЕ ТАЗИ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ...

  • ...ЛЮБЕН КАМЕНОВ БЛИЗО ДО НОВ РЕКОРД НА БЪЛГАРКА, КОРЕКЦИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ В НЕДЕЛНИТЕ МАНШОВЕ...

Допълват 160 м. мантинели с рендосаните дървени трупи

Събота, 15 Юли 2017 | Казанлък, RallyXpress
Допълват 160 м. мантинели с рендосаните дървени трупи

ДОМАКИНСТВОТО на планинско Шипка-Дамасцена следващия уикенд и като пети кръг от планинския шампионат, и като кандидатско състезание за място в календара на Европейския трофей на ФИА за тази дисциплината бе изправено вчера пред специфичен проблем, който обаче бъдещите оценители от световната федерация тутакси щяха да сложат като голям минус. Всъщност не толкова проблемът, който беше известен още през лятото на 2016 г., а по-скоро правилното му решение изникнаха пред домакините на този старт от шампионата.

Почти по цялата дължина на пистата от 5100 м. мантинелите са двойни, но на около 160 м. от тази дистанция между край на долната мантинела и асфалтовата настилка има „луфт“ около 50 сантима. Това празно и незащитено пространство би било крайно рисковано за болиди и прототипи, при положение, че Шипка-Дамасцена има повече от достатъчно аргументи да претендира за място в трофея догодина.

„Да, но оценителите от ФИА няма да пропуснат този факт и ще занижат оценката – каза за RallyXpress спортният директор на надпреварата Николай Мончев. – Световната практика е или да се слагат бали със слама, или направо дървени трупи.“

Допълват 160 м. мантинели с рендосаните дървени трупи

снимка: александър спиров/apix
ОПАСЕН „ПРОСВЕТ“… Заради отворите в двойните мантинели (ограденото с червено), трасето на Шипка-Дамасцена би получила отрицателна оценка. Организаторите на състезанието следващия уикенд обаче няма да ползват стандартния опит от чужбина (слама или дървени трупи), а ще оформят „казанлъшката мантинела“ от добре рендосани бичмета.


Но организационните качества на Мончев са добре известни от десетилетия, перфекционизма му в устройването на това трето издание на планинския старт – близък до единицата мярка не само в национален мащаб.

„Та ние решихме и с „доброто“, което получихме от спомоществователят г-н Стоян Стоянов, ще „запушим“ тези дупки с 80 добре рендосаните дървени трупи“, категоричен е Мончев.

Казано почти с ирония, но пък точно на място, към три-четирите иновации, с които България е влязла (главно в ралитата – бел. ред.) в автомобилните дисциплини на европейско равнище, няма да е чудно, ако догодина след Шипка-Дамасцена задължителните стандартите в планинските бъдат заковани с „казанлъшката трета мантинела“.

Според най-бързите изчисления, на домакините ще се наложи да покрият празнини на около 20 от завоите по трасето или общо около 160 линейни метра, за които вече са подготвени 80 трупи с размер 15х15 см и дължина от 4 метра. Така Шипка-Дамасцена слага още един допълнителен плюс към аргументите си за място в календара за 2018 г.

2017 DAM Monchev 001

2017 DAM Kosene 001

снимка за rallyxpress: стефка вълева
ТРЕТА СМЯНА, НАГОРЕ С ТРИМЕРИТЕ… Николай Мончев и един от „бригадирите“ в ролята на работници от паркове и озеленяване (горе). След тях помощниците им събират окосената край бордюрите трева (долу).

Междувременно, трудодните на хората от орг.-комитета ще продължат и през уикенда, след като вчера в края на деня бе направен опитен монтаж на „третата мантинела“. По разбираеми, чисто нашенски си причини, след експеримента, трупите са били демонтирани и реалното им поставяне ще е в самия ден на квалификациите.

Вчера основната група от местните фенове продължиха с почистването на обраслите места край бордюрите, постигайки завидно място с тримерите, което светкавично би им осигурило място в общинското предприятие за паркове и озеленяване.

Докато в понеделник работещите сега като общи работници спортен и административен директори – Мончев и Милен Узунов представят състезанието пред медиите в София, в окастрянето на салкъмите и високите храсти край пътя към националния Паметник Шипка ще влязат в действие машините от общинското предприятие, така че крайното оформяне на видимостта от старта до финала би трябвало да е завършено не по-късно от третия ден на идната седмица.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев