• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

В събота: Каменов - Телийски 2:1 победа в квалификациите

Събота, 09 Юни 2018 | Сливен, RallyXpress
В събота: Каменов - Телийски 2:1 победа в квалификациите

РЕЗУЛТАТИ ОТ БЪЛГАРКА
- НА ЖИВО В ИНТЕРНЕТ

2016 Time Keeping
ПОСТИЖЕНИЯТА на стартиралите в квалификациите за третото планинско състезание от шампионата – сливенското Българка, както и резултатите от неделните три състезателни манша можете да намерите ТУК.

ЗАВРЪЩАНЕТО на трикратният национален шампион в планинските изкачвания Любен Каменов (Каменов Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 8, на снимката), както и действащият шампион Юли Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), както записването на Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9), заедно с лидера в шампионата до момента – инж. Христо Манолов (БАМС) – всички те с модификации на Мицубиши Лансър, бе достатъчно интригуващ афиш за планинско Българка.

Не изпускайте от сметките Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Силвър Кар EF-10) и сега погледнете резултатите от съботните квалификации, за да разберете, че и Мемориал Валери Великов, и Благоевград са били просто увертюри на този грандиозен сблъсък над Сливен.

„Нека организаторите да си подготвят бялата боя за неделя, за да напишат новия рекорд на Любен“, категорично препоръчваха групата панагюрци, седейки пред таблото и виждайки резултатът от третия за дена квалификационен тур, в който бившият национален шампион слезе до 2:33.30 мин за 4200-метровото изкачване към финала на Българка.

Преди три години, тогавашният директор на състезанието Стефан Чолаков се разпореди на старта да бъде изписано тогавашното най-добро време, а година след това – и последния поставен рекорд, пак от панагюреца – 2:32.71 мин.

С третото си преминаване Каменов стигна на някакви си 0.59 сек от най-доброто си време, което е записвал в Сливенския Балкан.

В събота: Каменов - Телийски 2:1 победа в квалификациите

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ТРИ ПЪТИ „ПРЕЗ РЕКОРДИТЕ“… На три пъти в събота Любен Каменов стартира в планинско Българка, преминавайки през надписите на най-добри постижения, които той е регистрирал над Сливен.


„Честно казано, очаквах днес да направя корекцията, но не се получи – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът. – Карах „на макс“, не съм оставил резерва от време за утре, когато ще се опитам – нека повторя – ще се опитам да го подобря. Нямам скрити секунди, но имам резерв от мощност в автомобила.“

Обратно на очакванията, че втори в края на 5-часовата надпревара ще е един от тримата – Телийски, Манолов (водач в генералното класиране с 40 т.) или Царски (последните двама с победи от Шумен и Благоевград) не станаха реалност. И причината за това е Испанската красавица, която Стефан Стоев успя с три последователни качвания да нареди на второ място в стартовия списък за утре – на 0.92 сек от Каменов.

„А, не, постепенно, не е нужно да го правя наведнъж!“, коментира по военно му кратко постижението си пилотът на АРА Моторспорт, който от началото на годината страда от недоделките на испанските резервни карета за полуоските отзад.

2018 BAL Stoev MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
РАЗГОВОР МЕЖДУ ЕКСПЕРТИ… Николай Златков, който на Българка е в ролята на шеф-механик на Петко Манолов и Стефан Стоев обсъждат качествата на испанския болид преди решителния трети манш на квалификациите.

Стоев започна съботата от 2:39, мина през 2:35, за да завърши на 2:34,22 мин.

На 1.08 сек зад него е действащият шампион от Дунев Рейсинг, който в третия манш закъсня за старта и бе допуснат от спортните комисари в колоната, след като му бе избран „бърз автомобил“, който Телийски не би успял да застигне по трасето и това да се отрази на времето му.

„За съжаление трябва да се борим с различни по характер проблеми – коментира класирането си Юли Телийски. – Надявам се тази вечер да ги оправим…“

2018 BAL Teliisk MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ПОРЕДИЦА ОТ ПРОБЛЕМИ… Юли Телийски и екипът му проверяват последните възможни места, откъдето на бял свят изскочиха поредица от различен по характер проблеми.

Вероятно същото или приблизително същите проблеми имаше от първия до третия манш Христо Манолов, който обяснява, че във всяко от двете изкачвания е правил експерименти, защото не му достига специалното гориво и сега кара с… бензин от близката бензиностанция.

„Просто експериментираме, това е което можем да направим засега“, казва двукратният победител от Мемориал Валери Великов. Времето, с което шуменският инженер се класира на четвъртата стартова позиция е 2:34.48 мин, регистрирано в третото изкачване.

:: Да припомним, че в състезанието стартовият ред е реверсивен и колкото по-добри са постиженията на пилотите, толкова по-назад в стартовия списък са.

2018 BAL Manolov MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
А СЕГА ДА ПРОБВАМЕ И ТОВА… Инж. Христо Манолов се опитва да направи промяна по автомобила си, компенсирайки липсата на състезателно гориво.

Какво става с Илия Царски? Мултишампионът направи само две изкачвания, преди той, „кавалеристът“ му и екипът да напуснат сервизния парк и да се отправят в неизвестна посока.

До късно снощи телефонът на панагюрецът даваше свободно, без да може да се получи допълнителна информация какви точно проблеми принудиха пилотът и механиците да слязат от Балкана.

За старта Илия си осигури 5-ото място с времето от първото излизане на трасето – 2:35.29 мин., което при втория му тур се качи на 2:36.97, говорейки очевидно за проблеми.

Шестицата на автомобилите от НС1 се затваря от Васко Въжаров (Джордан Рейсинг Тим) и неговият не само невероятно фантастично подготвен Опел Астра, но изпълнен така, че напълно заслужено привлича вниманието на публиката.

Времето на Васко е с 8 сек. по-слабо от това на Царски – 2:43.27 (трети манш).

Между него и Александър Бурдинов (Хоби кар, БМВ 318, НС2) се е вклинил Петко Манолов (Проспийд, Субару Импреза WRX, НС1), чието постижение от 2:47.99 мин му гарантира 8-а стартова позиция в неделя.

Лидер на НС2 в Българка, както е лидер в класирането на шампионата в шампионата (43 т.) е Ивелин Йотков (Грийн Фокс Моторспорт, БМВ Е30), изпреварил Александър Бурдинов и местният ас Георги Василев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) съответно с 2.43 сек и 3.87.

Отново много силен Александър Димитров-Пъчката (Грийн Фокс Моторспорт, Ситроен Саксо, НС4), който е най-бърз в класа си, но също и изпреварва новият пилот на Влъчков Рейсинг Косю Йорданов (Рено Меган), който пък е първи от карето автомобили в този клас.

2018 BAL Pachkata MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
СЪС САМОЧУВСТВИЕ, КОЕТО ИМА САМО ПЪЧО… Без никакво напрежение и ухилен като на тестове, Александър Димитров чака старта на поредния манш от Българка.

Добро постижение записа абсолютният дебютант Харалампи Леков (АМСК Боила, Мицубиши Лансър Ево 9, НС2), който в изобщо първия си старт завърши квалификациите на 16-о място с 2:58.37 мин.

2018 BAL Lekov MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ПОЗВОЛЕНИЕ ЗА АНТИЛАК… При второто излизане на трасето в събота, новобранецът Харалампи Леков дори получи разрешение от своя ментор Владимир Илиев пълноценно да използва турбината на Мицубиши-то.
 
„Съвсем спокойно, без никакво напъване, така ще карам“, обяви шампионът в рали-спринта от 2017 г. Динко Иванов (Стара Загора, Ситроен С2 R2, RC4) – 18-о място в генералното класиране и първо измежду всички хомологирани автомобили – 2:59.79 мин.

Веднага след него е Димитър Божилов (Дунев Рейсинг, Ситроен Саксо), който изостава на 0.3 сек, а познавайки характера и на Динко Иванов, и амбициите на Митко Божилов, тази разлика утре ще е интригуващо начало на три оспорвани манша, в които заралията надали ще си позволи да я кара агале-агале, независимо, че тук тренира преди Твърдица.

Гръмотевично завръщане на габровецът Николай Ганев (АРА Моторспорт), чиято Хонда Сивик със сигурност е най-гръмогласният автомобил в Балкана този уикенд. Така или иначе, след дълго отсъствие, Ники Ганев наруши поредицата от спечелени маншове в НС5 на Павел Шенков (Дианел Рейсинг, ВАЗ 2105), вземайки две от трите изкачвания.

Ганев е с време 3:03.75, което освен лидерството в класа му определя и 24-о място от стартиралите днес 55 автомобила.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Предизвикани тренировки. Несигурността и все още неяснотата около рали-календара е принудила най-малко четирима пилоти: Христо Атанасов, Петър Христозов, Динко Иванов и Роман Георгиев да се пуснат в Българка, за да не губят напълно форма, след като сезонът ще започне в края на този месец, а от дисциплината и нейния по-кратък вариант – рали-спринта, мина единствено надпреварата в Дряново.

♦ Все повече „побеляващи“ автомобили. За съжаление тази тенденция, която се забелязваше още през 2015-а (Пламен Стайков е типичният пример), започва да се разширява видимо, а липсата на спонсорски стикери прави все повече автомобили с основна бяла разцветка. Дори и Мицубиши-то на Царски, който винаги е бил смятан за галеник на спонсорите, тук в Сливен, също е „побеляло“.

Обяснение, а не оправдание. Невъзможността на RallyXpress да бъде актуална и 100-процентово навременна днес, има своето чисто технологично обяснение. Освен „малкото“ по традиция тук чертички на екраните на смартфоните, огромния брой на мобилни устройства рязко намаляват ефективността през интернет, „чуденето“ на който кога и кой да получи приоритет днес стигна до рекордните 45 мин. „умуване“. Така че добре подсигурените условия за медиите на Българка се натъкнаха на този технологичен проблем извън домакините, който пък проблем от своя страна обяснява и среднощните коментари на сайта за новините в българския автомобилен спорт.   

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев