• ...ПРОМЯНА В ПРОГРАМАТА: НЕЯСЕН ДРЕБЕН ПРОБЛЕМ КАРА ЮЛИ ТЕЛИЙСКИ ДА ПРАВИ ДОПЪНИТЕЛЕН ВТОРИ ДЕН С ТЕСТОВЕ...

  • ...ВНУШИТЕЛЕН СИСЪК СЪС ЗАЯВЕНИ УЧАСТНИЦИ ЗА ТРЕТИЯ СТАРТ ОТ ПИСТОВОТО ПЪРВЕНСТВО В РУСЕ ТАЗИ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ...

  • ...ЛЮБЕН КАМЕНОВ БЛИЗО ДО НОВ РЕКОРД НА БЪЛГАРКА, КОРЕКЦИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ В НЕДЕЛНИТЕ МАНШОВЕ...

Булдозер работи под Шипка по стандартите и мерките на ФИА

Четвъртък, 13 Юли 2017 | Казанлък, RallyXpress
Булдозер работи под Шипка по стандартите и мерките на ФИА

ТРЕТИЯТ ОПИТ НА КАЗАНЛЪЧАНИ

2017 BFAS Logo Off W
ТОВА ЩЕ БЪДЕ третият пореден опит на Николай Мончев да изпълни всички изисквания на ФИА и нейните оценители, за да намери Шипка-Дамасцена мястото си в европейския трофей на планинските изкачвания. Предишните две контроли, които се оказван неуспешни, са в началото и средата на 90-те години, като при второто състезание срещу организаторите работи единствено неравностите по трасето и липсата на двойни мантинели от старта до финала. Тогава докладите на наблюдателите от чужбина завършват с обезкуражаващото „само за вътрешна употреба“.

ДЕСЕТИ ДЕН вече край трасето на петия кръг от планинския шампионат – Шипка-Дамасцена се работи от сутрин до мръкнало. Причината е не само предстоящия предпоследен старт от скоростното планинско първенство, но и това, че тази година то е отворено за участие и е кандидатско състезание за календара на Европейския трофей на ФИА в дисциплината.

„Така е, работи се всеки ден, като 10-15 души се присъединяват към нас с Милен Узунов, но след края на работния ден“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Николай Мончев (на снимката), моторът на тази надпревара.

Повечето от подготвителните работи трябва да бъдат завършени до понеделник от така формираната бригада, като в началото на седмицата Община Казанлък ще прати свои работници, които да почистят салкъмите край трасето (тази година увеличено до 5100 м и завършващо на 500 м. от националния паметник Шипка), осигурявайки най-добрата видимост за пилотите.

„Днес завършихме оформянето на зоната около старта, където булдозер разчисти около 400 кв. м, на които да бъдат разположени палатките за рейс-контрола, за спортните комисари, за ВИП-гостите и медиите – обяснява Мончев. – Такива са стандартите на Международната автомобилна федерация (ФИА).“

Преди това, в началото на познатото от две години място на сервизния парк, са разчистени и окосени около 10 декара площ, която ще обслужва като паркинг участниците в Шипка-Дамасцена 2017.

2017 DAM Romont 1

снимка: стефка вълева
ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕ ДА РИНЕ БУЛДОЗЕРА… Така изглеждаше предстартовата зона на планинско Шипка-Дамасцена допреди три дни.

Добре обособените места за публиката миналото лято сега ще бъдат допълнени със специална трибуна за 200 ВИП-гости на планинското, партикаблите за която трибуна са предоставени от общината в града. Това се случва за втори път в който и да е друг планински кръг извън Казанлък, където за първи път през 2008 г. недалеч от Тонзос същата тази трибуна беше монтирана за зрителите на надпреварата.

През миналата година този старт изглеждаше тенденциозно  недооценен от националната федерация (5-омясто - 622 т., след Благоевград, Кюстендил, Шумен и Сливен!, независимо, че организацията на Шипка-Дамасцена да засенчваше и по изпълнение на регулациите, и по свята пищност всички останали стартове от шампионата, дори и еталонния до този момент Мемориал Валери Великов на шуменци.

Обаче обратно на оценките на БФАС, възможностите на казанлъчани, както и помощта на мецаната на това състезание Стоян Стоянов, още през есента на 2016 г. вече ясно се различаваха не само големите амбициите и завидния потенциал на състезание, плюсовете на което натежават несъмнено за кандидатурата за място в Европейската купа за планински изкачвания.

Булдозер работи под Шипка по стандартите и мерките на ФИА

снимка: стефка вълева
СЛЕД БУЛДОЗЕРА… Новото разширение на предстартовата зона на планинско Шипка-Дамасцена.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев