• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Стефан Стоев взима 5 победи от пет старта на Финале гранде

Неделя, 23 Септември 2018 | София, RallyXpress
Стефан Стоев взима 5 победи от пет старта на Финале гранде

ГАБРОВСКИЯТ пилот на АРА Моторспорт Стефан Стоев, наричан от колегите си Дългия (на снимката, Силвър Кар EF 10) постави категорична удивителна във Финале гранде на планинското първенство, печелейки с фул-макс шестия старт от годишната надпревара Шипка-Дамасцена днес. „Да, такъв беше нашия план – пет победи в двата дни – обяви след края на пресконференцията Дългия. – Трасето идеално пасва на този автомобил и оттам дойдоха и двата рекорда – единият вчера в края на деня, другият – днес с първия манш. Стоев завърши състезанието с общо време от 4:47.96 мин, записвайки първото изцяло спечелено състезание в генералното класиране, допълнено със съботния рекорд и неделната му корекция.

„Във втория манш имах същите технически проблеми, както и в първия – дребни, но те те изваждат от концентрацията – допълни Стоев. – Да, със шифтовете за превключването на скоростите.“

Преди старта на второто качване Стоев бе категоричен, че ако успее да се отърве от тези дреболии, които го лишават от комфорта на пилотиране, той спокойно може да слезе и под 2:23 мин за дистанцията от 5100 метра.

„Тези дреболии обаче ще бъдат отстранени след италианския старт (Стоев е един от петимата, които в Италия ще представляват България в Хилклайм Мастърс-а идния месец – бел. ред.), когато автомобилът ще бъде ъпгрейдван.

Всъщност големия удар с постиженията си над Казанлък Стоев направи не толкова от трасето, което е идеалното за болида му, колкото от използването на италианските Пирели вместо английските гуми Авон.

„Според мен оттам дойдоха поне 2 сек. „слизането“ във времената ми“, допълни за сайта с новините в българския автомобилен спорт Стефан Стоев.

Стефан Стоев взима 5 победи от пет старта на Финале гранде

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto
ВЗИМА ВСИЧКО, КОЕТО ПРЕДЛАГА ДАМАСЦЕНА... Стефан Стоев прибра всичко най-добро от казанлъшкото състезание, правейки петорен удар във Финале гранде на планинския ни шампионат.


На 1.5 сек зад него остана миналогодишният победител и притежателят на най-доброто време на трасето Шипка-Дамасцена от миналата година Любен Каменов (Каменов Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 8), който нямаше никакъв резерв за неделния старт и не можеше да противопостави нищо друго на Стоев и „Испанката“ освен да кара на своя собствен предел.

„Радвам се, че състезанието стана толкова оспорвано – битка в рамките на секунда- секунда и половина, нещо което не се е случвало от доста време. Доволен съм, че опровергах критиците си за това, че печеля от използването на спирта като гориво. Самолет или автомобил, бензин или спирт, важното е кой кара машината! Не какво е горивото...“, направи едновременно обобщение на сегашното и миналогодишното състезание панагюреца.


2018 DAM Kamenov PM 004

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto
НЕ БЕНЗИНЪТ, А ПИЛОТЪТ Е ВАЖЕН... В Шипка-Дамасцена Любен Каменов продължи с доказателствата, че не горивото му през 2017 г., а и преди това, е бил тайният му коз, а силната езда на панагюреца... „със самолета“.

Двата идентични проблема вчера и днес (изскочилата кубилица), и двата във вторите маншове, при това на едно и също място на трасето и в събота, и в неделя, определиха 3-ата позиция в генералното класиране за действащият за втора година шампион на България в генералното класиране и в НС1 Юли Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9).

„Изключително доволен съм и заради екипа, и заради перфектния автомобил, и заради сезона – обяви преди пресконференцията Телийски, който влиза в неособено дългия списък на пилоти, дублирали първата си титла във втори пореден сезон.

Да подчертаем, че за пилоте на Дунев Рейсинг това е трета състезателна година, първата от които той завърши под самия връх, но в НС2.

„Бях се концентрирал единствено върху това състезание, върху подготовката на автомобила и се стараех максимално да не мисля за никакви други странични неща“, обобщи ситуацията Телийски.


2018 DAM TeliiskPM 003

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto
ФОКУСИРАН ВЪРХУ ПОСЛЕДНОТО СЪСТЕЗАНИЕ... В името на втората си титла, Юли Телийски е провел подготовката си така, че да не отвлича вниманието си от основната цел – победа във втори пореден сезон.

Всъщност той бе предизвестен шампион още преди да е стартирал във втория си манш, след като Мистър Мърфи лиши прекият му конкурент и лидер в двойното класиране (генерално и в НС1) до Шипка-Дамасцена инж. Христо Манолов от шансове за титлата в момента, в който Мицубиши-то на шуменеца се обви в пламъци малко преди финала.

Вероятно този уикенд е най-кошмарният за Христо Манолов, два дни, в които всяко нещо, което той правеше по състезанието създаваше проблеми (виж предишните публикации от Казанлък – бел. ред.).

Може би част от обяснението се намира в графиката на биоритмите на пилота, в която две от трите линии - тези на неговото физическо и емоционално състояние за събота и неделя се пресичаха в най-долната точка на две от трите синусоиди.


2018 DAM Vlachkov PM 004

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto
SIN СAR ЗА ПРОМОЦИОНАЛНО КАРАНЕ... „Бих карал тази кола непрекъснато, без значение в състезания или не... Тя те кара да те... сърбят подметките“, така Иван Влъчков коментира представянето на своя автомобил от GT4, с който в момента е в подножието на европейска титла в сериите на ФИА.

Къде най-добре може да се види колко много прогресира Иван Влъчков (Дамасцена Алба, Хонда Сивик), ако не в третото му планинско участие и от стабилните резултати, които 18-годишният младеж направи през уикенда.

Влъчков завърши 5-и в общото класиране и точно както и вчера, остави зад гърба си дузина пилоти, чийто спортни биографии са далече по-дълги.

Това пък от своя страна обяснява, защо освен купата за победата в НС3 (общо време 5:13.41 мин, на 11.44 сек от ракетата на Васко Въжаров, НС1!!), студентът не получи купа единствено от... БЧК.


2018 DAM Haos PM 002

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto
ПРИГОТВИЛ СЕ ОЩЕ ОТ ЯНУАРИ... Косю Йорданов бе най-вероятният победител в категорията си и Доктора не пропусна да го докаже и в последното състезание от шампионата.

Финалното състезание определи и още един от неизвестните за 2018 г. шампиони – този, който обсаждаше най-дълго и напористо овакантеният от Стефан Стоев трон на НС3.

Според предварителния анализ, титлата в този клас най-много пасваше на Косю Йорданов (Влъчков Рейсинг Тим, Рено Меган), който в главното класиране отстъпи 7-ата позиция на Йордан Тодоров (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо), но с точките за второто място си гарантира златото в крайното класиране.

Неофициалните изчисления на RallyXpress сочат също, че 15-те точки за третото място в класа му (44-о място в крайното подреждане), са достатъчни за Петър Бакалов (Вромос, Рено Клио, RC), за да вземе първото място в RC3 тази година.


2018 DAM Shenkov PM 002

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto
ВТОРИ ДУБЪЛ НА ПРЕДНАТА ТИТЛА... Павел Шенков направи copy and pace на титлата си от 2017 г. и през сезона за втори път в два шампионата стана най-резултатният пилот от колоната.

Останалите първенци (техните резултати предстоят да бъдат утвърдени от управата на БФАС) бяха известни още преди края на казанлъшката надпревара: НС2 - Ивелин Йотков (Грийн Фокс Моторспорт, БМВ Е30); НС4 – Александър Димитров-Пъчката (Грийн Фокс Моторспорт, Ситроен Саксо); НС5 – Павел Шенков (Дианел рейсинг, ВАЗ 2105); RC4 – Динко Иванов (Стара Загора, Ситроен С2 R2) и RC5 – Георги Митев-Рънъра (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо).


2018 DAM Iotkov PM 004

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto
СЪКРАТИЛ ОТПУСКАТА В ТУРЦИЯ... Макар и гарантиран шампион още след Кюстендил, Ивелин Йотков не си позволи да пропусне финала на шампионата под Шипка.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев