• ...СПОНСОРИРАНИЯТ ОТ МЛЕКАТА БОЖЕНЦИ ПИЛОТ НА АРА МОТОРСПОРТ СТЕФАН СТОЕВ - С ФУЛ-МАКС ОТ ФИНАЛА...

  • ...ПЛАНИНСКО ШИПКА-ДАМАСЦЕНА СПРЯНО ЗАРАДИ ПОЖАР В АВТОМОБИЛА НА МАНОЛОВ, ТЕЛИЙСКИ СТАВА ШАМПИОН...

     

  • ...СТЕФАН СТОЕВ И EF10 - С ПЪРВИ ТРИ БЕЗАПЕЛАЦИОННО СПЕЧЕЛИ КВАЛИФИКАЦИИ И ПЪРВИ РЕКОРД НА ПИЛОТА...

Любо Каменов втори в Телиу, Ицо Манолов 7-и след 20 теста

Вторник, 05 Септември 2017 | Панагюрище/Шумен, RallyXpress
Любо Каменов втори в Телиу, Ицо Манолов 7-и след 20 теста

РУМЪНСКАТА експедиция на двамата български пилоти – Любен Каменов (Мицубиши Лансър Ево 8, на снимката) и Христо Манолов (Мицубиши Лансър Ево 9) затвори този успешен за нашите състезатели уикенд в Телиу с първо и седмо място в генералното класиране. Предвид различните задачи на панагюрецът и шуменецът, завършекът може да се определи като повече от добър, защото Каменов, по неговите неофициални пресмятания качва поне две места към титлата на Н4 и толкова в генералното класиране на румънския планински шампионат.

Победител в Трофей Телиу е Симоне Темпестини (Радикал SR4), а след двата състезателни манша Каменов е само на 7.330 сек. зад него. Българинът е първи от клас Н4, изпреварвайки на финала един от преките си конкуренти – Пол Андроник (Мицубиши Лансър Ево 5) с близо секунда – 0.924.

В същия клас шуменският инженер е 4-и – на 7.854 сек от Каменов.

:: Резултатите на първите
българите и първите десет
вижте на колажа по-долу


„Там малко закъсняват с обновяването на класирането, но се надявам сметките ми да са точни“, каза след завръщането си от Брашов бившият трикратен шампион в общото класиране на България.

Шансът на панагюрецът е, че във втория манш започва да вали, което е добре за Каменов, той като при сухото време шансовете му срещу силно подготвения „кавалерист“ на Андроник или двата прототипа на Кристеа (Татуус) и Домитреску (Радикал SR4) са силно намалени.

„Не мога да ги победя на сухо, а и необяснимо за мен не успях дори да повторя времето си от миналата година тук, а „качих“ с около 0.5 сек.“, допълва Каменов.

2017 Results Teliu RU

ФАКСИМИЛЕ от двата състезателни манша на Трофей Телиу

Около класирането на българина в генералното класиране има и още една условност, която може да му донесе допълнително 8 т.

Причината е, че Темпестини, които в Трофей Телиу кара с временен лиценз и не участва в шампионата, вероятно няма да бъде класиран за шампионата, така че Каменов може да се окаже реалният победител в състезанието и да вземе пълен брой точки от победата си, а не тези за второто място.

Любо Каменов втори в Телиу, Ицо Манолов 7-и след 20 теста

снимка: личен архив на любен каменов
ХАРЕСВАН, ЗАЩОТО Е И МНОГО АТРАКТИВЕН… Публиката в Румъния аплодира всеки път българинът, но не само за неговата доказана бързина по трасетата, но и за атрактивният начин, по който се състезава.


„Такава е информацията на Кости Стратник, който е шеф на отбора Якоо Рейсинг, за когото карам“, прави уточнението Каменов.

Диаметрално различна е задачата на Манолов в Румъния, който на финала на българския шампионат бе тормозен от ту-прекъсващият, ту-работещият нормално двигател на „ево-то“.

„Независимо от класирането съм много доволен – категоричен е Манолов. – Да, много добро място, като се има предвид, че отидох не за класирането, а за да разбера причините за прекъсването в мотора.“

2017 Manolov Teliu RU 001

снимка: личен архив на христо манолов
СЪСРЕДОТОЧЕН ВЪРХУ ПРОБЛЕМИТЕ… Христо Манолов е готов да потегли в първия манш на Трофей Телиу, опитвайки за него поредната порция от промени в автомобила.

В двата дни на състезанието – кой знае дали от „румънския въздух“, Манолов нито един път не се сблъсква с проблемите от Казанлък или Кюстендил.

„Понеже тук здраво се кара – общо 10 манша, непрекъснато правихме промени – обяснява шуменския пилот. – Най-малко по две във всеки манш: гориво, окачване, гориво… Сега педантично описвам всичко в тетрадката, така че най-малкото ще зная какво да не правя… Този състезателен тест ще ми свърши много работа за догодина.“

Парадоксално, но втория състезателен манш, който пилотът кара на мокро е вторият в цялата му кариера до момента, в който се състезава на дъждовно трасе.

„Че и това, че предишният бе пак в Румъния, ама миналата година“, допълва Манолов.

2017 Manolov Teliu RU

снимка: личен архив на христо манолов
И НЕ СЕ ЗАДЪХА НИТО ЕДИН ПЪТ… В нито един от 10-те манша в опознаването на трасето, квалификациите и състезанието, „кавалериста“ на Манолов не показва и най-дребна неточност. 

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев