• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

ДОКОГА?

Сряда, 08 Юни 2011 |
ДОКОГА?

ДОКОГА? Така е озаглавил писмото си да сайта RallyXpress пилотът на Проспийд Николай Златков. Причината за въпроса и мейла до сайта с новините в българския автомобилен спорт е второто състезание от планинското първенство край Търговище. В него Златков участва като един от всички останали 33-ама пилоти, но огромните проблеми на т. нар. Мемориал Стоян Колев, го карат със замах да натисне „паник бутона”.

Гаранция – няма човек, който да е в този спорт и да иска провал за което и да е състезание. Абсолютно сигурно е обратното – да бъде част от надпревара, която носи на всички щастие и радост от състезанието. В Търговище това така и не стана, въпреки очакванията, че двегодишната пауза е за доброто на толкова ценената планинска гонка.

Ето и пълният текст на писмото на пилота на Проспийд Николай Златков:

ДОКОГА? 
 
Докога мързеливи и некомпетентни хора ще бъдат принуждавани да провеждат автомобилни състезания?

Някой може би ще каже, че „става шампионата“! Да, но за чия сметка и не е ли в друга посока спасението?

Автомобилната кушия в Търговище, която изключително необосновано бе наречена „планинско състезание“ беше последният ярък пример за това. И понеже е редно толкова силни обвинения да бъдат обосновани ще започна с регламента на състезанието.

Този основен за всяко състезание документ бе получен в АСК Проспийд в понеделник на 30. 05. 2011 година в 9.30 часа сутринта. Пощенското клеймо на пощата в Търговище е от 26. 05. 2011г. , а от София – събота 28. 05. 2011. Всичко щеше да е наред ако 30. 05. 2011 не бе упоменат като последен срок за редовно подаване на заявка и плащане на такса.

Банкова сметка не е посочена, а както се оказа в последствие „те пари предварително не взимали“ нищо, че в регламента пише, че след редовния срок има глоба.

Прочитайки по нататък изпадам в недоумение. В точка V, алинея 4 е написано: „Всички участници трябва да имат застраховка гражданска отговорност...“ Аз лично присъствах на заседание на УС на БФАС, на което се взе решение да бъдат застраховани трасетата.

Звъня в офиса на БФАС, от там ми казват: „Това не го гледай, тези нещо са се объркали“. Е, кое да гледам? То май в последствие се оказа, че цялото това нещо, „допълнителен правилник“ не е за гледане...

Но да започнем отначало.

:: Срещу виза номер – полето е празно.

:: Одобряващ Председател БФАС подпис - също отсъства.

Както показа нашата проверка в офиса на БФАС, към момента на получаване на регламента, организаторът не е имал нито виза, нито одобрението на председателя. Не е платил и таксата си... На 30-ти по обед в БФАС все още чакаха комисията по трасетата да инспектира и одобри трасето.

Още на първа страница четем:

„Допълнителен правилник

за организиране и провеждане на 04. 06 – 05. 06. 2011 – II кръг от Националния планински шампионат „Стоян Колев – Търговище” 2011…  …Планинско „Стоян Колев – Търговище” 2011 ще се организира и проведе съгласно изискванията на МСК на ФИА и приложението му, НСК и специалния правилник за организиране и провеждане на планински състезания и Наредбата на БФАС за 2011 г.”» ФАКСИМИЛЕ от първата страница на Допълнителния регламент

Много обещаващо изявление. След това, в което бяхме принудени да участваме, този текст ми звучи като първоаприлска шега. Не мога да кажа кое от изискванията на МСК на ФИА не беше нарушено.

:: Трасето - на места изключително неравно със скокове и пропадания. След опитите за закърпвания, дупките се бяха превърнали в бабуни. В по-голямата си част мръсно и опесъчено, с камъни покрай бордюрите и надвиснали клони над платното.

:: На две места прекъснати мантинели стърчаха срещу движението.
Благодарни сме на спортните комисари Стефан Чолаков, Стефан Хаджилуков, Георги Славейков и Димитър Георгиев, които принудиха организатора поне частично да обезопаси трасето , буквално минути преди старта.

:: Сигналистите бяха почти наполовина – шест от изискваните десет за пет километрово трасе. Във втората част на трасето широчината на платното на места е под 4 метра.

:: Противопожарният автомобил на разклона бе блокиран от спрени автомобили - страхотен късмет, че не ни се наложи да го ползваме!

Публика имаше на изключително опасни места, може би защото организатора се беше постарал грижливо да ни информира в точка VIII (Заключителни разпоредби), ал. 5 че:

 „Организаторът не поема отговорността към водачите и трети лица за нанесени щети. Тази отговорност се носи от прекия извършител”

Което, в последствие, се оказа невярно твърдение, вкарало в заблуждение състезатели и длъжностни лица.

» ФАКСИМИЛЕ от страницата на Допълнителния регламент с Заключителните разпоредби състезанието.

:: Измерено абсолютно точно с GPS система, дължината на трасето се оказа 4711 м, което по правилник изисква три състезателни манша, за да има класиране.

» ФАКСИМИЛЕ от страницата на Допълнителния регламент с описанието на състезанието.

За „сервизния парк” не искам да си спомням изобщо! Разположихме техника за стотици хиляди левове сред мърсотия и животински екскременти, човешки, за моя голяма радост, нямаше.

За това пък, израза „химическа тоалетна” означаваше това, което в Сомалия би означавало „Виенски шницел”. Някой сигурно ще ми каже, че имашe тоалетна в бензиностанцията. А представяте ли си какво означава 35 отбора от по минимум 4 човека и още толкова зрители да ти пикаят вкъщи? Nice, a?

Награждаване имаше – Браво!! Само дето шампанското се раздаваше на принципа - тука има, тука нЕма...

Не мога да не спомена озлобените и отмъстителни служители на реда, които грижливо се постараха никой от нас да не иска да стъпва повече в Търговище.

Изобщо единствените неща, по които човек можеше да оприличи това нещо на Национален Планински Шампионат, бeше времеизмерването. То обаче не е заслуга на организатора.
 
И накрая искам да кажа на господин Бойко Грозданов, че когато човек провежда каквото и да е било мероприятие в памет на някого, е редно да даде всичко от себе си, ТО да бъде запомнено с добро.

Това, с което аз и колегите ми ще запомним състезанието в Търговище, нашият колега Стоян Колев не заслужаваше. Не го заслужават и състезателите, дошли с цената на много труд и лишения.

Ние от АСК Проспийд ще направим възможното да не бъдем част от такава проява никога повече и искрено се надяваме, останалите колеги да направят същото.
 
 07 юни 2011                                                   Николай Златков

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев