• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

43-годишен пазарджиклия ще влиза в пистовия шампионат

Вторник, 10 Април 2018 | Калояново, RallyXpress
43-годишен пазарджиклия ще влиза в пистовия шампионат

ТРЕНЬОР, ПИЛОТ И ТРИМА
МЕХАНИЦИ СА В ОСНОВАТА
НА ТИМА СТАЙКОВ РЕЙСИНГ

ПЕТИМА ДУШИ, събрани около шампионското Мицубиши Лансър Ево 9 на кърджалията са в основата на новия АСК Стайков Рейсинг. Освен пилотът от Пазарджик и неговия ментор, в екипа са още бившият навигатор на Стайков Рафи Кадир, Георги Димитров и Веселин Ташев, на които е поверено обслужването на автомобила. Стайков не споменава името на шести човек, който да е мениджър на екипа, което означава, че към менторството и треньорството шампионът е оставил тази задача за себе си.

20180330 Vasilev Test

43-ГОДИШНИЯТ строителен бизнесмен от Пазарджик Камен Василев (на снимката) ще е новото име, които ще се появи в националното първенство на писта тази година.

Василев, който е абсолютен дебютант, ще е първият пилот, представляващ учреденият преди месец тим от мултишампиона на България Пламен Стайков Стайков Рейсинг Тим.

„Като мениджър, ментор и треньор на Камен, съм поставил една-единствена задача за тази година – финали във всички стартове от първенството на затворен маршрут“, обяви пред сайта Стайков.

Това е вторият пилот, след Мирослав Ангелов, при това на възраст по-голяма от тази на треньора си, който се доверява на Пламен Стайков, искайки от него да бъде негов наставник и треньор.

Вчера, паралелно с представянето на новия испански автомобил в конюшнята на габровския АРА Моторспорт, под взискателното ръководство на кърджалията, новобранецът въртеше обиколки на писта Дракон.

За Камен Василев това е петото поредно посещение на пистата край Калояново.

43-годишен пазарджиклия ще влиза в пистовия шампионат

снимка: архив на rallyxpress
ЛЕКЦИЯ №6. КАСКАТА… Пламен Стайков подава каската на своя пилот, преди двамата да започнат първото си занятие на писта Дракон в средата на миналия месец. Първите обиколки Камен Василев ще направи бавно и внимателно и без системата HANS.


Предишното бе в края на миналия месец, когато неговите тестове съвпаднаха с първото за годината излизане на терена на шампиона в планинските изкачвания Юли Телийски и първите проби с новомонтирания двигател в „ер-двойката“ на Мирослав Ангелов.

„Работим много усилено, без каквито и да е ограничения“ – обясни за RallyXpress Пламен Стайков, - който при всяка сесия на Василев е застанал в средата на трасето и внимателно контролира как се справя пилотът.

След две от вчерашните пет сесии, шампионът направи и едно показно, завъртайки скромните 12 км по Дракон-а така, както той си знае, докато Камен Василев е на седалката на навигаторът.

2018 DRA KamenPlamen MN 00

снимки за rallyxpress: martin nacev photography
УЖ РАЗСЕЯН, НО ВИЖДА ВСИЧКО… Пламен Стайков е застанал на пит-стопа на Дракона, но не изпуска от погледа си своя втори питомник в автомобилния спорт.


Край буса на Стайков Рейсинг, а и на автомобила, не бяха забелязани никакви нито транспондери, нито ръчни хронометри, което подсказва, че целта на ментора е да даде максимална възможност на пазарджиклията да се адаптира към автомобила.

Пламен Стайков внимателно избягва темата за пробяганите километри, но е лесно да се предположи, че ефективността на петте теста би била в рамките на рационалността, ако Камен Василев е завъртал поне по 30 – 35 тура на пистата Дракон.

Това предполага поне по 60 – 70 км за всяка една от визитите на трасето край Калояново.

„За мене най-радващото е, че мога да допринеса за развитието на спорта с това, че още един човек се присъединява към автомобилното ни семейство“, завършва Пламен Стайков.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев