• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Шампионът с 300 км тестове за загрявка пред неделния финал

Неделя, 12 Ноември 2017 | Серес, RallyXpress
Шампионът с 300 км тестове за загрявка пред неделния финал

ИВЕЛИН ЙОТКОВ НАЙ-БЪРЗ
СРЕД БАВАРЦИТЕ В НЕДИЛЯ

2016 KUS Ivelin Yotkov 001
ПИЛОТЪТ БМВ-Клуб България Ивелин Йотков (на снимката) за втори път след тежкия удар на планинско Осогово, вади своя ремонтиран „баварец“. Първото излизане на поправената кола бе преди седмица, когато пилотът тества автомобила си на пистата Дракон. Днес Йотков записа 7-о постижение в заключителната сесия на Серес, а времето му от 1:23.863 мин бе най-доброто измежду всички „баварци“, изсипали се на Серес за свободния бензинов уикенд.

БЛИЗО 300 ТЕСТОВИ километри навъртя на гръцката писта Серес този уикенд шампионът в Серия Туринг Иван Влъчков (на снимката). „Това е нещо като загрявка за идните събота и неделя, когато отново сме тук за финала на пистовия шампионат“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът на КА2 Рейсинг Тим.

Още от следващия петък отборът на Влъчков отново ще бъде на  същото трасе, когато осигурилият си предсрочно втората титла Влъчков ще кара бойната си Хонда Сивик. В събота и неделя на Серес е финала на националния шампионат по затворен маршрут писта Диамо.

Тестовете вчера и днес, при които софийският абитуриент навъртя 287.010 км на гръцкото трасе, обаче имаха друго двойно значение.

От една срана – това е първата реална свободна тренировка и тестове на пилота със SIN R1 GT-4, с която той дебютира на Словакия Ринг това лято.

И, второ – референтна езда, заедно със специално поканеният и пристигнал на Серес от шефа на София Карс Моторспорт Росен Даскалов германски пилот Мориц Кранц.

Шампионът с 300 км тестове за загрявка пред неделния финал

снимка: личен архив на иван влъчков
СТЯГА СЕ ЗА СЛЕДВАЩАТА СЕСИЯ… След като е заел мястото на Мориц Кранц, Иван Влъчков закопчава коланите, преди да излезе на трасето на писта Серес.


Както се разбира, Кранц има лиценз за инструктор на германската писта Нюрбургринг и след еднодневната езда с Влъчков предстои да представи на Даскалов пълен отчет, направен на основата на електронните записи, какво е показал младежът по време на тестовете за всяка една от обиколките, за атаката на завоите, средната скорост и т. н.

Понеже този трак-дей на Серес е открит (в него взеха участие 54 пилоти), а задачите и целите на Влъчков и екипа с него са били различни, времената, постигнати в този уикенд имат единствено информативна стойност.

Впечатляващо начало прави Влъчков в първата от четирите сесии, завършвайки на 0.731 сек от Жоро Дончев и неговото Порше (1:25.535 мин) е това след 12 направени тура.

2017 SER Vlach Test 001

снимка: личен архив на иван влъчков
ПЪРВАТА ИСТИНСКА ТРЕНИРОВКА… Иван Влъчков кара по трасето на Серес, завъртайки в двата дни на бензиновия уикенд в Гърция близо 300 тестови километра.

Трябва обаче да се отбележи, че времето в двата дни на Серес е трудно предвидимо – от валеж до изсъхване на пистата и отново дъжд и „лигаво“ по терминологията на пилотите трасе.

Във второто излизане, макар и за кратко, Влъчков успява да  спечели с 1:20.390 срещу 1:21.261 мин на Дончев, но информацията от Серес е доста оскъдна, за да се гарантира, че в направени 18 тура зад волана на Порше-то е бил именно пилотът, участващ в германския шампионат на марката.

В неделната сесия нещата си отиват на мястото – Дончев е с най-доброто постижение – 1:18.210 мин срещу 1:19.479 на Влъчков (3-о постижение).

Времето на победителят е близо до стойностите, които реално могат да бъдат записани (дори и свалени!) от Георги Дончев, но това става едва в неделния ден, когато условията на 3189-метровото трасето са относително постоянни.

В последната сесия за неделния ден националния шампион в генералното класиране от планинските изкачвания за 2017 г. Юли Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) записа 6-о постижение за една обиколка - 1:23.430 мин, на 5.220 сек от времето на Георги Дончев.

НИТО СМЕ СЕ ГОНИЛИ, НИТО СМЕ ЖЕЛАЛИ
ПОСТИЖЕНИЯТА НА ЖОРО ДОНЧЕВ И ПОРШЕ

2017 Rosen Daskalov101
ИВАН ВЛЪЧКОВ много добре си свърши работата, а аз не съм и очаквал друго от него – каза тази вечер за сайта с новините в българския автомобилен спорт принципалът на София Карс Моторспорт Росен Даскалов (на снимката). – Нашите задачи бяха други на Серес и смятам, че ги изпълнихме стопроцентово. Исках от Кранц (виж по-горе) да направи пълен анализ на пилотирането на Иван, за което ще имам пълния му доклад до дни.

„А иначе за целите и задачите: да покараме заедно с Иван, защото всяка една обиколка за него е от особено важно значение, да трупа километри и опит с автомобила.

„Затова и казвам, че се справи с всичко по най-добрия начин.

2017 DaskalovKranz

снимка: личен архив на иван влъчков
СМЯНА НА МЕСТАТА… Германският инструктор от Нюрбургринг и партньор на Иван Влъчков за тестовете на Серес се готви да заеме мястото си в българския болид SIN R1 GT-4.

„Изобщо не сме имали за цел да сравняваме времената с тези на Дончев и Порше, които на различните европейски писти – напълно логично – биха били с 3 до 5 сек. по-добри от тези на SIN R1 GT-4.

„Отделно автомобилът на Жоро Дончев е в много отношения е технически освободен, което е още една причина да не правим сравнения с постигнатите времена.

2017 SER Vlach Test 003

снимка: личен архив на иван влъчков
ЗАРАДИ ЗАДАЧИТЕ, КОИТО ИМАТ… На пистата Серес целите, които са си поставили в екипа на София Карс Моторспорт не предполагат използването на нови гуми. В добавка лошото време значително е променило и условията на асфалта, особено през съботния ден за тестовете.

„За да е пълна картината, на Серес пристигнахме само с един комплект нови гуми, а онези, които използвахме бяха от лятото и вече доста остарели. Новите пък не „сработиха“ добре в това променливо време. Няма да обяснявам, че на практика в тези два дни ние нито един път не правихме настройки на колата (целите ни не бяха гонитби на времена).

„Онова, което мога оценя като постижения на Иван е, че при тази условия той записа минимални разлики от лидера по постиженията на Серес.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев