• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Четиридесет пилоти се гласят да строшат рекорда на Серес

Събота, 10 Март 2018 | Серес, RallyXpress
Четиридесет пилоти се гласят да строшат рекорда на Серес

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СЕРЕС

Rally Timing 001
МАКАР и не на живо, резултатите от двудневния спор за най-бърза обиколка на пистата Серес могат да бъдат намерени на познатия адрес: https://www.mylaps.com/

ЧЕТИРИДЕСЕТ пилоти, които се събраха на гръцката пистата Серес рано тази сутрин, вече въртят обиколки по 3186-метровото трасе. Всички те обаче за момента по-скоро влизат във форма след зимната пауза и се подготвят за следобедните часове, за да се пробват срещу рекорда на един тур, което е и целта на Овърдрайв Лап Батъл.

Засега пистата все още е студена, а на места по шиканите дори е откровено влажно. Така че най-добрите времена тепърва предстоят да бъдат регистрирани.

Да припомним, че най-доброто време на това трасе принадлежи на турския пилот Юмит Юклю (Нисан GT-R Низмо GT-3), поставен на 7 август 2017 г., когато за един тур той спира хронометрите след 1:14.904 мин. (153.124 км/ч).

Иначе третият събор на най-мощните и най-красивите пътни автомобили, започва да се бетонира като традиционен митинг, в който концертните звуци на десет стотици „коне“ и многоцветните автомобили са истински вълнуващо преживяване за всяка бензинова душа.

Но в трите днешни сесии на Серес има нова звезда: Мерцедес-Бенц GT3 AMG, каран тук от Станислав Добрев, вероятно най-класният автомобил, попадал в ръцете на българин от времето, в което Владимир Илиев-Георги Петърнейчев и Георги Петров не участват в европейската пистова надпревара в Испания.

2018 SER MBENZ GT3 AMG AI 0

снимка за rallyxpress: асен илиев
НЕВИЖДАН У НАС ЗВЯР НА МЕРЦЕДЕС… Паркиран пред боксовете на гръцката писта, Мерцедес-Бенц GT3 AMG на Станислав Добрев събира очите на феновете – такава класна машина в България не се появявала през последните повече от 30 години.

За това говори дори самият факт, че при всяко едно от първите две официално замервани излизания на трасето, Добрев записа и най-бързите обиколки – 1:16.956 мин. (149.041 км/ч) и 1:15.989 (150.989 км/ч).

И в двата случая това е най-доброто време, което се доближава много близо до времето на Юмют от миналия август.

И в двете сесии, в първата – на 2.699 сек, а във втората – на 3.692 сек, е Порше GT3 997 Къп на Симеон Филипов, а третото е постижението на Т. Нойман (Порше Кайман GT4 CS) - 1:24.064 мин.  

Според Георги Дончев, следобедните часове днес са най-добрите за атака на рекорда.

Четиридесет пилоти се гласят да строшат рекорда на Серес

снимка за rallyxpress: асен илиев
ЗАЛОГ ВЪРХУ ПО-ТОПЛОТО… Георги Дончев възнамерява да атакува рекорда на турския пилот в момента, в който асфалта на трасето на Серес стане оптимално топло.


„При това ще го направя за първи път с този автомобил [Порше GT3 RS]“, признава пилотът обяснявайки, че до този момент на Серес винаги е водил в Овъдрайв Лап Рекорд инструктори и партньора си в Порше Супер Къп-Германия Марвин Диенст.

В същото време, обяснявайки че в двете поредни сесии няма подобряване на постиженията с използването на стари гуми, 34-годишният Станислав Добрев смята да направи своята атака утре.

„Запазил съм два комплекта, а ще атакувам на сутринта, защото гумите бързо загряват и при по-студена писта ще имам повече време, за да направя бърза обиколка.“

Според Станислав Добрев, който добре познава трасето на Серес и има опит от него с други пистови автомобили, 550-те „коня“ на неговият Мерцедес-Бенц GT3 AMG се контролират далече по-лесно и „а-ем-джито“ позволява по-лесни корекции в траекторията по време на войната за една обиколка.

С този автомобил Добрев до момента има едва 300 тестови километра.

2018 SER Stanisl Dobrev AMG

снимка за rallyxpress: асен илиев
С ДУМИ И ЖЕСТОВЕ… Станислав Добрев обяснява, че фамозното му „а-ем-дже“ позволява идеален контрол по време на обиколките. Дончев

Макар съботата и неделята да са дни, изцяло окупирани от и под властта на „пистаджиите“, баталията за най-бърза обиколка на Серес бе уважена от двамата най-известни наши ралиджии – Димитър Илиев и Крум Дончев, пристигнали спонтанно в Гърция като „екипаж“.

И докато Дончев бе желан събеседник едва ли не на всички зрители пред боксовете на Серес, Митко тихомълком направи около 20 км на трасето, използвайки „дж-ти-тройката“ на Симеон Филипов.

„Да си призная – не бях карал Порше, още по-вече на Серес. Изживяването е уникално, но не съм се интересувал от времената си. Просто исках да се пробвам и с такъв автомобил.“

За Митко Илиев това е първи – да кажем личен тест – от времето, в което той и Пламен Кралев се състезаваха в пистовата надпревара на Ферари Челиндж.

2018 SER Miyio Iliev AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПЪРВИ ОПИТ СЛЕД ДЪЛГАТА ПИСТОВА ПАУЗА… Като професионален ралиджия, Митко Илиев има малко пистови състезания в кариерата си, като последните му стартове до днес бяха тези в партньорство с Пламен Кралев във Ферари Челиндж.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев