• ...СПОНСОРИРАНИЯТ ОТ МЛЕКАТА БОЖЕНЦИ ПИЛОТ НА АРА МОТОРСПОРТ СТЕФАН СТОЕВ - С ФУЛ-МАКС ОТ ФИНАЛА...

  • ...ПЛАНИНСКО ШИПКА-ДАМАСЦЕНА СПРЯНО ЗАРАДИ ПОЖАР В АВТОМОБИЛА НА МАНОЛОВ, ТЕЛИЙСКИ СТАВА ШАМПИОН...

     

  • ...СТЕФАН СТОЕВ И EF10 - С ПЪРВИ ТРИ БЕЗАПЕЛАЦИОННО СПЕЧЕЛИ КВАЛИФИКАЦИИ И ПЪРВИ РЕКОРД НА ПИЛОТА...

Победа и първа титла за Ташо Ташев в първата Енеос Къп

Неделя, 05 Ноември 2017 | Калояново, RallyXpress
Победа и първа титла за Ташо Ташев в първата Енеос Къп

КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ
В ЕНЕОС КЪП 2017 ГОД.

2017 Eneos Cup UNOFF
Ташо Ташев 110 т., следван от Христо Чаков 91, Венцислав Станев 88, Денислав Терзийски 82, Васил Александров 69, Антоний Тонев 59, Николай Петров 39, Ангел Траков – 14 т.

:: Всички участници в Енеос Къп използваха абсолютно еднакви автомобили Ауди А4, подготвени от КА2 Рейсинг Тим.

ПЪРВА ПОБЕДА във второто състезание от финалния кръг на открития шампионат на писта под цветовете на Енеос и Омникар България днес спечели на пистата Калояново пилотът от сериите Ташо Ташев (на снимката), с което пилотът записва името си в историята на тази проходила през 2017 г. надпреварата като първия официален шампион на Енеос Къп.

39-годишният пловдивски бизнесмен Ташо Ташев е третият различен победител в първия сезон, като в първите два тура от серията победи спечелиха последователно заелият вчера пол-позишъна Венцислав Станев (Калояново) и Христо Чаков (Стара Загора)

Двете заключителни гонки (5-и и 6-и кръг) бяха днес на пистата Калояново, на който купата дебютира с първите две състезания през май месец.

Осемте обиколки на първата за деня гонка на Дракон-а (16.384 км) бе спечелена от Антоний Тонев – 10:05.633 мин, но най-бързата обиколка завъртя победителят от Стара Загора Христо Чаков (1:13.940 мин, 99.713 км/ч), завършил на малко повече от половин секунда от Ташев.

Трети в първото изпитание финишира Чаков, на 5.309 сек от победителя.

Победа и първа титла за Ташо Ташев в първата Енеос Къп

снимка: ка2 рейсинг тим
ОСНОВАТЕЛЯТ И ПЪРВИЯ ШАМПИОН… Лидерът на пловдивския отбор Константин Маршавелов и първият победител в надпреварата на пловдивската рейсинг академия Ташо Ташев позират щастливи за снимката, която ще запечата края на един очакван с голям интерес и обещаващ добро бъдеще пистов шампионат.


Преди този старт Ташев се намираше беше лидер във временното класиране и сви разликата с претендента за победата в шампионата и първенец от първия манш на финалния кръг Антоний Тонев до 4 т.

Така решаваща за титлата беше втората сесия на Дракона днес, в която  Ташо Ташев нанесе решаващият за удар, завършвайки дистанцията не само дистанцията за по-малко от 10 мин. – 9:58.034, но и подобрявайки с 0.410 сек. най-бързата обиколка (1:13.530 мин, 100.269 км/ч) на Чаков от предишния манш.

Тази победа му донесе 25 т. за шампионата Купа Енеос и реално Ташев стана победител в самия край на надпреварата за тази година.

„Наистина напрежението в този финален кръг беше много високо за всички пилоти – каза да сайта с новините в българския автомобилен спорт шампиона Ташо Ташев, - защото в това състезание се решаваше кой ще е шампиона на Енеос Къп. Успях да се концентрирам напълно за втория манш така, че да го спечеля. Защото в първото излизане на пистата Антоний [Тонев] караше много дефанзивно и практически затваряше всеки подстъп в завоите щом се опитвах да го атакувам и задмина. За титлата съм изключително доволен, защото първият победител остава завинаги известен.“

2017 Tasho TasheAI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
100 НА 100 КОНЦЕНТРИРАН… В четвъртия тур Ташо Ташев описва ляв завой от писта Дракон, в която обиколка пилотът записа и най-доброто време за двата неделни манша.

Второто място, на 5.007 сек е за Денислав Терзийски, а трети финала пресече, 5.956 сек след Ташев, Николай Петров.

От следващия сезон в шампионат на затворен маршрут, Купа Енеос ще бъде официална от националния календар (това бе обявено по веме на старозагорското състезание), като както стартовете, така и участниците в организираната от КА-2 Рейсинг Тийм  и Омникар България верига ще бъдат двойно повече.

2017 Trio AI 002

снимка: ка2 рейсинг тим
ПЪРВИТЕ ТРИМА ОТ ПЛОВДИВСКИЯ ФИНАЛ НА ЕНЕОС КЪП… (отляво надясно) Антоний Тонев, победителят от Дракон 2 и шампион на Енеос Къп Ташо Ташев и Денислав Терзийски показват своите трофеи от финалния кръг на открития шампионат край Калояново.

К. МАРШАВЕЛОВ: ТОВА БЕШЕ РАЗВИТЕТО НА
ШАМПИОНАТА И ПИЛОТИТЕ, КОЕТО ИСКАХМЕ

2017 ERA Marshavelov 001ДОВОЛЕН СЪМ И ТО МНОГО СЪМ доволен – заяви днес за сайта с новините в българския автомобилен спорт след финала на първия шампионат Енеос Къп неговият основател и лидер на пловдивския автомобилен клуб КА2 Рейсинг Тим Константин Маршавелов (на снимката). – Развитието и на първенството, и на участвалите в него пилоти е точно това, което искахме в момента, в който започнахме да работим по идеята. „Във всеки един от трите старта (всеки от по два манша – бел. ред.) имахме различни фаворити и различни победители, което направи от Енеос Къп много интересен шампионат.

2017 Eneos Cup AI 000

снимка за rallyxpress: асен илиев
НЕПРЕКЪСНАТА РАБОТА С ПИЛОТИТЕ… Още от първия кръг на Енеос Къп през май, Константин Маршавелов и шеф-механика на надпреварата Димитър Акабалиев правят детайлен разбор на всяка една от сесиите, в които участват пилотите на открития шампионат.

„Доволен съм също и от това, че реално в момента, времената, които показват пилотите, са с 0.5 сек по-слаби от постиженията, които аз правя с такъв автомобил.

„Затова и непрекъснато тренираме, със сигурност догодина тази разлика ще бъде намалена. С онези, които са по-бързи имаме групови тренировки, с останалите правим индивидуална подготовка.

„Предстои да работим по зимната програма на Енеос Рейсинг Академи, когато ще караме на дъжд и сняг, за да могат от следващата година пилотите да се чувстват по-комфортно при различни условия на трасетата.

„Както и през миналата зима, ще направим тренировъчен лагер в Твърдица, а колкото до автомобилите, през паузата до следващото първенство, ще направим някои промени по автомобилите…“

2017 Antoni Tonev AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ДЕФАНЗИВНИ ГАРАНЦИИ… В първия от двата манша на финала Антоний Тонев (на преден план) се възползва от авантажа си и успешно затваряше всеки един подстъп към завоите, когато от втора позиция Ташо Ташев се опитваше да го атакува и задмине.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев