• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Осем месеца по-късно в Бургас копи-пейст на финала от 2017

Неделя, 13 Май 2018 | Бургас, RallyXpress
Осем месеца по-късно в Бургас копи-пейст на финала от 2017

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ БУРГАС

2016 Time Keeping
КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ на всяка от петте официални серии на пистовия шампионат на България – Спорт, Туринг, Макси, Купа Енеос и Купа Лада, може да бъде намерено ТУК.

ИЗВАДЕТЕ ОТ СМЕТКИТЕ първите официални състезания от Купа Енеос и Лада Къп  тази неделя и веднага бихте получите почти 100-процентов вариант на Бургас 2017 г., едва ли не по действащата днес всеобщо схема копи-пейст!

Защото без победителите в групата на Ауди (Венцислав Станев) и най-бързият сред лададжиите (Слави Рупчев), тези, които спечелиха преди 8 месеца край бургаския лиман, сега дублираха победите си: Александър Димитров (Eлена Тим, Хонда Сивик, Спорт), Иван Влъчков (Влъчков Рейсинг, Хонда Сивик, Туринг) и Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10, Макси, на снимката).

В чата на лайв-стрийминга (също повторен от 2017 г. от lap.bg), наред с многото празни приказки, вървяха и виртуалните „залози“ за вечният спорт Маршавелов vs Камбуров. Линиите бяха две: „…очаквам някой – не на старта, но след 2-3 обиколки да се счупи…“ и „…кой кого ще удари?“

За доброто на спорта, въпреки бутиковият вариант на Серия Макси, не се случи нито едното, нито другото, а и напрежението се запази във всичките 35 километра от надбягване.

Осем месеца по-късно в Бургас копи-пейст на финала от 2017

снимка за rallyxpress: мартин нацев
НЯМА КАК ДА БЪДЕ ДОГОНЕН… След като проведе успешната си атака, Маршавелов увеличи до такава степен темпото си на езда, че на финала записа такава разлика с големия си съперник, каквато никога не е била регистрирана.


Повтаряйки победата си от октомври тук, шампионът за 2017 г. Маршавелов постигна успех с такава преднина над Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), каквато разлика между двамата нито се помни, нито има записана в купчините бюлетини с постиженията им от досегашните мачове – 9.366 сек. на екрана на лайв-стрийминга, 8.180 – на официалния бюлетин.

„Около 6-ата обиколка видях, че спирачките му [на Камбуров] припушиха и разбрах, че ще започне да сваля от темпото“ – обясни как се е развило състезанието след 5-я тур Маршавелов. До този момент ясно личеше, че софиянецът контролира състезанието, увеличавайки методично преднината си  до 3.398 сек. в седмата обиколка.

Освен авантажът, който Камбуров имаше с автомобила си (стои като заварен за трасето, а на правите се отскача, сякаш е с ракетен ускорител!), пилотът имаше под ръка отличната подготовка от вчера, донесла му и рекорда на писта Бургас.

2018 BUR Kosio Ataka 001

2018 BUR Kosio Ataka 002

снимка от екрана: rallyxpress
ДВАТА КАДЪРА НА МАКСИ-ИНТРИГАТА… (горе) Маршавелов атакува, виждайки, че „кавалериста“ на Камбуров не държи със спирачките и пилотът започва да сваля темпото. (долу) Финалната атака, която донесе на шампиона първата победа за година – пловдивчанинът влиза първи в обратния завой преди старт/финала на писта Бургас.

„На два пъти – поне така ми се видя – го подведоха и гумите и [Камбуров] започна да „свива“ завоите“. Имах възможности за по-добро време и вчера, но защо ми е?“, допълва двойният победител на това трасе при максималистите.

Това е третата поредна победа в шампионата, която Маршавелов записва от октомври насам.

Дали всъщност Камбуров не допусна тактическа грешка, опитвайки се да материализира „ластика“ в правите с по-голяма дистанция от пилота на КА2 Рейсинг Тим, в резултат на което спирачки и гуми спряха да работят екстремно ефективно, е трудно да се каже.

„Просто се опитах да наложа по-високо темпо, такова каквото имах вчера, това е…“, коментира кратко Пламен Камбуров за RallyXpress.

2018 BUR Kamburob MN 00

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ГРЕШКА В НАМЕРЕНИЯТА… Пилотът на Автотранс падна в капана на желанието си да използва съботното темпо и в неделната гонка.

Трети, на обиколка зад победителя, е Румен Киров (Старт-Н Криводол, Субару Импреза STi, НС2), един автокросаджия, чийто пистов потенциал демонстриран в Русе миналото лято.

Специални адмирации за първото си участие в шампионатен кръг заслужава 43-годишният пазарджиклия Камен Василев (Стайков рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС2). Защото да влезеш в квалификациите с 4-о време още с прощапулника си, но и да завършиш състезанието на същата позиция, си е постижение, което заслужава да бъде отбелязано.

2018 DRA Test Staykov

снимка: rallyxpress
КАЛОЯНОВО БЕТЕР ПАЗАДЖИК… Пламен Стайков като ментор и Камен Василев като примерен и изпълняващ задачите ученик: двамата заедно имат прекарани неизвестно колко дни на тестове на пистата Дракон.

Все пак да не забравяме, че зад направеното от Василев стоят (по сметки на RallyXpress) между 400 и 500 тестови километра на Дракон-а, както и експертизата на мултишампион като Пламен Стайков.

И все пак Макси си остава серия в шампионата, в която между лидерите и „всички останали в джаза“ има пропаст, раняваща се на Марианската падина. И нова не са само опит, технически и/или финансов ресурс. В един старт, в който Камбуров и Маршавелов на два пъти застигнаха опашката на колоната, колкото и да е къса тя, не говори за нищо хубаво.

Шеста поредна победа в рамките на 378 дни и дублиран успех, плюс рекорд на трасето от вчера – това показва, че Иван Влъчков все повече се изгражда като пилот, чийто опит у нас и – най-вече зад граница – няма аналог в шампионата на писта.

2018 BUR Vlachkov IV 006

снимка за rallyxpress: личен архив на иван влъчков
САМ СИ РАЗВИВА СЪСТЕЗАНИЕТО… След два сезона в БГ-пистовото първенство, Иван Влъчков е стигнал равнището сам да си е шеф в състезанията: знае как да развива състезанието и как да контролира ситуацията до самия финал.

Защото двукратният първенец на страната от миналото лято насам „тъче на два стана“, а и остава единственият състезател, който не приключи с националните стартове за сметка на лъскавите и много по-силни европейски състезания в GT-4.

Влъчков също направи своето копи-пейст, но състезанието му бе разделено сякаш на две части. Първата, в която направи дистанция на Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Тайп R) до 8.024 сек, за да върне газта и остави ветеранът да го доближи на 2 и малко сек, след което да последва „част II“ с нова дълга дистанция до 10.494 и финал с убийствените 19.480 сек преднина.

„Не, никаква намеса от бокса нямаше! -  категоричен е неговия национален мениджър и баща Стамен Влъчков. – Бягане, което е освободено от ръководство от бокса.“

Внимателно наблюдавайки неговото развитие няма начин да не се отбележи, че ако преди Иван бе само един млад непукист, то сега изобщо не му дреме, че е на състезание.

И да се отбележи, че понеже той няма специални визити при спортен психолог, най-вероятно обяснение е, че по бащина линия цялата му фамилия е професионално „обременена“ с вируса винаги да се печели в спорта.

2018 BUR Vlachkov MN 004

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ВСЕ ПО-ИЗРАСТВАЩ… С всеки изминат старт Иван Влъчков показва не само по-зряло отношение към спорта, но и завидна техника на пилотиране и пълен контрол над състезание и автомобил.

„Но пък аз да подчертая, че съм крайно задължен на АСК Дамасцена Алба и лично на г-н Мончев заради подкрепата, която получавам тази година“, побърза да пропусне спомоществователите си младият Влъчков.

Не бива да се пропуска и това, че взетото от GТ-4 е много повече, отколкото младежът може би разбира. Така че при „пействането“ от октомври, второто място е пак за Бачо Стоян.

„Може би най-доволен съм, че Давид Будев (от този сезон партньор на Иван в екипа) се развива идеално – допълва Влъчков-старши. – Нещата явно ще станат, като се има предвид, че за Давид това трето място идва след изобщо третото състезание в автомобилната му кариера.

2018 BUR Turing Trio IV 00

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ТРИМА И ПАК ХОНДАДЖИИИ… (отляво надясно) Иван Влъчков и ветеранът Бай Стоян Апостолов и Давид Будев позират за снимка на доминиращите пилоти, предпочели Хонда.

Бившият съперник на Иван, а сега втори пилот във Влъчков Рейсинг завърши на 36.833 сек от лидера.

Както Сивик-а на софиянецът беше като ниско летящ Спидфаер в Бургас, такова усещане оставяше и Сивик-а на Александър Димитров през всичките 15 тура на Серия Спорт.

За пилота на Елена Тим това е втора победа от миналия и новия шампионат, като единствено той от досегашните серии не успя да направи рекордна поправка на времето си октомври.

И още: за разлика от двете големи серии, единствено при „спортистите“ дистанциите не бяха отчайващо големи, след като съотборника му и друг от целия полк хондаджии - Симеон Симеонов, завърши на някакви си 2.031 сек.

Третата японка на подиума в този клас се оказа заралийска – Костадин Костадинов, пресякъл обаче линията на финала 8 сек. преди да се е завъртяла минутата.

:: АСК Вромос, новият му президент – Мирослав Терзиев (първо състезание на върха на организацията!) и изобщо бургазлии, успяха да удържат графика на състезанието под контрол, независимо, че в Спорт-а играта започна с рейсинг-инцидент, последиците от който бяха ликвидирани в рамките на напълно приемливите 25 мин.


:: ТРОФЕЯТ БОРИС БОРИСОВ ПРИСЪДЕН
ПИЛОТА ОТ ХОБИ КАР НА КРАСИ АНЧЕВ

НАРОЧНАТА КОМИСИЯ, която семейството на напусналия ни преди три години пилот-джентълмен Борис Борисов определи тази година – Георги Янакиев-мл., Стефан Стоев и Денис Шишев, днес избраха новият кавалер на приза. След внимателна оценка на толерантността на всички пилоти от петте серии на първия кръг, най-много гласове в тричленката събра пилотът на русенския АСК Хоби кар Красимир Анчев.

Любопитно, но е факт: за втора поредна година призът отива в Русе, както и че Анчев, както и миналогодишният победите в проучването на комисията – Искрен Веселинов, е пилот, който се състезава с Хонда Сивик!

2018 BUR Bobi B Anchev 000

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ВТОРИЯТ ПОЧЕТЕН… (отляво надясно) Денис Шишев, Георги Янакиев-мл. и Стефан Стоев приветстват новият носител на приза Боби Борисов.

ВЕНЦИ СТАНЕВ И СЛАВИ РУПЧЕВ СА ПЪРВИТЕ ОФИЦИАЛНИ
РЕКОРДЬОРИ НА КУПИТЕ ЕНЕОС И ЛАДА

2018 Lada Cup Idea 0111ВЪЗМОЖНО Е МНОГО скоро, стартовият лист на Купа Лада да не е толкова… къс (19 возила от Съюза), ако заразата и ентусиазма на тези участници се предаде и там, където по сервизи и частни гаражи все още отлежават олд-таймерите на соц-автомобилизма. Впрочем такава бе през февруари и идеята на обединяващият бургаската група национален шампион в Спорт Слави Рупчев (Елена Тим, Лада 2105), разписал се в Бургас като двоен победител. Рупчев завърши първи в квалификациите и първи на финала на официалното стартово състезание от Купа Лада, а времето му от първата съботна квалификация – 1:21.279 мин (93.061 км/ч) вече влиза в графата рекорд на трасето.

На 31.370 сек зад него завърши Иван Лишев (Диамо, Лада 2101), а третото място е за друг представител на благоевградския клуб – Иван Кожарски (Лада 2105), на когото не достигнаха 0.510 сек, за да бъде първи асистент на бургазлията.

2018 BUR Lada Rupchev MN 00

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ТРИМА ОЛДТАЙМЕРИ НА ВЪРХА… (отляво надясно) Иван Лишев и Слави Рупчев и Иван Кожарски показват на публиката своите трофеи от писта Бургас.

Три пъти първи в първия национален старт на Енеос Къп се оказа Венцислав Станев, който към двете спечелени квалификации днес добави и състезанието в Бургас. Станев става и първият официален носител на рекордното постижение на това трасе, спирайки хронометрите за една обиколка в състезанието след 1:00.056 мин (средна скорост от 124.836 км/ч).

Секунда и малко разделиха Христо Чаков от първото място, а трети на почетната стълбичка се качи Кольо Карастоянов, завършил на 11:482 сек. от контролиралият цялото бургаско състезание Венци Станев.

2018 BUR EN Winners MN 004

2018 BUR EN Stanev MN 004

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ЗАОБИКОЛЕН ОТ СВОИТЕ… (горе, отляво надясно) Венци Станев, Иван Влъчков, менторът на Купа Енеос Константин Маршавелов, Кольо Карастоянов и Христо Чаков – силно начало през 2017 г., уверено продължение в новия сезон. (долу) Венци Станев завърта най-бързата обиколка по време на състезанието в Бургас

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев