• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Миро Петков: Не най-успешен, но най-разнообразен сезон

Понеделник, 01 Януари 2018 | София, RallyXpress
Миро Петков: Не най-успешен, но най-разнообразен сезон

ВРАЧАНИНЪТ Миро Петков (на снимката) е един от близо двете дузини български автомобилисти, пръснали се по широкия свят. Но ако нещо отличава Миро от останалите му колеги, то нова е неговата ненасита да бъде зад волана на колкото се може повече и различни спортни автомобили. Ненасита, която рязко прескача границата на традиционната автомобилна „лакомия“ на всеки български пилот. Както Миро, така и останалите ни състезатели по широкия свят се чувстват като недоялите дечица, попаднали в сладкарската работилница. Но както се казва, това е друга тема. Или „друга бира“.

Доказателствата за Миро Петков? Само две: без свободен за почивка уикенд, заместван от тестове и състезания и, не по-малко важното – 6720 пропътувани километри (1360 състезателни) в тези уикенди, за да направи един-единствен тест или състезание с атрактивен автомобил, който го привлича като магнит.

В 90 на сто от случаите, всичко това е „на собствен ход и собствен джоб“, както повечето от колегите му и у нас правят.

За бензиновата си годината Миро казва:

„За съжаление не осъществих плановете си да стартирам с „металекс“-а в шампионата ХАИГО . Причините да замразя този проект са най-вече финансови, такса участие е €600 евро за старт ( при €200 в Карбония Къп). Освен това, трябва да се добавят много други разходи. Така че, като теглих чертата прецених, че е много по разумно да карам за Хабр Моторспорт в Карбония Къп, където отборът се грижи за всичко и аз мога да се концентрирам само върху карането.

 „Иначе сезон 2017 не беше най-успешният, но пък затова беше най-разнообразния! Никога преди не съм карал толкова много и толкова различни автомобили в една година!


Всичко започна с 3-о място в състезанието на сняг в Сеелисберг през януари. По-късно през март, заедно с Ерван Лоран и Алекс Есекс спечелихме първо място в ендуранс надпревара с прототипи Фунйо. А само седмица по късно заех трето място в първия кръг от Карбония куп с Томис 02 (Формула 1400) на чешката Мост!

2017 Miro Petkov 007

снимка: личен архив на миро петков
ТРЕТО МЯСТО НА ЧЕШКАТА МОСТ… Такъв е резултатът от участието на българския пилот в първия кръг от Карбония Къп.


„През юни участвах в 24 часовото картинг състезание в Тенинген, Германия с отбора Аутохаус Глаус. По-късно, през юли, направих още едно ендуранс картинг състезание в Пайерн  (Швейц).

„През септември осъществих една от целите за 2017 - да стартирам на Нордшлайфе като с Давид Новаковски заехме трето място в клас РС2 с Дачия Логан в 3-часово състезание от шампионата РЦН!

2017 Miro Petkov 006

снимка: личен архив на миро петков
НА НАЙ-ВИСОКОТО СТЪПАЛО СЛЕД ЕНДУРЪНСА С ФУНЙО… Заедно с Лоран и Есекс, Миро Петков печели първото място в ендуранса с прототипите.

„През октомври беше финала на Карбония Къп и в последния старт завърших 2-и, като новият шампион Петер Бенц остана 3-и, а след като аз не участвах във всички състезания в крайното класиране съм 7-и. 

„След края на сезона направих два теста с заводски отбори. Първо в края на октомври имах възможност да тествам на Нюрбургринг Toйoтa GT86 CS Къп, предоставена от TMG.

2017 Miro Petkov 009

снимка: личен архив на миро петков
ПРОВЕРКА НА КАЧЕСТВАТА… На митичната Нюрбургринг Миро има възможността лично да провери качествата на Toйота GT86 CS.

„По-късно, на 16ти ноември, имах възможност да се пробвам с кола от категорията LMP3 със заводския отбор на производителя Норма Ауто Концепт. Колата Норма М30 е спортен прототип с V8 5.0-литров двигател (мощност 430 к.с. и 550 нм въртящ момент при тегло 900 кг.), карбоново шаси със закрит кокпит и много силно развита аеродинамика!

Миро Петков: Не най-успешен, но най-разнообразен сезон

снимка: личен архив на миро петков
ПРЕДИ ДА ЯХНЕ ЖИВОТНОТО… Българинът търпеливо чака, докато механиците на Норма Ауто Концепт подготвят прототипа от LMP 3, с който ще излезе на пистата.


„Този прототип беше съвсем различно животно от Фунйо-то, което карах в началото на сезона.

„Невероятно ускорение, много силно прилепяне, страхотни спирачки. Колата обаче работи в много малък „прозорец“ и е трудно да се усети къде е лимитът с толкава аеродинамика, с твърдо окачване и с ниско профилни гуми!

„По време на теста имах възможност да се сравнявам с двама младежи от британската Формула 3 - американеца Чеиз Оуен и англичанинът Алекс Рийд.“

2017 Miro Petkov 008

снимка: личен архив на миро петков
ЗАСЛУЖЕНО МЯСТО… Миро Петков не смята, че сезон 2017 е бил добър, но в него не липсват и подиумите, които българинът си заработи.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев