• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Ицо Дракона оглежда системи за сигурност в планинско и ЗМ

Четвъртък, 08 Ноември 2018 | Калояново, RallyXpress
Ицо Дракона оглежда системи за сигурност в планинско и ЗМ

БЪРЗА И СТРОГО делова среща е направил инж. Христо Стоилов преди два дни на трасето Дракон край Калояново, посрещайки там литовския директор по продажбите на Геобруг Сейфти Системс, компания която предлага решения за обезопасяване на моторспорт трасета и работеща в тясно сътрудничество с Международната автомобилна федерация (ФИА). „Да, оглеждам такива системи и не само заради пистата, но също и заради шампионата ни в затворения маршрут и при градски услови, както и за другия скоростен шампионат – в планинските изкачвания“, заяви за RallyXpress Ицо Дракона.

Срещата и презентацията на Геобруг Сейфти Системс с Ауримас Прадунас е виртуална и разговорът на литовецът със Стоилов и Христо Данаилов е в продължение на близо 3 часа в съдийския офис на Дракон-а.

„При нашите условия, в които четири от шестте състезания са в градски условия и на трасета, които са възли от пътната инфраструктура, продукцията на Геобруг Сейфти Системс е изключително добра – прави първото
обобщение Стоилов.

Ицо Дракона оглежда системи за сигурност в планинско и ЗМ

снимка за rallyxpress: емил иванов, писта дракон
ВИРТУАЛНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ… Пред Христо Данаилов (вляво) и инж. Христо Стоилов Ауримас Прадунас прави на своя лаптоп представянето на производството на Геобруг Сейфти Системс, преди от Калояново да замине за пистата Гробник край Риека, след което през трасето на Мост в Чехия и финална спирка на обиколката – моторспорт комплекса край Белград.


„От много дълго време апелирам в управителния съвет, че БФАС трябва да инвестира именно в такива системи за безопасност, инвестиция, от която могат и шестте организатори ще се могат да се възползват максимално, като при това сигурността на публиката няма да е оставена на случайността и няма да се разчита на отдалечеността на позициите на публиката, а добрите за зрителите места и сигурността им ще бъдат 100 на 100 гарантирани.“

„В бъдеще време трябва да се търси помощта на Министерството на младежта и спорта, на държавата като цяло, както също и се търси обвързване със съответните грант-програми на ФИА, касаещи конкретно сигурността на моторните спортове“, прави второто си обобщение инж. Христо Стоилов.

GeoBrugg Saf Sys 002

колаж за rallyxpress: емил иванов, писта дракон
МОБИЛНИЯТ ВАРИАНТ… Така изглежда схемата на подвижният вариант от защитните бариери на Геобруг Сейфти Системс. Ясно се виждат размерите на всеки един от елементите. Дължината на пълният вариант на един сегмент е 200 м.

Освен, че Геобруг Сейфти Системс е лицензирана от ФИА за изработването и монтажа на предпазните бариери, пистите в САЩ, Сочи, Китай, Мексико и Австралия са оборудвани именно с оградите на тази фирма.

„Спектърът ѝ е много широк, включително и укрепването на свлачища, тунели, лавиноопасни локации, стабилизиране на каменни образования, но в основата си Геобруг Сейфти Системс е насочена към моторните спортове.

2018 DRA GeoBrugg Saf Sys 0

снимка за rallyxpress: емил иванов, писта дракон
ЗАПИС НА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНЕН УДАР В ОГРАЖДЕНИЯТА… Христо Стоилов внимателно следи на екрана видеото от експериментална катастрофа, при която бариерите на Геобруг Сейфти Системс улавят излетелият от пистата „обект“, поглъщайки неговата кинетична енергия.

Добрата опция е, че заедно с построяването и монтирането на защитните бетонни парапети и монтажа на супер-еластичните мрежести прегради, фирмата предлага и подвижни модулни решения, включително такива, които са произведени със специални отбори за маршалите или във вариант с специална – също защитена – платформа.

Практически Геобруг Сейфти Системс предоставя безплатно калъпите, в които по несложна технология, но с точно определени параметри, се изливат еднометровите бетонни „основи“, свързвани една с друга със специфичните за мобилните секции връзки.

След което в отворите на бетонните бариери се монтират вертикалните стойки, се опъва стоманено въже, от което се пускат защитните мрежи.

GeoBrugg Saf Sys 001

колаж за rallyxpress: емил иванов, писта дракон
ТИТУЛНАТА СТРАНИЦА НА ПРЕЗЕНТАЦИЯТА… За нея от Геобруг Сейфти Системс са избрали критична ситуация между два от болидите на Макларън на пистата в Сочи, една от общо шестте трасета за Ф1, оборудвани с предпазните мрежи от фирмата.

И основите, и свързващите ги елементи, както останалите части за изграждането на съоръжението, разбира се, се ползват многократно.

„Поразително! – обяснява Христо Стоилов. – Предпазната мрежа е толкава еластична, че при удар на – да кажем автомобил – тя се огъва, поемайки изцяло кинетичната енергия от удара, което е също толкова важен елемент от сигурността и на пилота.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев