• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

2 рекорда в квалификациите, правят ги Влъчков и Камбуров

Събота, 12 Май 2018 | Бургас, RallyXpress
2 рекорда в квалификациите, правят ги Влъчков и Камбуров

РЕЗУЛТАТИ ОТ БУРГАС
- НА ЖИВО В МРЕЖАТА

2016 Time Keeping
РАЗВОЯТ НА СЪСТЕЗАНИЕТО в петте серии – Спорт, Туринг, Макси, както и на появилите се за първи сезон в националното първенство Купа Енеос и Купа Лада може да бъде проследено ТУК.

ДВА ОТ ТРИТЕ РЕКОРДА, поставени преди година на писта Бургас днес бяха коригирани, а други три може да бъдат записани с утрешна дата, след като се извърти Серия Спорт, както и двете нови серии, които вече са официално в пистовия шампионат на България – Купа Лада и влизащия във втория си сезон трофей на Енеос.

И двете поправки, направени последователно от Иван Влъчков (Влъчков Рейсинг, Хонда Сивик, KI3) и Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) са повече от 2 сек., като и двете миналогодишни постижения са регистрирани по време на вторите сесии на бургаското трасе.

Иван Влъчков си осигури полпозишъна, след като при второто излизане завъртя 2100 м. за 1:16.814 мин (средна скорост от 98.420 км/ч.). Предишният рекорд на двукратния национален шампион е също от втората квалификация, регистриран на 4 ноември 2017 г. – 1:19.250 мин.

„Ще се борим за победата утре - заяви Иван след края на деня. – Конкуренцията ни е силна и състезанието ще бъде тежко.“

Но начинът, по който пилотът с лекота спечели не само полпозишъна си, но и „рендоса“ рекорда с 2.436 сек подсказва, че конкуренцията ще е силна, но състезанието едва ли ще е тежко.

2 рекорда в квалификациите, правят ги Влъчков и Камбуров

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ЗАРЕДЕН С ЧЕШКИ АДРЕНАЛИН И КОНДИЦИЯ КАТО ЗА GT-4 Двойният шампион на Серия Туринг Иван Влъчков е единственият пилот от целия керван, който в Бургас се яви с над 600 километра „загрявка“ от двата старта на чешката писта Мост.


Най-малкото защото за старта в Бургас Влъчков се яви след четири лични теста на Дракон, както и след навъртените 156 обиколки на чешката Мост (общо 658.632 км в първото участие на българина в сериите GT-4).

УТРЕ: ОТ СТАРТА ДО ФИНАЛА
ЛАЙВ-СТРИЙМИНГ НА БУРГАС

СЕДЕМ МЕСЕЦА след дебюта на осмото поредно трасе за бургаската писта, домакините от Вромос отново предоставят лайв-стрийминг на състезанието, което може да бъде видяно на следния линк

https://www.youtube.com/watch?v=l9E-1XE5DUM


Втори до Влъчков, точно както и в края на миналия шампионат, ще застане Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Тайп R, НС3), който изостана от абитуриента на 3.124 сек, а втората редица ще формират Димитър Кондев (Грийн Фокс МС, Опел Астра, втори в първата квалификация) – 1:20.544 мин и Станислав Паришков (Дианел Рейсинг, Опел Астра) – 1:21.583 мин.

Александър Димитров (Елена Тим, Хонда Сивик) ще стартира от първа позиция и тази година, повтаряйки най-доброто си постижение от миналата есен – 1:22.049 мин (втора сесия).

Но Димитров все още е с 0.479 сек. над собственият си рекорд в Серия Спорт (1:21.148 мин), записан в състезанието на 5 ноември миналата година. До него ще е Симеон Симеонов (Стара Загора, Хонда Сивик) – на 0.717 сек, а втората, от дългата седем и половина редове колона ще е за Ерменко Ерменков (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо) – 1:23.658 и Деян Куманов (Сара Загора, Хонда Сивик) – 1:24.796 мин.

2018 BUR Kris Hrist MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ЗА ПЪРВИ ПЪТ СРЕД ЧИЧКОВЦИТЕ… 16-годишния Крис Христов се готви за първото излизане на бургаското трасе (вдясно), чиито характеристики особено допаднаха на старозагорското хлапе.

„Дали ми харесват колите? Да, много повече от картинга – обяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт тазгодишният дебютант в Серия Спорт Кристиян Христов. – Усещането е страхотно и е много приятно, както казвате, сред чичковците.“

Хлапето, което стартира за първи път в автомобилна надпревара на 16 години 4 месеца и 27 дни, стопроцентово е изпълнило задачите на своя баща и мениджър Милен Минчев: да кара чисто и с желание и в Бургас да търси единствено финала за първото си участие.

Утре Крис ще стартира във втората половина на колоната, но за него това е без никакво значение, като се знае, че подготвялият го вече една година ветеран в ралитата и пистите Стефан Георгиев му поставил същите задачи за дебюта.

Вторият паднал рекорд е този на първия победител в последното по дата бургаско трасе – Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10). Миналата есен той записа в състезанието 1:11.773 мин, време, което днес шампионът от 2016 г. Пламен Камбуров премести с 2.025 сек надолу.

2018 BUR Kambur MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ПРЕДОВОЛЕН ОТ СЕТИНГА… Между двата манша на Бургас 2018, в екипа на Пламен Камбуров работиха сериозно по настройките и подготвиха идеално „кавалериста“ (вляво), така че във втората квалификация пилотът с лекота стигна и до пол-а, и до рекорда на трасето.

„Повече съм доволен от това, че успяхме да настроим автомобила и да работим по окачването – обяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Камбуров. – отколкото от рекорда. Той дойде логично, след като направихме настройките между двата манша. Просто не познавахме трасето, миналата година тук карахме много кратко.“

От днес най-доброто постижение на Бургас е на името на Камбуров – 1:09.748 мин за тур от 2100 м (108.390 км/ч).

Втори на старта ще е действащият шампион в Сурия Макси – Константин Маршавелов – 1:11.773 мин.

„Първата квалификация нормална, във втората, още с излизането – започна прекъсване на двигателя и след две загряващи и четири други тура, в които опитвах, но на високите [обороти] прекъсваше, се прибрах в бокса“ – каза за RallyXpress пловдивчанинът.

Малко по-късно от шеф-механика на КА2 Рейсинг Тим Димитър Акабалиев стана ясно, че проблемът е дребен [жици], но достатъчно неприятен, за да прекъсне сесията на Маршавелов и опитите му да слезе под времето си от ноември 2017 г.

2018 BUR Marshavelov MN 001

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ДРЕБЕН ПРОБЛЕМ, „ИЗЯЛ“ ДОБРИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ… Действащият шампион  победител от бургаското трасе преди седем месеца Константин Маршавелов направи спокойна първа квалификация, но при второто излизане на пистата проблем „с жиците“ изяде възможността му за по-добри постижения.

Третият и четвъртият на втората линия са съответно Румен Киров (Старт-Н, Криводол, Субару Импреза) – 1:16.046 и Камен Василев (Стайков рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) – 1:20.163 мин, съответно първите двама от клас НС2.

Във втория клас на Серия Макси – НС2 имаше едно ново попълнение – пазарджишкият пилот Камен Василев (Стайков рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), за когото безкрайните тренировки на Дракон-а бяха увертюра към първото му улично трасе в Бургас.

В първата квалификация Василев успя да запише четвърто време, завъртайки най-бързата си обиколка за 1:20.163 мин. Във втората обаче дебютантът трябваше да спре автомобила, след като машината получи механичен проблем. В подреждането на решетката Василев е на втората редица.

Макар в хронологичен ред пилотите от Купа Енеос да стартираха първи в днешната програма, логичната връзка между Маршавелов (това е изцяло негово съвместен проект с Омникар България) и осмината пилоти е точно тук.

„За осмината бях поставил само една задача – да бъдат много предпазливи – обяви менторът на Купа Енеос Константин Маршавелов. – Вече имат опита на една година, но опит с друго трасе, освен това в Стара Загора – нямат. Затова и съм доволен от показаното. Имаме проблем с Ауди-то на Никола Петров, ще се работи по него в нощната смяна.“

С две силни квалификации Венци Станев си гарантира първата позиция с 1:27.423 мин, следван от Христо Чаков – 1:27.884, Кольо Карастоянов – 1:28.318 и първият победител от Енеос Къп –Сезон 2017 – Ташо Ташев – 1:28.493 мин.

2018 BUR EC001 Stanv MN

снимка за rallyxpress: мартин нацев
СЛЕДВАЙКИ ТОЧНО ИНСТРУКЦИИТЕ НА МЕНТОРА… Венци Станев е първият от октетът на Енеос Къп, който започва сезона с първа позиция сред осемте Ауди А4.

ВЪЗРОДИХА КУПА ЛАДА, СТАРАТА ГВАРДИЯ СТАРТИРА
ОФИЦИАЛНО В НАЦИОНАЛНИЯ ШАМПИОНАТ

2018 Lada Cup Idea 0111БУРГАС ще се окаже възловото място за развоя на обмисляната с години, но реализирана едва през ноември 2017 г. по инициатива на Радко Петров – открит клас Купа Лада. Точно седем месеца по-късно, осемнадесет митични съветски возила, които бяха истинската основа в изграждането на съвременния автомобилен спорт у нас стартираха за първия от четирите си кръга в официално признатата от федерацията надпревара.

Националният шампион от 2015 г. в Серия Спорт и един от главните инициатори за възраждането на Лада – Слави Рупчев (Елена Тим, Лада 2105) си гарантира полпозишъна още с първата сесия – 1:21.279 мин, както направиха и останалите трима, които оформят челните две редици на стартовата решетка: Иван Лишев (Диамо, Лада 2101) – 1:25.256, русенецът Огнян Патенов (Русе Кар Моторспорт, Лада 2101) – 1:25.985 и Иван Кожарски (Диамо, Лада 2101) – 1:26.313 мин.

2018 BUR L001 Rupchev MN 00

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ГАРАНТИРАН ПОЛ ОТ ЕДНА КВАЛИФИКАЦИЯ… Слави Рупчев направи силен първи манш и логично не стартира във втората сесия, след като си гарантира полпозишъна за Лада Къп.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев