• ...В ТРЕТИЯ СИ ОПИТ КАЛОЯН СТАНЧЕВ СЕДНА В ПРЕЗИДЕНСКИЯ СТОЛ НА БЪЛГАРСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ...

  • ТУК МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ В RALLYXPRESS CHANNEL

  • ...ДЕВЕТИМА ПИСТОВИ ПИЛОТИ УСПЕШНО ПРЕМИНАХА ПРЕЗ СИТОТО НА ИЗПИТА ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПЪРВИ СЪСТЕЗАТЕЛЕН ЛИЦЕНЗ...

Влъчков прави феноменален дебют в евросериите на GT4

Понеделник, 17 Юли 2017 | София, RallyXpress
 Влъчков прави феноменален дебют в евросериите на GT4

ВТОРИ ДЕБЮТ ЗА ДВА УИКЕНДА

2017 SLO Vlachkov 002
СЛЕД ПИСТАДЖИЙСКИЯ дебют на Словакия Ринг, следващата събота пилотът на КА2 Рейсинг Тим ще се пробва и в първото си планинско състезание. Това става след две национални титли – една в Серия Туринг и една в клас НС3 и 16 старта за година и половина. „Дали ми харесва трасето на Шипка-Дамасцена? Не зная, само съм пътувал оттам. В събота след първата квалификация ще зная повече. Но пък си е бърза писта“, каза за RallyXpress Иван Влъчков. Под Столетов, след перфектния Син Кар R1 GT4, Ванката ще върне към своята обичайна Хонда Сивик.

ШАМПИОНЪТ на България в Серия Туринг Иван Влъчков (на снимката), записа в края на този уикенд феноменално класиране при дебюта си в европейските серии на GT4.

Във второто от двете състезания на Словакия Ринг тийнейджърът, който в края на 2016 г. се разписа като най-младия шампион в историята на пистовите състезания у нас, стъпи на второто място на подиума.

Малко по-късно обаче, след декласирането на Роми Далантония (Масерати Гранд Туризмо), българинът се оказа на върха, постигайки неразписван в България случай, в който абсолютен дебютант печели още от първото си участие в старт със съвършено различни измерения и като техника, и като трасе, и като организация.

„Не, никога не съм имал такъв пилот и най-вече българин, който от първо състезание да стъпи на подиума – заяви специално за сайта с новините в българския автомобилен спорт мениджъра на Син Кар R1 GT4 и основател на тима София Кар Моторспорт Росен Даскалов.

„Имали сме други пилоти, но са били с опит преди да стартират с българския автомобил. Иван даваше секторни времена в състезанието, които бяха почти еднакви, много разумен пилот, който много слушаше как го водя в състезанието.“

 Влъчков прави феноменален дебют в евросериите на GT4

снимка: пресклуб българия
С ЧОВЕКА ДО НЕГО… Росен Даскалов патриотично позира с националния трицвет, а победителят от Словакия Ринг Иван Влъчков демонстрира кристалния си приз и специалната награда – хронографът Сертина.


Тъй като Влъчков е в категорията на аматьорите, а на трасето едновременно има и други автомобили, борещи се в други категории 3 категории, воденето на момчето от Даскалов е имало особено важно значение за победата му.

„Ние имаме автомобил, но нямахме български пилот и реших да изпробвам Иван Влъчков, когото познава от състезанията в картигна“ – обяви мениджъра на тима Росен Даскалов.

Подобен дебют е с много висока степен на риск, след като младият Влъчков няма никакъв опит с подобен състезателен автомобил (задно предаване) и в състезание от толкова висок ранг.

2017 SLO VlachkovVlad

снимка: пресклуб българия
ДА СЕ ПОХВАЛИ НА ПРЕЗИДЕНТА… Иван Влъчков демонстрира на президента на БФАС Владо Илиев колко точен трябва да бъде един автомобилен спортен часовник. Сертина-та е получена като награда за успешния дебют в сериите GT4.

Даскалов обаче е убеден в успеха, независимо, че бащата на Иван, както и неговия личен механик – Ивелин Терзиев-Фичо приемат целите (място на подиума) с откровено недоверие. Но русенецът е оптимист и залага на това, че за Ванката предстартовата треска е напълно непознато нещо.

„Когато го попитах дали има предстартова треска, а Иван ми отвърна: „Това, дето кара баща ми и Фичо да подскачат като дрогирани ли имаш предвид?“, разбрах, че целта на този проект ще бъде изпълнена.

2017 SLO Vlachkov 005

снимка: личен архив на иван влъчков
С ДЕВОЙКИТЕ И ИТАЛИАНЦИТЕ… Иван Влъчков (крайният вляво) е на втората позиция. Малко по-късно италианците до него са дисквалифицирани и българинът получава първото място. За съжаление, без девойки, без фотографи, без националното знаме и химна.

„Гарантирам, че в българския автомобилен спорт няма подобен случай – допълва Даскалов. – Иван Много слуша и изпълнява тактическите решения безпрекословно.“

В хода на състезанието средношколецът успява да свали 14 сек. от първото сядане зад волана на Син Карс R1 GT4 с цели 14 сек.

2017 SLO Vlachkov 004

снимка: личен архив на иван влъчков
НАЧАЛОТО НА ПЛАНИРАНИЯ УСПЕХ… Росен Даскалов вярва, че Ванката ще стъпи на подиума и за това основание е не само полпозишъна при аматьорите.

Даскалов обяснява, че за първи път попада на пилот, който толкава бързо и отчетливо разбира допуснатите грешки и ги поправя по време на състезанието.

Дори в момент на откровение, шефът на Син Кар прави сравнение с пилота на Ферари Ф1 Кими Райконен, изстрелвайки евентуалното самочувствието на младия Влъчков много-много високо. Но е почти сигурно, пълният непукизъм на момчето, заради който в националния шампионат той върви като машина за победи, да не му създаде „звездна самозабрава“.

Поне след този невероятен успех от Словакия Ринг, това не личи.

„Благодаря на Росен [Даскалов], който беше „моят човек“, благодаря за поканата да осъществя тази моя мечта да карам на една истинска писта с един истински автомобил, заяви българският шампион. – Той през цялото време беше до мен и ми помагаше. Следяхме внимателно всички мои грешки и се опитвах като излязла следващия път да ги поправя. С общи усилия постигнахме поставената цел от Росен – да сме на подиума. Нямах представа на коя позиция съм завършил и бях много щастлив, когато Даскалов ми каза по радиото, че съм завършил 2-и. Винаги ще помня това мое първо състезание в тази категория.“

Въпросът за по-нататъшното участие на Иван Влъчков в евросериите на GT4 (остават два старта от шампионата), предстои тепърва да бъде обсъждано, като най-важното е намирането на онези необходими инвестиции, които да позволят на определеният като Кими пилот да участва на най-високото професионално равнище в спорта.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев