• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Българската марка се налага здраво в кенийските ралита

Неделя, 17 Декември 2017 | от Николай Каразлатев, Варна
Българската марка се налага здраво в кенийските ралита

КЛАСИРАНЕТО ОТ ФИНАЛНИЯ
КРЪГ В ШАМПИОНАТА НА КЕНИЯ

Nabuko Rally Logo
Класиране в ралито: Онкар Рай/Дейв Гарет с Шкода Фабия R5, 01:36:18,6 ч., следвани от Ян Дънкан/ Амаар Слеч (Мицубиши Лансър Ево 10) - на 1:52.5 мин, 3. Карл Тундо/Тим Джесъп с (Мицубиши Лансър Ево 10) - на 2:00.1, Балдев Чагер/Рави Сони (Мицубиши Лансър Ево 10) - на 3:47.0, Тейвер Рай/Захир Шах (Мицубиши Лансър Ево 10) - на 8:53.0, Каран Пател/Джеимс Муанги (Мицубиши Лансър Ево 10) - на 9:41,2 мин., и др.

ПРЕДИ ДНИ НА своя месинджър неочаквано получих съобщение от стар приятел. Беше изпратено от Анвар Сиди, кенийски автомобилен състезател и фотограф.

С него се запознах по време на Класик Рали Балкан през септември месец, когато Сиди участваше в тима Кабрас Шугар Рейсинг.

В балканската класика техните пилоти бяха зад волана на Порше 911. Макар виртуалната ни комуникация с Анвар да е честа, съобщението, което получих за финала на кенийския шампионат и Рали Накуру силно ме израдва.

Това беше 6-ото от 8 ралита в африканската страна (две отменени), с което там затваряха сезона.

Ето какво беше написал кенийският колега:

„Новата времеизмерваща система с незабавно публикуване на резултатите от етапите на автомобилите е работила безотказно. Технологията, използвана от твоите сънародници (екипът на Иван Маринов – бел. ред.), доказва без съмнение, че новата технология за синхронизиране на резултатите е най-добрата за момента в Кения.

2017 KNRC Champ Ian Duncan

Anvar Sidi 0011

снимка за rallyxpress: Анвар Сиди
НАЯСНО С ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА КОЛАТА… (горе) Второто място на екипажа Ян Дънкан/Амаар Слеч им осигури кенийската рали титла за тази година. За двамата беше пределно ясно, че нямат шансове с „ево-десетката“ срещу Фабия R5 на Рай и Дейв за крайната победа в Накуру Рали. (долу) Кенийският колега Анвар Сиди е на „терен“. За автора обаче той бе и информатор за качествата на българската измерителна система.

„И е сигурно, че ще се използва през следващия сезон не само от Накуру Ралиy 2018, но и от останалите организатори на кенийския рали шампионат.

Българската марка се налага здраво в кенийските ралита

снимка за rallyxpress: Константин Панайотов
КОМАНДЕН ЦЕНТЪР… Под контрола на шефа на българските времеизмервачи, екипът от кенийски експерти навлизат полека-лека в работата на нашенската измерителна система.


„Освен това технологията, въведена от българския времеизмерващ екип, беше много ясна и достъпна за използване, като само с едно натискане на бутона може да се намери цялата необходима информация, без да се безпокои секретариата на ралито или другите длъжностни лица…“


2017 KRN Cars Konst Panayot

снимка за rallyxpress: Константин Панайотов
БЕГАЧКИ НА МОРАВАТА… Част от най-популярните автомобили в първенството на Кения – „ево-десетките“, за разположени в градината на щаба на Накуру Рали.

Победата в Накуру Рали спечелиха Онкар Рай/Дейв Гарет (Шкода Фабия R5). Национални шампиони за този сезон станаха Ян Дънкан/Амаар Слеч (Мицубиши Лансър Ево 10), които завършиха на второ място в ралито.

ТРИМА БЪЛГАРИ УПРАВЛЯВАТ ФИНАЛА НА КЕНИЙЦИТЕ

ФИНАЛЪТ НА националния шампионат на Кения тази година реално е бил управляван от трима българи – Александър Ковачев, който е играел ролята на директор на състезанието, Константин Панайотов, който е ръководел кенийските тайм-кипъри и, разбира се, Иван Маринов, който в Накуру Рали се е движил преди колоната, за да калиброва и проверява разположената на терена техника.

„Не беше по-различно от предишната ни африканска експедиция – обобщава Маринов. – Но този път, както обикновено, вкарахме някои новости, които улесняват цялостното ръководство на състезанието…“

Маринов има предвид това, че специално за Накуру Рали екипът му изготвя и електронен вариант на „нотис борда“ (таблото с решенията на съдийското ръководство, което е на входа на щаба на състезанията – бел. ред.), както и въвеждането на проследяващата системата за автомобилите.

2017 KRN Lekzia 2 Konst Pan

снимка за rallyxpress: Константин Панайотов
ЛЕКЦИЯ №3 И ТЕСТ №2… Иван Маринов демонстрира начинът, по който се подготвя апаратурата преди старта на състезанието.

„Пак ще го кажа – не е въпрос на техника, която те притежават – оригинални часовници и другата измерителна апаратура на Хойер – уточнява Иван Маринов. По-важното е програмния продукт, защото в Кения, за разлика от почти целия останал автомобилен свят, измерванията на времената са до секунда, а не както е стандарта на ФИА – до 0.1 сек. Това стана възможно и при тях с нашето присъствие.“

Както вече веднъж писа сайта с новините в българския автомобилен спорт (виж ТУК), освен че Балканите станаха „жертва“ на българската таймкипърска експанзия, но и фирмата I&N стана желан партньор в Кения.

„Бъдещето е ясно – ще сме партньори [на кенийските ралита], но за разлика от другите държави не се преговаря единствено с националната спортна власт, а директно и с организаторите.

„Гарантирано ще бъдем [в Кения] за още две състезания догодина. Това е минимума, разбира се. Защото междувременно трябва да завършим и с обучението на всичките екипи, работещи във формата на специфичните макадамови ралита.

„Разбира се, че има прогрес от предишната визита, но все още работят малко… мудничко.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев