• ...АПИ ОТКАЗВА ШИПКА-ДАМАСЦЕНА ДВА ПЪТИ, ПЪРВИЯТ - ОЩЕ НА 5 ЮЛИ, ДЕНЯТ, В КОЙТО БФАС ИЗДАВА ЛИЦЕНЗ НА СЪСТЕЗАНИЕТО...

  • ...ЮЛИ ТЕЛИЙСКИ ПОВТАРЯ УСПЕХА СИ КРАЙ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОТ МИНАЛОТО ЛЯТО, СВИ РАЗЛИКАТА С ЛИДЕРА НА 9 ТОЧКИ...

     

  • ...ЕДИН ЕКИПАЖ ГАРАНТИРАНО ОТПАДА, ОРГАНИЗАТОРИТЕ ОЩЕ ЧАКАТ ДВА ОТ СЛИВЕН, НО ЩЕ ГИ ДОПУСНАТ СРЕЩУ СОЛЕНА ГЛОБА...

     

Бургазлии с уникален приз на името на Борис Борисов

Петък, 06 Октомври 2017 | от Страшо Димов, RallyXpress
Бургазлии с уникален приз на името на Борис Борисов

УНИКАЛЕН приз за феър плей, изработен от ръчно гравирано стъкло ще бъде връчен по време на четвъртото състезание от шампионата на затворен маршрут писта Бургас. За това съобщава сайтът на надпреварата (виж ТУК). Този приз ще носи името на загиналият драматично преди две години Борис Борисов и ще бъде връчен на онзи пилот, който е показал качествата в играта да пренебрегва личните си и спортните интереси в името на истината и честността. Защо точно бургазлии са инициатори на тази награда и защо ще бъде връчена след финала тъкмо на писта Бургас?

Защото именно на старото трасе на това състезание преди 9 години Боби Борисов показа, че в спорта има далече по-важни неща от купите, първите места, титлите или лавровите венци.

Боби бе човек не само с огромно спортно сърце, но и колега в спорта, за какъвто в момента мнозина пилоти биха могли единствено да мечтаят да имат.

Историята е добре известна на онези, за които точките и класирането не са единственото, което прави този спорт. Има и къде-къде по-важни неща, които остават непреходни във времето.

През 2008 г. във финала на първенството именно в Бургас трябва да се реши въпроса за титлата и Боби Борисов е сред големите претенденти. По време на квалификациите (а трасето тогава е такова, че полпозишъна гарантира половината от победата!), на към бензиностанция Портойл, Николай Кескинов изгуби контрола над своя „кавалерист“ и колата се преобърна в тръстиките край пътя. Появи се дим, а това означаваше, че лесно може да възникне пожар и после…

Непосредствено зад пловдивчанина бе Боби. За него победа в квалификациите бе гарантирана титла.

Друг пилот можеше и „да не забележи“ какво е станало с конкурецията. Можеше, ако това не бе Боби Борисов. Въпреки, че пламъците можеха да лумнат всеки момент, пилотът спря, за да разреше  предпазните колани и да измъкне падналият на каската си Кескинов…

Бургазлии с уникален приз на името на Борис Борисов

снимка: личен архив на здравка борисова
МАКЕТЪТ НА ПРИЗА ФЕЪР ПЛЕЙ, който ще бъде връчен на финала на бургаското състезание.


На старта на планинско Осогово три години преди случилото се в Бургас, разговаряйки с Боби изобщо за спорта, той категорично заяви:

„Познаваш добре бокса! Да си спомняш, след като 9 минути на ринга се сипят крошета, ъперкъти и ударите са страшни, да си спомняш съперниците да не са се поздравили или прегърнали, а? Така трябва да е и нашия [спорт]! Защото печелиш истински само тогава, когато си победил силен противник. И го уважаваш точно заради това, че е силен, не да го подминаваш, защото е бил победен!“

Историите, които още тогава ме убедиха, че Боби е преди всичко спортсмен са много повече, макар Бургас 2008 да е не само най-ярката, но и най-силната от тези истории. Във всеки случай зная със сигурност, че за да бъдеш голям шампион, първо трябва да бъдеш голям спортсмен.

Такъв беше Боби Борисов – невероятен спортсмен и голям шампион.

ЗДРАВКА БОРИСОВА: ЗАСЛУЖАВАТ ГО ВСИЧКИ ОНЕЗИ, КОИТО ВЕЧЕ НЕ СА В СПОРТА

Zdravka 001ВЕРОЯТНО това, че президентът на БФАС Владимир Илиев връчи възпоменателен плакет на Мартин и Борис (синовете на пилота – бел. ред.) за приноса на Боби към автомобилния спорт в България, ме накара да се замисля за този приз. После, в разговорите с директорът и главен организатор на писта Бургас Радко Петров идеята изкристализира така, че в момента във Велинград художникът Веско Попгеоргиев да гравира стъклени плакет.“ Здравка Борисова отдавна иска да поддържа спомена не толкова за своя съпруг, колкото да не остава в забрава спортсменското поведение на Боби, от което най-малко три дузини пилоти винаги са се възползвали по време на състезанията. Тя дори се сеща, че Боби много искал да има един завой от Дракон-а, посветен на него, онзи завой, който винаги му се е опирал в състезанията.

2017 BUR Bobi Priz 002png

снимка: личен архив на здравка борисова
ЩЕ ПАЗЯТ СПОМЕНА ЗА БАЩА СИ… Мартин и Борис, синовете на Боби Борисов позират заедно с Владимир Илиев при връчването на плакета за приноса на пилота към българския автомобилен спорт.

Наградата за феър-плей в Бургас наистина ще бъде уникална: ръчно гравирано стъкло с формат 30х40 см, монтирано върху специален постамент.

Според информации на сайта с новините в българския автомобилен спорт, решението за това кой пилот първи ще получи Приза Боби Борисов, ще бъде взето от тричленна комисия, веднага след финала на писта Бургас.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев