• ...НОВИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В РАЛИ БЪЛГАРИЯ СА МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ/ЕДИ СИВОВ, МЕГАПОРТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ И ДВАТА ШАМПИОНАТА...

  • ...ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА НАМАЛЯХА НАПОЛОВИНА: СЛЕД ОТПАДАНЕТО НА ВАСИЛЕВ, ИГРАТА НАПУСНА ДАНЧО АТАНАСОВ...

  • ...БЕЗ АНТОН ТИТОВ ВЪВ ВАРНА, ВЕРОЯТНО ОТПАДАН ОЩЕ ДВАМА ПИЛОТИ, СПИСЪКЪТ СТАНА ОТ 27 АВТОМОБИЛА...

     

Баща и син Будеви подсилват Серия Туринг в идния сезон

Вторник, 21 Ноември 2017 | Серес, Гърция. RallyXpress
Баща и син Будеви подсилват Серия Туринг в идния сезон

ПЛАМЕН БУДЕН и неговият син Давид (на снимката) имат сериозните намерения в идния сезон на пистовия шампионат на България значително да подсилят Серия Туринг. В нея Давид направи дебюта си през тази година, карайки реплика на знаменитото Рено Клио S1600 на Румен Дунев отпреди няколко шампионата. В първенството на Туринг-а и в клас НС3, в които  младият пилот дебютира на хасковското трасе през май, той е съответно 5-и след четири участия и два успешни финала (в Русе и Стара Загора) в първия си сезон.

„Такива са намеренията ни за догодина и търсим начин да направим това със силен и професионално подготвен автомобил и поддръжка, каквато можем да имаме в екипа на Влъчков“, заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Пламен Буден.

Двамата с Давид бяха на пистата Серес във финала на перфектно подготвената и проведена от Диамо последна надпревара в първенството на затворен маршрут.

Но Будеви търпеливо чакаха края на състезанието, за да направят тест с втората Хонда Сивик на двукратния шампион Иван Влъчков, след като от програмата останаха единствено свободните турове.

Баща и син Будеви подсилват Серия Туринг в идния сезон

снимка: rallyxpress
КАКТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ПО ПРОТОКОЛ… Давид Будев и Иван Влъчков се готвят заедно да излязат за няколко тура на Серес, в които шампиона да покаже на новобранеца характерните особености на трасето, а той да добие представа за работещите най-добре траектории на гръцкото трасе.


„Много съм доволен – обясни бащата и мениджъра на Давид. – Колата е перфектна, Давид привикна с нея още в 5-ата обиколка и започна да раздава газ както в картинга. Сега търсим схемата, по която да работим през следващата година с екипа на Влъчкови.“

Интересното в случая е, че макар и без прикачен към „сивия Сивик“ транспондер, след4-ата обиколка Пламен слиза до около 1:30 мин за обиколка от 3.986 км.

„Зная, че това момче може и лесно ще се адаптира в постовия шампионат с този автомобил – категоричен е бащата и мениджъра на шампиона Иван Влъчков Стамен.

„Познавам момчето още от шампионата в картинга, където, след като получи помощта от нашия отбор, от карането в опашката на колоната, започна да влиза в първата тройка на състезанията…“

Онова, което Влъчков-старши пропуска е, изпусната случайно от него по време на тестовете на Давид фраза: „Много кара… ще си имаме сериозни проблеми с него догодина, ако вземе колата.“

В същото време Буден-старши е наясно, че подготвеният перфектно, но имаш още много място за още развитие „сив Сивик“, е сериозната инвестиция, която Пламен иска да направи в спорта за своя син.

„Впечатлен съм: как спира, как завива, как се държи и как се превключват скоростите…“, коментира Давид, след като прави 4 тура с ментора си в този автомобил Иван Влъчков.

2017 SER Budev Test 003

снимка: rallyxpress
ЗА ПЪРВАТА СЕРИЯ, НО БЕЗ "ПРИДРУЖИТЕЛ"… Давид Будев е заел пилотско мястото в „сивия Сивик“, готвейки се да изпълни точно онова, каране, при което Иван Влъчков му е показал къде, кога и как трябва да държи автомобила на гръцкото трасе.

След като слезе от Сивик-а, Давид Будев е с лице на човек, взел прекомерно висока доза адреналин за много кратко време… Същото е и след края на теста, в който забележителното е, че Давид страшно бързо влиза в състезателно темпо на Серес, на която практически никога до този момент не е карал.

„Ами той [Давид] много кара,  напълно е готов… Е, има да изчиства една-две траектории и… аз ще си имам проблем с него догодина“, обобщава най-младият от българските шампиони в пистовия автомобилизъм.

2017 SER Budev Test 002

снимка: rallyxpress
БЕЗ ТРАНСПОНДЕР НА СИВИК-А, НО СЪС СМАРТФОН В РЪКА… Стамен Влъчков (вляво) и бащата на пилота – Пламен Будев чакат тестващият автомобила Давид Будев да затвори поредната обиколка на пистата Серес, за да отчетата времената на върху дисплея на хронометъра.

Да припомним, че първоначалната идея на екипа от пловдивския КА2 Рейсинг Тим бе, Влъчков през 2018 г. да се пусне едновременно и в планинското първенство, и да продължи със защитата на двете си титли в шампионата на затворен маршрут.

След участието си обаче в трите състезания на международните серии на GT-4, в екипа имат има значителна преориентация на приоритетите, като вече намерението двете „писти“ на които Влъчков да се състезава догодина, да бъдат националния шампионат и евентуално да бъде направен пълен сезон в GT-4.

2017 SER Budev Test 004

снимка: rallyxpress
ВПЕЧАТЛЯВАЩО БЪРЗ… След четири самостоятелни обиколки, Давид Будев влиза в състезателно темпо, а неофициално започва да сваля от времената на една обиколка.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев