• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Три титли има след Дракона, другите четири–ясни в Серес

Неделя, 28 Октомври 2018 | Калояново, RallyXpress
Три титли има след Дракона, другите четири–ясни в Серес

РЕЗУЛТАТИТЕ СА ОБНОВЕНИ

2018 My Laps 011
НА ПОЗНАТИЯ САЙТ Май Лапс, както вчера, така и днес в края на деня, са поместени обновените резултати от състезанието край Калояново. Всичко от неделния ден може да бъде видяно ТУК.

ТРИ ОТ СЕДЕМТЕ титли в шампионата на затворен маршрут бяха определени днес в средата и самия край на неделния състезателен ден от петото в календара състезание тази година – писта Дракон.

Първият, който взе онова, което по право му принадлежеше още след Бургас, бе двукратния до днес след обед шампион в Серия Туринг Иван Влъчков (на снимката, Дамасцена Алба, Хонда Сивик), затворил трилетката си с третата поредна титла.

Студентът от НСА го направи с онази лекота, с която преди това навъртя четири първи места тази година и поредицата от спечелени квалификации и победи в състезанията през миналите два сезона, завършили с двете първи титли за момчето.

Иван поведе след старта и бързо натрупа аванс пред Косьо Йорданов от (Влъчков Рейсинг, Хонда Сивик), стартирал по-добре от втория от квалификацията Станислав Паришков (Дианел Рейсинг, Опел Астра).

След това Паришков си върна второто място, но получи технически проблем и се прибра в бокса. Това изведе д-р Хаос на 2-а позиция, но близо зад него бе Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Тайп R).

Ветеранът се възползва от грешка на Доктора в последната обиколка и го изпревари за 2-ото място.

Състезанието не завърши Давид Будев от Влъчков Рейсинг с Хонда Сивик, който спря заради технически проблем след средата на дистанцията.

2018 DRA Vlachkov MN 002

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ТРИПЪЛ ОТ ТИТЛИ, 19 СПЕЧЕЛЕНИ СЪСТЕЗАНИЯ… Такава е равносметката на Иван Влъчков от старта в шампионата през 2016 г.

Както обяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт личният мениджър на Влъчков –Стамен Влъчков, във финала на Серес (10/11 октомври) пилотът за първи път след 21 старта и 19 победи от 2016 г. насам, ще смени Туринг-а с по-високата серия Макси.

На гръцкото трасе Влъчков, за първи път в националния шампионат ще кара българския болид Sin Car R1 на Росен Даскалов.

Другият шампион, който днес закова титлата си с финала на Дракон-а е пазарджиклията Камен Василев (Стайков Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС2), който завърши 4-и в общото подреждане на Серия Макси и втори в класа си, пресякъл финалната линия 2 сек. след победителя в НС2 Румен Киров (Старт-Н Криводол, Субару Импреза WRX).

Три титли има след Дракона, другите четири–ясни в Серес

снимка за rallyxpress: мартин нацев
НОВОБРАНЕЦ И МЕНТОР… За една година Пламен Стайков (вдясно) успя да произведе от пълен новобранец своя първи шампион в пистовото първенство.


„Вчера Камен трябваше да се справи с много тежка задача, породена от повреденото управление на скоростите в автомобила – за втората квалификация избрахме 4-а скорост, която беше оставала и пилотът трябваше да завърши, за да запише стартово време“, обясни неговият ментор Пламен Стайков.

След края на сесиите в събота, Стайков и неговият мултифункционален навигатор и механик Рафи Кадир заминават за Враца, където ги чака резервната част, а до разсъмване Рафи успява да направи замяната така, че Василев да не се налага да чака Серес, за да се изпъчи като един от малцината пилоти у нас, завършил дебютния си сезон с шампионска титла.

„Категорично ще сме на Серес – обяснява пазарджиклията. – Искам да карам на истинска писта…“.

И за финал – подпечатана отборна победа за тази година на заралийския АСК Стара Загора, втората титла от този шампионат, дошла след 6-годишна пауза.

2018 DRA Stara Zagora

снимка за rallyxpress: мартин нацев
СНИМКА ПРЕДИ ФИНАЛА… Заралии се събраха за обща снимка още преди началото на писта Дракон, сигурни, че няма да изпуснат поедата.

Така че в Гърция ще се решава кой ще е победител в Серия Спорт, след като лидера и сочен като четвъртия от шампионите тази неделя – Симеон Симеонов (Стара Загора, Хонда Сивик) отпадна нелепо 6 тура преди финала…

„Не зная, изчезнаха всичките скорости – обясни пред RallyXpress дебютиралият с титла през 2016 г. пловдивчанин. – Така че Серес? Серес! И без друго исках да карам там.“

Победителят на спортистите е Деян Куманов (АСК Стара Загора), чиято Хонда Сивик завърши 17-те тура след 20:07.276 мин и изпревари на финала ремонтиралият до посред нощ своята Хонда пилот на бургаския Елена Тим Александър Димитров. Трети на финала остана Краси Анчев (Хоби кар, Хонда Сивик), разделен от победителя от 21.285 сек.

2018 DRA Al Dimit MN 002

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ПОСЛЕДНИЯТ ОЦЕЛЯЛ… Александър Димитров успешно повтори за четвърти път схемата „проблеми в квалификациите – точки на финала“.

Имаше защо в КА2 Рейсинг Тим да бъдат доволни от старта на 8-те Ауди А4 на Енеос Рейсинг Академия. Защото, за разлика от всички останали 4 състезания, три от които с предизвестен изход и победител, „енеосите“ направиха шоу, заради което публиката по трибуните се изправи на крака, забравяйки, че това е подгряващата  шампионата гонка.

Стартиралият от първа позиция Христо Чаков я загуби още при потеглянето, давайки водачеството на Антони Тонев, който обаче изгуби концентрацията си 6 тура преди финала и последователно беше задминат и от Денислав Терзийски.

2018 DRA Eneos MN 002

снимка за rallyxpress: мартин нацев
НАЙ-СТОЙНОСТНОТО СЪСТЕЗАНИЕ И ЗА ЕНЕОС, И ЗА ЗРИТЕЛИТЕ… Подгряващата серия на Енеос Къп бе най-добрата надпревара от всички пет старта в неделя.

„Погледнах в огледалото, разконцентрирах се и след това започнах постепенно да „убивам колата“ – гумите, мощността, влизах външно [в завоите]“, обясни пропиляната си победа Тонев.

За сметка на него Терзийски направи невероятно каране, особено във втората половина, подминавайки и вторият в колоната – Венцислав Танев, за да запише първата си победа в едномарковия шампионат.

„Не, не беше резултат на планирана атака, по-скоро на случайност и на възможността да се възползвам от грешките на тези пред мен“, заяви Терзийски.

Неговото време за 12 обиколки е 14:47.328 мин, с 2.496 сек по-бърз от Станев и с 3.082 – от Антоний Тонев.

Както категорично заяви основателят на Енеос Рейсинг Академия Константин Маршавелов, това е било най-стойностното състезание от двата досегашни сезона на Енеос Къп.

„Това искат хората! Красиво състезание, чиста игра и красиви изпреварвания…“

Никакъв шанс и дори сериозно потъване в класирането при ладите отбеляза записалият последователни победи в последните две старта Огнян Патенов (Русе Кар Моторспорт, Лада 2101). Гръмналият мотор на русенеца и победата на Иван Лишев (Диамо, Лада 2101, 12 об., 14:52.236 мин), буквално му измъкнаха и последния шанс за титлата преди Серес.

На огромната разлика от 46.459 сек зад Лишев финала премина Андреа Стефанов (Автоцар, Лада 2107), а на 54.199 сек – пилотът на БАМС Бранимир Данов (Лада 2107).

2018 DRA Lishev MN 002

снимка за rallyxpress: мартин нацев
ГАРАНТИРАНА ТИТЛА ЗА БЛАГОЕВГРАДЧАНИНА… Иван Лишев напуска питлейна, за да направи силна езда в третото състезание и да си оформи титлата, преди да я подпечата в Серес.

Церемонията по награждаването на трасето Дракон обаче завърши без да има връчени награди за състезателите от Серия Макси.

Привърженици на теорията на конспирацията (те обаче имат доста тежки аргументи) съзряха в развоя на гонката между Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) и Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10, Нс1) повторение на сценария от 16 септември, когато състезанието за наградите на Стара Загора финишира на 9 октомври… с решение на Националния спортен трибунал.

Той беше сезиран по искана не пилота от Пловдив и решението на висшия съдийски състав бе връщането на победата на Маршавелов от този предпоследен старт на писта Дракон.

Сега повторението на сценария се виждаше във временното спиране на Александър Кръстев (Вромос, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), а после потегляне, заради което се чакаше жълта сесия на флаг-маршалите и то в момент, в който Маршавелов по обичайния си маниер събираше в завоите недостижимият на правите Камбуров. Всъщност цялата генерация на „кавалериста“ на Сашо Кръстев се влачеше под колота, откъсната от карбоновия кардан и в продължение на тур и половина висеше опасно. А до момента, в който пилотът отби в джоба, свали каската и практически прекрати участието си, рейс-директорът Вальо Бонев следеше ситуацията внимателно, за да спре Кръстев от надпреварата заади опасностите, които можеха дасе стоварят въху предницата на "бавареца" на Ивелин Йотков.

За разлика от миналия месец тук се стигна до четири удара между двамата, един от които на Маршавелов (типичното за пистовите състезания побутвания) и три юнашки бодичек-а, с които Камбуров отвърна (виж записа на Асен Илиев в долното каре), с които го прави извън трасето, за да явят после двамата пред съдийското ръководство.

2018 DRA Crash BB 006

2018 DRA Crash BB 005

2018 DRA Crash BB 004

2018 DRA Crash BB 003

2018 DRA Crash BB 002

2018 DRA Crash 001


снимки за rallyxpress: борис барболов/lap.bg

„ЕДНО-ДВЕ-ТРИ“, УДАРИ В ТИПИЧЕН БОКСОВ СТИЛ… Последователните кадри, които поместваме тук, ясно показват намерението, желанието и успеха на Камбуров да изхвърлят брутално съперника не само от състезателната траектория, но и извън цялата ширина на пистата.


След това, естествено: събиране на видео-доказателствата, заседание на спортните комисари и решението (виж факсимилето долу) за едновременното отстраняване и на двамата от състезанието.

2018 DRA Reshenie 002

Ако за повечето от предишните случаи, в които спорът между двамата е превръщал пистовия автомобилизъм в контактен спор може да се предполагат различни варианти на рейсинг инциденти, то вчера на Дракон-а нервите на Камбуров определено се сринаха.

При това в обичайния за гонките на максималистите момент, в който Маршавелов започна все повече и повече да го свива в завоите, възползвайки се ранното спиране на пилота на Автотранс.

Точно тогава дойде поредицата „едно-две-три“, след която за части от секундата Маршавелов и видео-операторът Асен Илиев, като на забавен каданс, се гледаха очи в очи, преди „десетката“ да подмине оператора и насочената камера на някакви си 150 см вдясно.

В противен случай автомобилният спорт утре щеше да излезе на челната страница на вестниците (виж карето долу и колажа от 1-а страница на Труд от 29 септември 2003 г.) и да влезе в новините, но така, както никой не би желал.

 „До 11-а – 12-а и на влизане в 13-а обиколка бях абсолютен лидер в състезанието. Някъде от 12-ия тур нататък съперникът ми нанесе около четири умишлени удара отзад на бронята с цел да ме завърти. – се казва в съобщение до пресата от Камбуров. -  При четвъртия удар той предприе доста рискована маневра и излезе от трасето. Фактически съперникът ми не завърши състезанието. При това положение рейс директорът даде червен флаг, което според мен бе неоснователно, но така сложи край на състезанието. След разглеждане на ситуациите спортните комисари взеха решение да декласират и двама ни, но не знам защо. Поисках становище от маршалите, представих онборд записи от камерите отпред и отзад, имаше и запис от дрон. При това положение не смятам, че комисарите взеха под внимание всички доказателства. Опитах се отново да взема становище от маршалите, тъй като те са най-близо до ставащото на пистата. Спортните комисари ми казаха, че маршалът се е обърнал на другата страна. Аз отговорих, че дори един да го е направил, то на трасето има други, но те не поискаха обяснения от тях, а направо взеха решението. Тези неадекватни решения на рейс директора и спортните комисари опорочават спорта, в който има все по-малко и малко участници.


:: В края на деня от екипа на Камбуров
обявили намерението си, заплащайки
съответната такса, че искат свикването
на Националния спортен трибунал по
казуса от тази неделя на Дракона.

15 ГОДИНИ СЛЕД ПИСТА СТАРА ЗАГОРА: НЯМА
НАЧИН ГОСПОД ДА НЕ Е ПОНЕ МАЛКО БЪЛГАРИН

от Страшо Димов, София

„ВСЕ ОЩЕ ТРЕПЕРЯ… трепетлика съм…“ говори с малко над обичайните „обороти“ видео-операторът Асен Илиев. Той, заедно още с колегата си Иван Гочев се оказва почти на линията, по която лети избутаният на тревата автомобил на КА2 Рейсинг Тим. Камбуров не успя да се овладее и реакцията му на два удара на пловдивчанина откъм задната страна на Мицубиши-то му явно качи адреналина му към високите стойности, а резултатът бе повдигнатата с около 20-сантима и зафучена в тревата кола на пловдивчанина.

Доброто в случая, че бодчекът бе към вътрешността на пистата, а не към стената на питлейна, където имаше половин дузина служебни лица.

Към 26-градусовата пловдивска жега в този момент се прибавиха и усещанията от спуканото ребро и лява китка, емоционален спомен от „срещата от първи вид“ с Лада-та на Джордана преди 15 години на трасето в Стара Загора…

20030929 STZ PIC 00

20030929 STZ Drama 00

снимки: архив на rallyxpress
ОРИГИНАЛ И ПРЕПЕЧАТКА… Снимката от първия момент на старозагорската драма през 2003 г. (горе). Вестникарската първа страница на в. Труд от понеделника след катастрофата (долу). Спортът излезе на първата позиция на информационния поток на 29 септември 2003 г..

И сега, както и в още поне десетина случаи оттогава насам, нямаше никакви контузии или дори драскотини за онези, които си вършеха съвестно рабата, „отразявайки автомобилния спорт.“ Същите тези професионалисти, които така и никога не са достатъчни за имиджа на пилотите и които пазят остатъка от по-доброто минало време на спорта.

Така е вече 15 сезона. През което време все си мисля и за още двама мои колеги (те нямаха моят късмет и пострадаха далече по-тежко в мелето от тела и лададжийски части!!), както и това, че автомобилният Господ Бог няма начин да не е и малко българин. И как иначе - след като не само в тази дисциплина - има такива пропуски, за които наказанията на Фортуна са медицински тежки, а и пилоти, и публика продължават да са като закриляни от безумията на самоцелно амбициозни гонки.

2018 DRA V Ivanov 001

снимки: rallyxpress
ОБСЛЕДВАЩ… Валентин Иванов, вторият от спортните комисари на Дракон-а, прави снимка на следите от гумите, оставени от Маршавелов, след като Камбуров отсервира пловдивския пилот от трасето.

Дали има смисъл да припомням инциденти, от които косата дори и на най-заклетите фенове настръхва? Всички познавачи на спорта ги знаят. Много от тях вървят като градски (автомобилни) приказки. Със сигурност има поне един пълен бележник с много други, останали „на четири очи“, за които се говори под сурдинка.Внимателно гледайте „тревните“ кадри от клипа. А сега си задайте въпроса, как ви се виждат тези я има-я няма 200 сантиметра от автомобил, чиито повече от 700 „коня“ гърмят срещу вас…

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев