• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Жега на пистата в Хасково, събраха двете серии в една

Събота, 02 Юни 2018 | Хасково, RallyXpress
Жега на пистата в Хасково, събраха двете серии в една

РЕЗУЛТАТИ ОТ СЕСИИТЕ НА
ПИСТА ХАСКОВО В МРЕЖАТА

2016 Time Keeping
ВРЕМЕНАТА И общото подреждане на автомобилите в решетките на трите серии за неделния старт можете да намерите на
http://www.results.bg/

ТОВА, ЧЕ НА ПИСТА Хасково не само заради днешните квалификации от втория кръг в пистовото първенство ще е жега не можеше да изненада никого. Новото, или по-точно планираното ново бе, че заради минималния брой на участващи автомобили в Серия Макси, спортните комисари само за минути взеха решението си за обединението й с Серия Туринг.

В това отношение разпоредбите са категорични, колкото и това да не се харесва на пилотите и правилото на т. 10.1.1 беше задействано, при това не без помощта на част от състезателите, които остро реагираха на фрази „…ама не може ли да направим компромис?“

„Просто за минути стана – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт председателят на комисарите Емил Захариев. – Това беше обсъждано като възможност още по време на писта Бургас преди две седмици.“

Така сборната група от двете серии днес спести около 50 мин на организаторите, а поради приключването на квалификациите в ранния след обед – осигури възможност на механиците да работят в боксовете по светло и по-дълго с проблемните автомобили.

Така че, след като и днешните квалификации, и утрешното състезание ще бъдат с отделните серии Купа Енеос, Спорт, и общата Макси & Туринг, утрешната програма също ще се намали с предвидените по-рано тази седмица от RallyXpress близо 60 мин.

„Не, няма да си замина, ще съм тук и утре, но няма да стартираме в състезанието. А и където да бъдат обединени в бъдеще групите, няма да стартирам – обяви възмутен от събиравнето на  двете серии вицешампионът на Туринг за последните два сезона и ветеран в колоната Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Tайп R).

Бургазлията допълва, че освен тази причина, и автомобилът му започнал да прекъсва, а като резултат от двете заедно - да натовари Хонда-та за Бургас, а той да е зрител в неделя.

Проблемът на Хасково обаче не е в обединението на двете класи, нито в общо неголемия брой на участващи автомобили.

Проблемът е, че независимо от добрата разгласа на състезанието и подготовката на самата надпревара, публиката край 3120-метровата писта е необичайно малка. Тя е толкова малко, дори нетипично малка за обикновено скромния зрителски интерес към автомобилите на пътния възел Орфей.

Но както мнозина пилоти и мениджъри справедливо отбелязват: малко коли – малко публика…

2018 HAS Kolio Kara AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ОТКРИВАЩАТА СЕСИЯ… Осмината пилоти от Енеос Къп отвориха програмата на писта Хасково, а Кольо Карастоянов завърши дебюта си на това трасе с полпозишън.

Първа тренировка в Хасково направиха осмината пилоти от Енеос Къп, за които преминаването на 3120-метровото трасе се оказа малко по-трудно, отколкото самите те очакваха.

„Но лично на мен ми допадна много, защото има прави участъци, а не спънатите завои от Бургас – заяви победителят в двете днешни сесии Кольо Карастоянов. – Тук има места, от които да извадиш не мощност от автомобила, а време за класирането. Вероятно заради това, че имам опит от мотокроса - по-лесно намирам правилните траектории. От друга страна, в Бургас, спирах много „по-мотоциклетно“, отколкото автомобилно и го отчитам като грешка.“

Днешният първенец в сесиите на Енеос Къп е трети след бургаския дебют от първия национален шампионат на пловдивската рейсинг академия.

В първата тренировка Кольо Карастоянов и неговото Ауди А4 завъртяха обиколка за 2:02.53 мин (средна скорост 79.926 км/ч), което е първото официално регистрирано постижение за Купата на пистата в Хасково

Във втората сесия пилотът (1:56.372 мин) повтори силното каране и заедно с победителя от Бургас Венци Станев (на-добро време от втората квалификация – 1:58.048 мин) си гарантираха първата редица на решетката.

Зад тях утре състезанието ще открият Антоний Тонев (2:02.470 мин, втора) и Христо Чаков (2:02.806 мин, втора сесия).

Серия Спорт отбеляза завръщането на шампиона в категория за 2016 г. – пловдивчанинът Симеон Симеонов (Стара Загора, Хонда Сивик), завъртял най-бързата си обиколка за 1:54.84 мин (97.808 км/ч).

„Абе силно-силно каране, ама Искрен Веселинов (Хоби кар, Хонда Сивик) ме изненада - буквално в последната обиколка и ми взе най-добрата позиция с 1.02 сек - яден коментира Симеонов, за когото това е началото на третия сезон в спорта.

Русенецът успя да го направи в последната обиколка, развивайки малко под 100 км/ч км и бе по-бързо от Симеонов  (1:52.480 мин, втора) точно със 102 м, вярно предвиждайки, че пилотът на Стара Загора не очаква атака именно на самия финал.

2018 HAS Iskren VesAI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
СЮРПРИЗ В ПОСЛЕДНИЯ ТУР… Вицешампионът на „спортистите“ Искрен Веселинов поднесе изненадата си в самия край на втората квалификация, изпреварвайки завърналия се на терена шампион от 2016 г. Симеон Симеонов.

Втората редица е за двама от екипа на Илия Бояджиев – Хондите на Деян Куманов и Костадин Костадинов – съответно във втората сесия с времена от 1:54.710 и 1:55.480 мин за обиколка.

„Бавна, много бавна е [колата]… коментира второто си участие в пистовия шампионат малкия заралия (и никакво съвпадение – също бивш картингист и също пилот на Хонда Сивик) Кристиян Христов (ЕФКО Рейсинг Тим) – Почти 10 секунди съм по-бавен от Искрен [Веселинов]. Поне аз ги оценявам така – 2 сек. са от мен, 8 сек. са от гумите…“

2018 HAS Kris Hristo AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ДЕСЕТ СЕКУНДИ НАЗАД… Така оценява квалификацията си младия Крис Христов, за когото една четвърт от пропуснатото време е лично негов недостатък.

Както регистрираното от Веселинов, така и времето на Иван Влъчков (на снимката горе) от двете квалификации на Туринг, са новите рекордни постижения на писта Хасково. Русенецът отмъкна от отсъстващият Ерменко Ерменков (Джордан Рейсинг Тим) притежанието на най-доброто време, подобрявайки го с 0.39 сек.

Колкото до двукратния първенец на Туринг, то той първо коригира най-доброто си време от 2017 г. с 5.071 сек, а във втората квалификация слезе под новия резултат с още 1.878 сек! Няма начин, внушителната обща разлика от 6.858 сек в квалификационния ден да не направи стряскащо впечатление.

„Е, просто гоня… Мицубиши-ата – обяснява Влъчков. - Беше трудно, тъй като карахме заедно с колите в Серия Макси - заяви Иван след края на деня. – Трябваше да се внимава повече с по-бързите автомобили покрай нас.”

2018 HAS Vlachko AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
С ОПИТА ОТ ЧЕХИЯ И АВСТРИЯ… На два пъти, в рамките само на 90 мин., Иван Влъчков два пъти ремонтира най-доброто си постижение от хасковския пътен възел.

Да направим обаче и едно уточнение. Ако всички останали пилоти от шампионата на затворен маршрут до момента имат зад гърба си единствено някой и друг тест и километрите в Бургас, то само до днес, с участията си в европейския шампионат на GT-4, кандидат-студентът за НСА Васил Левски има точно 1229.5 състезателни километра от пистите Мост и Ред Бул Ринг.

Реално погледнато в Туринг-а първите три места на двете линии на решетката утре е доминирана от пилотите на Влъчков Рейсинг и Хонда – Иван Влъчков (Дамасцена Алба), до него партньорът му от картинга и каращ за тим на Влъчков - Давид Будев (1:50.060), а от тази седмица – и Косю Йорданов (1:50.770, също Влъчков Рейсинг).

Будев здраво е вкиснат от пратката с грешния размер на гуми (това означава, че в състезанието той няма да е с новообути гуми), вторият – д-р Хаос, разчита точно на обратното за неделята: „…малко гуми, малко накладки и… готово!“.

Ако за това трио, поне за пред хората и пресата, нещата изглеждат безпроблемни, за Димитър Кондев (Грийн Фокс Рейсинг, 1:53.270 мин, първа квалификация) спокойствието дойде привечер, след като скъсаната „лапа“, държаща мотора не неговия Опел Кадет беше оправена.

2018 HAS Kondev Rem SD 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПОМОЩ И ОТ ПИЛОТА… Механик от екипа на „зелените лисици“ работи по мотора на Астра-та на Димитър Кондев, който не пропуска да „даде една ръка“ като помощник.

Впрочем има едно квалификационно време от лятото на 2017 г., което днес не бе коригирано и то е на Серия Макси. Причините са както проведената обединена тренировка на двете групи (Туринг и Макси), така и обстоятелството, че за големите и особено за тях, дисбалансираният трафик трафикът се превръща в проблем.

Хасковският синдром на Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9) продължава яко да държи пилота – само след една загряваща и началото на една бърза обиколка, все още белия „кавалерист“ трябваше да се прибере в бокса.

2018 HAS Kambur AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ХАСКОВСКИЯТ СИНДРОМ… Преди да е навъртял и 6 километра, на Пламен Камбуров се наложи да използва тимовото радио, за да каже, че е останал без предния диференциал на Мицубиши-то.

Причината – счупеният преден диференциал, който до края на съботния ден бе сменен, но неговият ремонт бе напълно невъзможен заради редуцирания график на квалификациите с принудителното събиране на двете групи.

„Не, не съм си поставял за цел да подобряваме времето тук – обяви първенецът след съботните сесии и действащ шампион Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10) – Правихме различни промени по автомобила и настройките, повече насочени към предстоящата след две седмици писта в Русе.“

Жега на пистата в Хасково, събраха двете серии в една

снимка за rallyxpress: асен илиев
НЕ СЕ ЦЕЛИ ВЪВ ВРЕМЕТО… Шампионът от Пловдив Константин Маршавелов не си е поставял за задача да поправи постижението на Пламен Камбуров от миналото лято. Това за събота. Но дали няма да се пробва по време на състезанието в неделя?


Времето, с което Маршавелов заема първата позиция е 1:39.520 мин (втора), до когото вдясно ще застане Румен Киров (Старт-Н, Криводол, Субару Импреза WRX) – 1:45.320, дебютантът Камен Василев (Стайков Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) – 1:49.040 и от последната редица – Пламен Камбуров, чието време реално не е било записано в стандартна бърза обиколка – 1:51.930 мин.

„Не бих казал 100 на 100, но около 80 процента от онова, което очаквах от това трасе, ми допадна – заяви за RallyXpress 43-годишният пазарджиклия. – Но като цяло съм доволен от това, което направихме тук, защото изпълняваме точно поставените лични цели – преди всичко да завършвам състезанията и да събирам опит от всяко едно от трасетата, на което стартирам.“

2018 HAS Kamen Vasil AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПИСТА №2 И ПОРЕДНИЯ УРОК … Камен Василев засега не проявява никакви амбиции, освен да завършва състезанията и да получава повече и повече информация за трасетата у нас.   

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев