• ...НОВИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В РАЛИ БЪЛГАРИЯ СА МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ/ЕДИ СИВОВ, МЕГАПОРТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ И ДВАТА ШАМПИОНАТА...

  • ...ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА НАМАЛЯХА НАПОЛОВИНА: СЛЕД ОТПАДАНЕТО НА ВАСИЛЕВ, ИГРАТА НАПУСНА ДАНЧО АТАНАСОВ...

  • ...БЕЗ АНТОН ТИТОВ ВЪВ ВАРНА, ВЕРОЯТНО ОТПАДАН ОЩЕ ДВАМА ПИЛОТИ, СПИСЪКЪТ СТАНА ОТ 27 АВТОМОБИЛА...

     

Маринов първи шампион на V1, Григоров №1 в първи старт

Понеделник, 10 Ноември 2014 | София, RallyXpress
 RallyXpress

Тезджан Мустафов:
Има още върху
какво да се работи

2014-VOL-SOV-Tezjan-SS 001
„КАТО първи шампионат има още по какво да се работи – каза единият от двамата главни организатори на V1 Челиндж България Тезджан Мустафов (на снимката). – Имаме и трудности, защото почти навсякъде, където сме организирали състезанието винаги е имало хора, които са казвали, „не, няма да го направим така, както искате, а ще го направим така, както ние смятаме!“ А автомобилният спорт изцяло е протокол, и всичко трябва да е еднакво от първия до последния момент.“

ДРАМАТИЧЕН финал в първия сезон на шампионата V1 Челиндж България! Драма при пилотите (лидерът Щерев с тежка контузия преди старта), драма и с автомобилите (повреда в скоростите на ВолкиКар-а на претендента Маринов), трима нови участници (Григор Григоров, Даниел Попов и Дилян Попов) драма и в развоя на квалификациите и финала на открития паркинг на Икеа-в София в неделя.

Това бе първото състезание от програмата за годината, в което планираната първоначално схема от 10 състезатели бе изпълнена 100 на 100 и без „гости“ в последния момент.

Освен това финалът на Икеа счупи рекордите на досегашните пет състезания по броя на зрителите и интересът на публиката. Колко точно бяха хората край трасето, никой на разбра, но във всеки случай бяха поне 10 пъти повече, отколкото зрители събраха двата футболни мача в „А“ група в неделния ден.

Така че първият шампион във V1 Челиндж България – Искрен Маринов (на снимката горе) може да бъде доволен на 2/3 – изпусна само победата във финала, но срещу нея работеше софийската схема на този шоу-шамп.

Което за сетен път показа, че ако някъде има истински глад за бензинови състезания, то това без съмнение е София и вероятно в националната федерация вече са си дали сметка в каква посока трябва да се върви от догодина нататък.

А и колкото и каквито и кусури да се виждаха в организацията, този път шоуто наистина бе организирана почти по онзи начин, по който то е разработено от основателя си Волкан Ъшък.

%снимка1%

Финалната надпреварата в София победата бе за най-младият български шампион в автомобилния спорт Григор Григоров, за когото това участие във V1 Челиндж България не само бе първо, но и бе старт, в който Гришата стартира без нито една обиколка тестове!

Пилотът получи и наградата на DHL за най-бърза обиколка (средна скорост от 40.43 км), затваряйки тура за 28.49 сек, купата за второ място взе Ивайло Цонев, а за трето - Искрен Маринов - първият шампион на сериите V1 Челиндж България.  

Финалът в София бе решаващ за генералното класиране на пилотите, в което шампионската титла спечели варненецът Искрен Маринов, а второ място на почетната стълба остава лидерът от първото до последното състезание Костадин Щерев.

2014-VOL-SOV-Grisho-001

снимка: александър спиров/apix
ФАНТАСТИЧЕН… Григор Григоров (на преден план с черния ВолкиКар) излетя от старта сякаш подсилван от ракетен ускорител и запази първото място в серията си до финала, прибирайки освен чека с паричната награда от 2000 лв. и приза за най-бързата обиколка в състезанието.

Трета позиция е за благоевградчанката Диана Стоянова, която от старта до финала на първенството не допусна нито един от останалите 19участници дори и за едно състезание да я измести от бронзовото стъпало.

2014-VOL-SOV-Diana-001

снимка: александър спиров/apix
КОРАВ СЪПЕРНИК… Диана Стоянова следи как се развиват квалификациите за финалното състезание. Благоевградчанката така и не допусна някой от съперниците и да я застраши в класирането на шампионата V1 Челиндж България.

„Много съм щастлив, че спечелих първия шампионат на България във V1 Челиндж – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Искрен Маринов. – Спечелих в самия финал, което прави победата ми още по-сладка, но също и съм страхотно доволен, защото до старта на финала стигнах без да съм правил тренировки, а колата показа дефект в скоростната кутия. Тези 30 минути бяха силно притеснителни, защото не знаех какво ще е състоянието на Волки-то във финала и дали ще успея да удържа Коцето Щерев…“

Председателят на Управителния съвет на Българската Федерация по автомобилен спорт Радослав Козлеков приветства феновете на моторните спорове и на финала връчи купите на победителите.

„Мислех, че съм счупил каръка от 2010 г., но се оказа че бъркам – поясни ситуацията си Костадин Щерев-Огнения Шпльоки. – Както става при мен, титлата ми се изплъзва в последния момент, както това стана в планинското първенство. Сега с тази контузия… Практически карах в състезанието на около 70 на сто от възможностите си… С лявото око виждах двойно, а като капак на всичко повечето завои на трасето бяха леви…“

2014-VOL-SOV-Dani-SS-001

снимка: александър спиров/apix
СЪПЕРНИЦИ… В първия си старт във V1 Челиндж България Даниел Попов (вляво) се оказа в тежка серия, в която, макар и контузен сериозно в лицето, караше и лидера в шампионата Костадин Щерев.

Специални гости на събитието бяха и Георги Янакиев - Председател на СБА, както и Ивайло Цонев и Николай Върбицалиев - собственици на София Ринг Картинг.

Предварителните класификации в София определиха подредбата на пилотите в състезанието според най-добрите времена в пет групи. В първата се състезаваха двама пилоти, а в следващите 4 кръга за първа позиция се бориха по трима състезатели.

По регламент най-бързият от всяка група запазваше право си да продължи състезанието, а последните двама пилоти отпадаха.

2014-VOL-SOV-Final-SS-001

снимка: александър спиров/apix
СНИМКА ЗА СПОМЕН… Участниците във финалната надпревара в София, заедно с девойките на ЕЛФ се снимаха, за да запечатат края на първия шампионат V1 Челиндж България.

2014-SOF-V1-Standing-Final

КЛАСИРАНЕТО от шестте състезания и шампионата на V1 Челиндж България през 2014 г.

:: СОФИЙСКИЯТ ФИНАЛ

В първа група стартираха Дилян Попов и Гюлхюсеин Абдуалев, но младият азербайджанец спука предна лява гума и  отпадна от състезанието. Във втората група към Дилян Попов се присъединиха Биллур Хасбей и Таксинтунч Тин.

Тин също спука гума (задна дясна), което го изведе от състезанието, а Биллур Хасбей водеше в обиколките със своята ВолкиКар и остана в третата група, която продължи с участието на Костадин Щерев и Диана Стоянова.

От третата част на състезанието челна позиция запази Щерев, който на следващата елиминация се състезаваше срещу Искрен Маринов и Даниел Попов.

Искрен Маринов се класира първи след лек сблъсък с Даниел Попов и продължи на финалния пети кръг с участието  на Ивайло Цонев и Григор Григоров.

:: СТИЛНОТО НАГРАЖДАВАНЕ – САМО В ПАСПОРТ КЛЪБ

Официална церемония за награждаване на победителите в първия шампионат V1 Челиндж България тримата победители Искрен Маринов - 1-во място, Костадин Щерев - 2-ро място и Диана Стоянова - 3-то място,  получиха своите купи лично от Радослав Козлеков, президентът на автомобилната федерация, красивата Дияна Стоянова си замина с два приза, прибавяйки към бронзовата купа и тази за първото място от дамската надпревара на V1 Челиндж България.

2014-VOL-SOV-Trio-SS-001

снимка: александър спиров/apix
ПЪРВИТЕ ТРИМА В СПИСЪКА… (отляво надясно) Диана Стоянова, Искрен Маринов и винаги шармантния Костадин Щерев-Шпльоки с купите си и организатора на надпреварата Тезджан Мустафов.

А МОЖЕШЕ ДА ИМА СЪЩО ТОПКИ, БУХАЛКИ, ЛЕНТИ И СЪДИЙСКИ ОЦЕНКИ…

АКО ВСЕ ПАК финалът на V1 Челиндж България показа, че в организацията му има все още неизчистени неща, то това бе неясната за публиката схема, по която се развиваха гонките в София.

Начинът, по който бе разработена схемата трудно се разбираше (ако изобщо някой извън боксовете бе разбрал!), а в добавка никой не можа точно да разбере по каква схема и защо победителят от дадена серия заемаше не първото, а последното място?

Дали това ставаше по времена, питаха се зрителите? Дали това е част от регламента? Дали защото така бяха решили организаторите, за да затруднят максимално (или да улеснят максимално?) пилотите…

Защото справката показва, че всеки един от победителите, при конфигурация на пистата, в която изпреварването бе приблизително или близо до нула, шансът на първенците тутакси отиваше под нулата.

Първи отпадна Дилян Попов (първи в първата сесия), след него трети на колоната на серията си застана Биллур Хасбей (също отпада), последвана съответно от Коцето Щерев и Искрен Маринов.

В един момент бензиновите гонки започнаха да наподобяват на иначе красивата, но белязана от 100-процентов субективизъм художествена гимнастика. Тъй че, ако на пилотите бяха дали бухалки, топки или ленти, зрителите щяха да си знаят и да очакват и вдигнатите от съдиите таблички с оценките за… ездата.

2014-VOL-SOV-Dido-SS-001

снимка: александър спиров/apix
СМЯНА НА СИМВОЛИТЕ… След дълго отсъствие от пистите, пилотът на Попов Рали Тим Дилян Попов вече не показва вдигнатия палец, а директно сочи с жеста на Чърчил, че е дошъл във V1 Челиндж България, за да се помъчи да регистрира една виктория.

Което всъщност се отнасяше до всички, с изключение на финалната серия, в която Маринов се оказа печелившия шампионата, но губещ състезанието пилот.

Григоров, който направи феноменално каране в неделния финал стартира като с ракетен ускорител, същото сториха и другите двама бивши картингисти – Иво Цонев и Искрен Маринов, но серията завърши точно така, както и стартира.

Усещането за нещо недовършено и недоуточнено не е само от софийското състезание. Така беше във Варна, така беше и в Стара Загора. Писани правила се подминават, замествани от моменти и трудно обясними решения на организатора. А от това винаги остава привкус на нещо неточно, за да не кажем нагласено.

И ако тези неща бъдат изчистени във второто издание (някои вече се опитват да го представят повече като шоу, отколкото като поредица от състезания!) печалбата ще е първо за V1 Челиндж България, а след това и за публиката, която очевидно е жадна за бензинови състезания, в които има елементи на шоу, а не за шоу с елементи на надпревара…

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев