• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Шест години по-късно: Льоб обратно в играта

Сряда, 07 Март 2018 | от Мартин Холмс/Англия
Шест години по-късно: Льоб обратно в играта

НАЙ-ВАЖНОТО ЗА МЕКСИКО

2018 MEX Logo Off
В СВОЕТО 15-о издание Гуанахуато Рали Мексико не напуска известната от предишните години матрица. И въпреки това, от най-късото през 2017 г. състезание (общо една 696.92 км), сега дистанцията му е увеличена точно с 60% - 1055.88 км. С 84.61 км е „разтеглена“ общата дължина на 22-ата специални етапа – 344.49 км. Най-късият етап е Аутодромо де Леон – два спринта от по 2.30 км (петък вечер), а най-дългия – Ел Чоколато (31.44 км), който се бяга също два пъти в петък.

ИМА МНОГО СПЕЦИАЛНА причина да очакваме старта на Гуанахуато Рали Мексико, защото в третия старт от световните серии тази година деветкратният шампион на планетата, 44-годишният Себастиян Льоб стартира третото по ред свое завръщане в WRC.

Това е първото негово завръщане от 3 години насам, но и първото му участие в мексиканското надбягване след 2012 г.

Основната промяна във формата на ралито е, че стартът ще се върне от миналогодишното място в Мексико Сити до традиционното място в Гуанахуато, където церемониалният старт е непосредствено следван от полу-подземната специална „сцена“.

Заради нейните 2.53 км, които минават по тунела на бивша мина край Гуанахуато,  неслучайно е наречена Монстър стрийт стейдж.

Шест години по-късно: Льоб обратно в играта

снимка: интернет
ТРЕТИ ПЪТ, ЗА МАЙКА И БАЩА… Себастиян Льоб маха с ръка на фоторепортерите, преди да започне поредния си тест от подготовката за Мексико.


Не е имало изкушение да се предоставят ултра-дълги етапи, като най-дългата и тази година е Ел Чоколате със своите близо 32 км, които във връхната си точка стиган до 2700 м. надморска височина. Останалите етапи следват популярния от предишни стартове стил.
 
Двадесет и осем екипажа са регистрирани в 15-ия мексикански старт тази година, четири повече от започналите състезанието през миналия март.

Има единайсет WRCars, като Ситроен Тотал Абу Даби WRТ е само две заявки - миналогодишния победител Крис Мийки и Себастиен Льоб.

Теему Сунинен отново е третият заявен за M-Спорт, а Дани Сордо този път ще се състезава за Хюндай Моторспорт вместо Хейдън Падън. Няма промени и в триото на Тойота Газоо Рейсинг.

2017 MEX Meeke win SIT 001

снимка: официален сайт на ситроен спорт
ДВА ЧИФТА БОТАС, ДВЕ КОРОНАС И ДВЕ СОМБРЕРОС… Пол Нейгъл и Крис Мийки отбелязват феноменалната си победа в Мексико преди година с две бири Коронас, обути в ботас и две сомбрерос, които буквално паднаха от небето!

Но по-надолу в листата има забележителна колекция от пилоти. Шкода представя сериозно предизвикателство в WRC2 със световния шампион Понт Тидеман и Кале Рованпера, като техният основен съперник ще е стажантът на корейците Яри Хутонен.

Основният претендент на челото при автомобилите от категорията R5 е пилота на M-Sport е шампионът на JWRC Нил Соланс. Британският пилот Томи Уилямс сам-самичък WRC3, след като в тази категория не се появиха други регистрации.

Мексиканската пилотска гилдия е представена от бившия шампион на PCWRC Бенито Гуера и шампиона на ФИА за Накам Рикардо Тривино.
 
Пътните позиции са особено важни за това събитие. Започвайки по-надолу в стартовия ред в петък, това ще е голямо предимство на От Танак, Есапека Лаппи, Себастиен Льоб и, както миналата година, за спечелилият (виж тук) по възможно най-драматичния начин в Леон Крис Мийки.

2017 MEX Meeke win SIT 002

снимка: официален сайт на ситроен спорт
ТРЕПЕРЕНЕ ДО ПОСЛЕДНО… Мийки и Нейгъл натискат, за да компенсират излизането си извън трасето във финалния скоростен етап на Гуанахуато Рали Мексико.

Горещите условия и абразивният характер на етапите представляват специално предизвикателство за екипите при избора им между гуми от твърди и меки съставки.

Забележително е предпочитанието на екипите на WRC за меки смески, което е възможно благодарение на намалените мощности на двигателите, дължащи се на високата височина на етапите.

В същото време други категории предпочитат „твърди гуми“.

2017 MEX Juho Haninen TOY 0

снимка: официален сайт тойота газоо рейсиг
ПЪРВАТА ОТ СЕДЕМ ЕТАПНИ ПОБЕДИ… Юхо Ханинен направи невъзможното: в третия си старт спечели най-дългата и висока скоростна отсечка в шампионата, завършвайки първи на Ел Чоколате.

ПРЕКАЛЕНО РАНО ЗА ПРОГНОЗИ

WRC Logo OFF 001
НА ТОЗИ ЕТАП от шампионата е прекалено рано, за да се мерят перспективите за шампионат. След първите два кръга Тиери Нювил води (41)  с 10 т. от Себастиен Ожие и по 18 на Латвала и Лапи, а Хюндай (54) е с точка пред Тойота в сериите на производителите. Трети – на 8 т. от лидера е Ситроен. От сегашните шест най-добри шофьори в WRC2, само Тидеман е със заявка, като трябва да се припомни, че това събитие не се брои за серията на юниорите.


Логистиката тази година не създава необичайни проблеми, обикновено регистрираните от WRC отбори карат своите автомобили в Мексико Сити и след това ги транспортират по суша, докато екипите на R5 обикновено изпращат колите си в страната с „морско облекло“.

Рали Мексико се намира в най-отдалечената часова зона далеч от Европа (седем часа зад Централноевропейско време), където обикновено резултатите от ралито няма да бъдат известни до края на неделя вечер.

Има три различни победители през толкова години, като всеки от тях управляваше различна марка кола. Опитът на събитието се различава значително, дори и сред регистрираните от WRC отбори. Лаппи никога преди не е стартирал тук, Сунинен - само в WR2 автомобил, докато това е дванадесетото хард-рали на Латвала, в което едва се класифицирал по един път.


:: 14 ГОДИНИ ПО-РАНО В МЕКСИКАНСКОТО РАЛИ…

ИМАШЕ МНОГО новости в Мексико през 2004 г., като по-важното беше, че WRC пристигна в Централна Америка. Но тогава критичното беше това, че мексиканското рали беше първият старт, след като големите промените в регулацията на ФИА започнаха да влизат в сила. Имаше ревизии на общия формат, който изискваше общо ограничение на събитието от пет дни, гъвкав сервиз на автомобилите, електронна системата за контрол на поставените бар-кодове на гумите, редуциране работата на съгледвачите за макадам.

Тези промени бяха дадени само шест седмици преди началото на това събитието! Друга новост бе стартирането на последния модел на Субару Импреза WRC.

Първият ден включваше четири етапа и Петер Солберг буквално застреля своето Субару. Беше горещ следобед, тъй като дългият спокоен участък от пътя от последния етап на деня северно от Гуанахуато върна автомобилите обратно в сервиза.

Колите имаха дълго чакане извън контрола в комплекса Полифорум на Леон. Много сложните електронни системи на Солберг не бяха напълно затворени и батерията… изчезна. Нямаше какво друго да се направи, освен да се добута колата в контролата и след това да бъде сервизирана.

Имаше обаче наклон до контролната точка от жълтата табела, откъдето не бе разрешена външна помощ. Като видяха любимия си екипаж, който безпомощно се бореше да тласка колата нагоре по склона, група норвежки фенове се втурнаха напред, за да помогнат.

2004 MEXr Solberg mistake M

снимка: мартин холмс/англия
ПРЕКАЛЕНО ЯВНО, ЗА ДА Е НЕЗАБЕЛЯЗАНО… Норвежки фенове и фотографи се опитват да помогнат на своите сънародници, за да добутат Субару-то до контролата, което автоматично доведе до 5 мин. наказание за Солберг и моментално го свали от подиума.

Сериозна грешка! Накараха колата да контролира, но това, което се случи, моментално беше добре отбелязано.

Длъжностно лице с лекота издаде само 5-минутно наказание, но достатъчно за Петер Солберг, за да изпусне подиума.

В тежката борба срещу Форд на Марко Мартин и Франсоа Дювал, също и Ситроен на Карлос Сайнц, норвежецът завърши 4-и.

ПРЕДИ ГУАНАХУАТО РАЛИ МЕКСИКО: КАКВО НАПРАВИХА ТИМОВЕТЕ

2018 001 A Ford Fiesta:: М-СПОРТ ФОРД WRT. Нямаше технически проблеми в Швеция, в края на ралито имаше удовлетворение от решенията на екипа за бонусите на Ожие. Мнение след Швеция: "Ясно е, че пилотите, които се справят добре в Монте Карло, са в тежко неблагоприятно положение със стандартния стартов ред". Това беше първият случай, когато спецификациите на автомобилите им от 2017 г. не постигнаха резултат на WRC подиума. Два дни тестове за Себастиян Ожие и Елфин Евънс, един - за Теему Сунинен. В каталунския регион, северно от Барселона, бяха избрани пътища главно, за да имат представителна симулация на покритие и височина, за колата на М-Спорт, изпробвана в климатичната камера на Форд-Европа в Дънтън. Същите автомобили отново за своите пилоти както в Швеция. Същите „ер-петици“ за частни пилоти Булация (бивша от Монте Карло), Грийнсмит и Хелън (и двете напълно нови) и водач Соланс (тази от Швеция). Добра новина за Евънс: това ще бъде последното му рали, използвайки за описване стара кола на Волво, преди да се премести в Focus RS, като неговия съотборник Ожие. Основният фаворит е Ожие -, три победи и две втори места през последните пет години.

2018 002 B Hyundai i20 WRC:: ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT. Няма специални проблеми в Швеция. Мнение от Швеция: Ожие използва правилата, които действа, M-Спорт не може да бъде обвиняван. „Правилата са такива и те трябва да бъдат приети, както са“. Тридневен тест близо до Жирона в Североизточна Испания, регион, избран за повърхности и условия, доближаващи се до тези за Мексико. Екипът ще управлява същите три автомобила, както се използва в Швеция, като Сордо ще е в колата на Падън, а с нов R5 автомобил (шаси №37) е определено за Хутонен, който ще бъде представен както обикновено от Сарацин Моторспорт, но записан за резултатите към  Хюндай Моторспорт. Водачите на тима никога не са спечелили Мексико, всеки от пилотите са се оттеглили по един път, макар Нювил да е имал три трети места и Микелсен - едно. Шампионата лидер Нювил е категоричен: „Това е горещо събитие, когато трябва да се грижим допълнително за спирачките. Тъй като двигателите са определящи, това изисква промяна на стила на шофиране!“

2018 003 C Yaris WRC:: ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRC. Отборът има най-много (11 предишни участия - Latvala) и пилот с най-малко опитен – Лаппи, който никога преди не е бил тук преди. Той обаче е направил записките през миналата година за пилотите в Гуанахуато Рали Мексико. Отт Tanak никога не е завършил на подиума в Мексико в шестте си предишни събития! Единственият победител на Toyota по време на това състезание беше Рамон Ферейрос, победител в пред-WRC Корона Рали Америка през 2001 година. Латвала спечели състезанието от 2016, но тогава се състезаваше за ФауВе. Тъй като маршрутът е с висока надморска височина, отвеждайки автомобили до 2700 м, имало е допълнителни настройки за Ярис при работата в Япония, извършена в климатична камера и на дино. След преживяването на прегряване през миналата година бяха извършени подобрения в Европа. Смята се, че до 20% от мощността може да се загуби при височинните изкачвания. Тестовете с чакъл бяха проведени в хладни условия в Испания. Това ще бъде първото събитие на Танак с Тойота върху макадам. Използвани са три стари 2017 коли: Латвала има бившата си австралийска кола 2017, Танак има колата на Лапи от същото събитие и Лапи има своя 2017 Уелс Рали Великобритания кола.

2018 004 C Citroen C3:: СИТРОЕН ТОТАЛ АБУ ДАБИ WRT. Всичко започна добре от механична точка в Мексико, особено с второто място на Брийн и представянето на Остберг, въпреки много краткия му предшественик от C3 WRC. Становище след Швеция: Текущата поръчка е "понякога предимство, понякога неблагоприятно положение“. Четиридневен тест в района на Алмерия в Фондон, в подножието на Сиера Невада, място, избрано като най-добър компромис между типичните условия на път, височина и температурата на околната среда. Мийки ще е с колата си от Монте Карло, колата на Лоб –тази на Крейг Брийн. Решението да се участва само с две заявки е взето по бюджетни причини. Текущи плановете: Мийки да направи всички събития, Брийн - десет с останалите три за Льоб. Екип-меценат на Шейх Халид Ал Касими да влезе „няколко събития“ като трети екипаж. Забавен факт: Мийки и Льоб са печелили в Мексико в последната година, в която са взели участие: Мийки през 2017, Льоб – през 2012 г.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев