• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

Чилийското рали първо след България WRC 2010

Понеделник, 06 Май 2019 | от Мартин Холмс, Англия
Чилийското рали първо след България WRC 2010

ШЕСТИЯТ кръг на Световния рали шампионат на ФИА за 2019 ще бъде Копек Рали Чили - първата нова страна, която влезе в календара на световните серии след България през 2010 г. Етапите се изпълняват по гладки чакълести пътища в горите Копек на юг и югоизток от Консепсион, третият по големина град в страната, в центъра на региона Биобио, на около 500 км южно от столицата Сантяго. Събитието се провежда две седмици след аржентинския кръг, но от другата страна на Андите. За този старт има специални правила, целящи ограничаване на разходите.

Това изисква от екипите да използват едни и същи коли и на двете събития, но при положение, че завършат предишното състезание.

Изглежда, че Чили ще бъде много „по-гладко“ отколкото това на аржентинските им колеги. Първоначално беше планирано Чили да бъде първо в календара и последвано от Аржентина.
 
Тридневният маршрут е ортодоксален за WRC събитие, с начало, нощно спиране и завършване с обслужването извън централата в северната част на Консепсион, с един суперспециален етап в петък вечер (8 км) в южния край на града.

Чилийското рали първо след България WRC 2010

ПЛАКАТЪТ на Копек Рали Чили като кръг от световните серии.


В петък и събота са предвидени следобедни спирки. Целият маршрут не се отдалечава на повече от 75 км от Консепсион. Три от етапите са същите, каквито са използвани по време на кандидатския старт, проведено през 2018 г., на което състезание обаче нито един от международните пилоти не е участвал.
 
63 заявки са направени за Копек Рали Чили (10-12 май) и те са най-големият брой, регистрирани за „далечните“ стартове от програмата на WRC в продължение на 11 години - от Рали Япония през 2008 г.

Всичко това е свидетелство за успешното 20-годишното спонсорство на чилийските състезатели от промотърите на Рали Мобил и техното продължително планиране за момента, в който Чили ще е събитие от световните серии.

Всички, с изключение на един екипаж, бяха напълно одобрени от ФИА, преди да бъде обявен списъка с регистрациите. Екипът на WRC получи шанс за подготовката за Чили да се направи във Вила Карлос Пас (Арж), преди конвой от 1600 камиона за три дни да докара техниката в Чили.

2019 CHI Mobil Rallyr 001

снимка: официален сайт на мобил чили рали
ДЪЛГА И ПРЕЦИЗНА ПОДГОТОВКА… Благодарение на промоторите на местното Рали Мобил, сега Копек Чили Рали е част от световните серии.

В края на краищата M-Спорт преждевременно се оттегли от колата на Елфин Евънс от Рали Аржентина, за да има повече време за ремонт, но Ситроен Рейсинг трябваше да лети за резервен автомобил до Франция.

В списъка със заявките има 11 автомобила за категорията на WRCars, включително регистрация за Лоренцо Бертели. Голяма изненада бяха 23-те R5, включващи шест различни вида автомобили.

Смята се, че за Копек Рали Чили „средните“ гумите ще са най-добрият избор. Подобно на миналогодишното Рали Турция, чилийският старт предоставя на водачите равни условия. По този повод Отт Танак спечели ралито, но Себастиан Ожие беше най-бързият шофьор.
 
Хюндай Моторспорт този път ще използва Себастиан Льоб вместо Дани Сордо и отива в Чили с удобни 37 т. преднина в световното първенство на производителите пред Тойота Газоо Рейсинг.

2019 CHI Kervan 001

снимка: интернет
ЕДИН ОТ КЕРВАНА… Тренировъчните автомобили на М-Спорт се товарят на автовоз, за да бъдат потеглят за тридневния преход от Аржентина до Чили.

Съставът на останалите отбори на отборите е непроменен, докато Тиери Нювил вече има 10 т. авантаж пред Себастиен Ожие в серията на пилотите.

Лидерът в WRC2 Pro, Лукаш Пиeнязек отново няма да стартира, докато М-Спорт ще бъде представляван от Гъс Грийнсмит. Все още не е известно дали боливийският пилот Шкода Марко Буласия ще започне след големия си инцидент в Аржентина. Лидерът на WRC2 – аматьорска серия - Бенито Гуера е със заявка.

Ще бъде интересно да се чуят реакциите след събитието. Сравнявайки Аржентина с продължаващата инфлация, Чили представлява по-стабилна финансова среда. Но наскоро се появиха тревожни истории за прекомерни раздути разходи както за хотели за посетители, така и за митнически разходи за екипите.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев