• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

Чакат горещ и сух турски старт в сериите WRC

Вторник, 10 Септември 2019 | от Мартин Холмс, Англия
Чакат горещ и сух турски старт в сериите WRC

ЕДИНАДЕСЕТИЯТ кръг на световния шампионат на ФИА по рали за 2019 г. е Рали Турция Мармарис, чийто старт е след два дни и ще запълни бензиновата седмица като най-важното събитие до края на уикенда. Този старт от сериите се провежда в сегашния си формат се устройва за втора поредна година и за осми път страната е част от квалификациите за титлата в шампионата на WRC. За втора година събитието е базирано в пристанищния град и туристическия курортен център Мармарис в провинция Мугла, в югозападната част на Анадола.

Очакват се изключително топли и сухи условия.

Ралито започва с асфалтова увертюра в центъра на града в четвъртък вечерта, след което трите дни са върху етапите с тежък чакъл на север и на запад от Мармарис.

Онова, което е забележително е, че разписанието за петък обхваща 160 км отсечки, повече от всички останали рали заедно!

Централната зона на обслужване на автомобилите е на около дванадесет километра извън Мармарис, като цяло маршрутът до голяма степен е същият като миналата година, но с напълно нов етап, предвиден за двойно преминаване в събота, както и една нова скоростна отсечка, която е в последната сутрин на състезанието.

Специалните изкушения на събитието са различните скоростни етапи с живописна гледка към Средиземно море.

Рали Турция-Мармарис не се смята за събитие на дълги разстояния и всички екипи транспортират оборудването и автомобилите си до Мармарис с автомобилен транспорт.

Въпреки, че не е от категорията на състезанията от далечните дистанции, в турския кръг автомобилите са далеч от базите си в продължение на цели три седмици.

По-дълго, и при това само понякога, това става по време на състезания с далечни дестинации.

Спорен въпрос е, коя схема на работа за петъка е най-добрият вариант, тъй като почистването на пътищата за задните екипажи в колоната се балансира от все по-вечето изхвърлените едри камъни на пътя.

В същото време няма никакво съмнение, че твърдите гуми са основният избор за единадесетият старт от програмата.
 
31 автомобила бяха регистрирани за Рали Турция Мармарис, като събитието не е част от тазгодишната програма в JWRC.

Така че без участието на екипажите от тази годишна надпревара, входното ниво е сравнимо с това през миналата година.

27 участия са заявките на претенденти за шампиона на ФИА, има единадесет регистрирани автомобила от категорията WRC, включително тройната регистрация на М-Спорт за Понтус Тидеман (в партньорство с Ола Флоене), като единствено Ситроен е вписан в стартовия лист с две коли.

Чакат горещ и сух турски старт в сериите WRC

снимка: официален сайт на световния шампионат
СУХА, ГОРЕЩА И ТВЪРДА ТУРЦИЯ… Такова се очаква да бъде единадесетото рали от световните серии този уикенд, състезание, в което мястото зад „метача“ в колоната не гарантира чисти траектории 


Сред 18-те автомобила от секцията R5 (доста над половината от общия брой) са трите Мк II Фиеста (Грийнсмит, „Педро“ и Гаурав Жил), както и двете „еволюции“ на Шкода Фабия за Рованпера и Копецки.

Както вече се писа, за Жил това е началото на нов международен спортен проект за индийската гумена компания JK.

От тази впечатляваща бройка на R5, само три коли – тези на Шкода Моторспорт и самотният автомобил от М-Спорт на Грийнсмит са регистрирани за титлата в професионалния шампионат на WRC2.

Шест екипажи в това състезание са от местните екипажи, а след като Грязин оттегли своята заявка, само трима състезатели не са регистрирани за първенство на ФИА.

В категорията 2WD има само две заявки. Но за сметка на това има едно допълнение от 23 автомобила, които са включени в категорията национално първенство на Турция.

Всички екипажи са с познати видове автомобили, но има и пет регистрирани участия на ФИАТ Егея, местната версии на ФИАТ Типо, чиито екипажи обаче ще се пуснат в състезанието само в петък.
 
 

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев