• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

Хаотичен финал за кандидатското Сафари

Понеделник, 08 Юли 2019 | Найроби, RallyXpress
Хаотичен финал за кандидатското Сафари

КАНДИДАТСКОТО за световните серии на WRC и кръг от регионалния шампионат на Африка – Сафари Рали, завърши с хаос, след като почти никой екипаж не успя да премине през последната 38-километрова отсечка на ралито без странична помощ, а дългогодишният пилот на Шкода Манвир Бариан да завърши чак трети, след успешно начало на надпреварата. Дълбоки пясъчни дупки на този етап вече бяха причинили запушвания при първия скоростен за деня и много екипажи се оттеглиха от състезанието.

Пилотът на Мицубиши Балдей Чагер започна последния ден трети, с 19.6 сек. пасив от  Бариан, докато на второ място беше шофьорът на Шкода Онкар Рай.

След това обаче Рай направи овъркил на своя автомобил и Чагер се озова на върха на касирането.

2019 SAF Rai Anvar Sidi

снимка: официален сайт на ралито
ПРЕДИ ОВЪРКИЛА… Онкар Рай лети над превал от трасето, преди след приземяването си да преобърне колата и да загуби втората позиция.

Това кандидатско за ФИА събитие имаше много трудности преди самия старт, когато предишните метеорологични условия наложиха промени в маршрута.

Нещо повече - дори и в седмицата на ралито, планираният втори етап от състезанието беше предварително отменен.

Тази седмица ФИА трябва да обяви календара на WRC за 2020 г., като и Сафари, и Япония ще бъдат включени в списъка.

Хаотичен финал за кандидатското Сафари

снимка: официален сайт на ралито
НЕОЧАКВАНО НА ПЪРВОТО МЯСТО… Балдей Чагер отбелязва победата си в състезание, което пилотът очаква от догодина да е част от световните серии.


»ТРЕТА ГОДИНА ПО РЕД: БЪЛГАРСКА СЛЕДА В САФАРИ

ЗА ТРЕТА поредна година екипът на таймкипърите на Иван Маринов са тези, които осигуряват информационно и африканското състезание. От една срана това говори за високия професионализъм, който хората он I&N вече са бетонирали пред кенийците и, второ, че след като стане известна съдбата на африканското автомобилно сафари за догодина, хората на нашите времеизмервачи ще бъдат дублиращият тим на официалната времеизмерителна система на WRC.

Всъщност, достатъчно е да бъдат сравнени бюлетините на кое и да е наше състезание с тези, които бяха показвани на публиката през този африкански уикенд, за да се открие приликата 1:1.

Което обаче е по-важното – ФИА не биха допуснали подобно дублиране на официалната измерителна система на световните серии, ако нямаха наблюденията над работата на екипа на Маринов от предишните два сезона в Кения, но и още по-важното, ако не знаеха възможностите им, демонстрирани за първи път през 2010 г. в BG-WRC, когато екипът за първи път бе в ролята на нещо като „стратегически резерв“ на директора на България WRC.

2019 KEN Safari Rally BUL

колаж: rallyxpress
ЛОГОТО И ЛАТИНСКИТЕ НАДПИСИ… Това отличава този бюлетин с резултатите от Кения 2019 и който и да е протокол примерно – от Монбат Рали Сливен в края на миналия месец.

В която и да е от тези четири посочени години и състезания да беше станал „пробив“ във вемеизмерването, надали някой, освен щаба, би отбелязал особена разлика в информационното осигуряване в Боровец и три пъти в Найроби.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

» Квинтет от бивши световни шампиони присъстваха на фестивала на скоростта Гуд Ууд Колко от тях успяхте да познаете? (на снимкаа от Мартин Холмс Рали долу). Всички те трябваше да присъстват, за да подкрепят демонстрация на Мики Биасион. Италианецът обаче нямаше никакъв космет, тъй като Ланча Делта S4, която трябваше да управлява, е била впечатляващо бракувана от собственика на колата в навечерието на фестивала.

Специалната кола на Фау-Ве с електромобил ID/R счупи рекорда в ръцете на Ромен Дюма. Най-бързият автомобил на специалния състезателен автомобил за състезания на чакъл в близост до хълма Фос е необичайният протон Ирис R5 на Оли Мелърс, а най-бързите обиколки от пилотите на WRC бяха Елфин Евънс (Фиеста) пред Мадс Остберг и Есапека Лаппи със Ситроен C3 WRC.

Five rally champions at 201

» Две профита - далеч назад. Това се вижда от публикувания в самия край на миналата седмица списък със заявките на Несте Рали Финландия (65 екипажа), в двама бивши пилоти от WRC – Хейдън Падън и Грег Брийн ще бъдат съответно с нетипичните за то-пилоти стартови номера – съответно 20 и 42. Има само една не-шампионска заявка с WRCar и тя е за 48-годишния Йоуни Виптанен (Форд Фиеста, пилотът и новия скин за колата му - долу), управляван от отбора на бившия пилот в световните серии Яне Туохино.
  
jounivirtanen suomenralli20
  
» Под естонската сянка. Останало тази година в сянката на Естония Рали (като пред-Несте Рали Финландия тестово събитие), популярното финландско АутоГлим Рали, е базирани в Тампере. Общият брой на заявените е 159 екипажа, но тази година без звездни шофьори. Видени са само автомобили R5, докато Ян Соланс ще управлява автомобил R2.

2019 Yohan Rossel jpg» Малшанс за шампиона. Дейсващият шампион на Франция Йоан Бонато имаше крехка преднина в Рали Авейрон Руерг - Окситани, пети кръг от национална серия от този сезон, когато излезе от трасето три етапа преди финала (преди инцидента). Състезателят на Ситроен C3 R5 Йохан Росел (на снимката) спечели състезанието и вече натрупа максимални точки в последните три финала, като поведе в шампионата. Два автомобила на Шкода – на Никола Сиемон и Силвен Мишел са другите финалисти на подиума.

2019 Yoan Bonato 001 o

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев