• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

ФИА официално: Сафари е кандидат за WRC 2020

Петък, 22 Юни 2018 | Париж, RallyXpress
ФИА официално: Сафари е кандидат за WRC 2020

РАЛИТО С ЛЕГЕНДАРНА
65-ГОДИШНА ИСТОРИЯ

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО „легендарно“ за Кения Рали Сафари не е просто щампата в баналното протоколно представяне или думичката „за четкане“ от шефовете в спорта. Ралито стартира през 1953 г. за първи път, 20 години по-късно е едно от първите ралита в първия официален световен шампионат, където остава неизменно до 2002. 

1964 SAF Safari SM

ПРЕЗИДЕНТЪТ на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тот обяви в Париж, че Кения Рали Сафари става официален кандидат за място в световните серии от 2019 г. Споразумението между правителството на Кения и организатора на WRC бе подписано във Автомобилния клуб на Франция във френската столица.

„Надявам се, че това ще насърчи развитието на автомобилния спорт и пътната безопасност в Африка“, заяви по повод подписването на споразумението президентът Тот.

Признаването на кандидатския статут далеч не потвърждава, че събитието ще бъде включено в календара на WRC в близко бъдеще, дори ако този статус засилва политическото положение на Африканската федерация по автомобилен спорт (АФА) на континента.

Независимо от инспекцията на редица интервенции, тазгодишното Мармарис Рали Турция е първото ново или по-точно съживено старо събитие в световните серии в продължение на осем години.

Ако инспекцията на ФИА догодина премине успешно, най-ранната година, в която Кения Рали Сафари може да се появи „на терена“ е 2020 г.

ФИА официално: Сафари е кандидат за WRC 2020

снимка: официален сайт на рали сафари
СНИМКА ЗА ПРОТОКОЛА… (седнали) Министърът на спорта на Кения Петер Каберия и представителят на промотора Оливие Сиесла, заедно с президента на ФИА и другите официални лица, са застанали за снимка за медиите.


Индикациите, че състезанието за пореден път е било оглеждано от емисарите на Париж и самия шеф на промоторите - Оливие Сиесла и официалният наблюдател на ФИА Саймън Ларкин този февруари.

Индикациите, че Кения Рали Сафари ще направи решителни стъпки за завръщането си в световния шампионат RallyXpress имаше още през 2017 г., когато българският екип от времеизмервачи, воден от Иван Маринов и Александър Ковачев като директор на Сафари Рали в националното първенство на Кения, говориха за амбициите на африканците да се върнат в WRC.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев