• ...ШЕСТИМА ПИЛОТИ - ТУРЧИН, РУМЪНЕЦ И ЧЕТИРИМА ОТ ДОМАКИНИТЕ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АДМИНИСТРАТИВНАТА ПРОВЕРКА...

     

  • ...ЗАЯВКИТЕ ЗА ЮБИЛЕЯ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ МИНАХА 40,  28 ПИЛОТИ РЕГИСТРИРАНИ ЗА НАЦИОНАЛНОТО ПЪРВЕНСТВО...

  • ...ЗА КВАЛИФИКАЦИИТЕ НА ПЛАНИНСКО ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ: ИЛИ 45 АВТОМОБИЛА, ИЛИ 48 С ЧАКАНИТЕ ТРИМА МАКЕНОДСКИ ПИЛОТИ...

Точка на паузата, WRC се рестартира в Порто

Сряда, 16 Май 2018 | от Мартин Холмс/Англия
Точка на паузата, WRC се рестартира в Порто

С ДВА ЕТАПА ПОВЕЧЕ, НО
С ПО-КЪСА ДИСТАНЦИЯ

2018 POR Logo MH
ЗА СТАРТА НА шесто рали от световните серии – Водафон Португалия, домакините са се постарали доста, оптимизирайки трасетата така, че общата дистанция да бъде намалена, докато в същото време етапите са увеличени с два в сравнение с миналия сезон. Общата дистанция сега е 1583.08 км, а хронометрирания километраж – 358.19. Португалците са спазили и тенденцията, веднага след старта на типичните отсечки, първата от тях да е най-дългата – Виана до Кастело (26.73 км). Така при стартов списък от 130 коли (заедно с местните шампионати), на Виана до Кастело първият екипаж ще е финиширал, а през старта няма да е минала и половината от колоната. Уличният тест в Порто е едва 1.95 км.

ДОЙДЕ И КРАЯТ НА триседмичната пауза в световните серии, която разделяше изцяло асфалтовото рали на френския кръг от WRC Тур дьо Корс и макадамовото продължение на шампионата е с Водафон Рали Португалия!

Португалия исторически е смятана за едно от класическите квалификационни състезания на шампионата, като надпреварата е била кръг от сериите още от тяхната първата година през 1973 г. Първоначално Португалия носеше заглавието  TAP Рали - лично начинание на покойния президент Цезар Торес, който е бил инструмент в оформянето на WRC в самото начало.

Детайлите, публикувани във временния списък, на организаторите на Водафон Рали Португалия, вече показват огромно увеличение на регистрираните участници спрямо миналата година - 64.

При това на равнище, сравнимо с това на Тур дьо Корс от миналия месец. Има 14 световни рали автомобила, с четири вписвания от Хюндай Моторспорт, с три от Ситроен Рейсинг, включително Мадс Остберг. Падън е избран от Хюндай като официален стрелец, а не предпочитания до момента Сордо.

Има 17 вписвания в WRC2 и 14 в шампионата на юниорите за WRC. Едно разочарование е отсъствието на индиеца Гаурав Жил. Той тръгва с кампания за участия в WRC с R5, спонсорирано от MRF тази година. Но Жил ще трябва да подкара едва в следващото рали в Сардиния.

Точка на паузата, WRC се рестартира в Порто

снимка: архив на rallyxpress
ТОВА Е СЦЕНА, ЗА ТАЗИ ПУБЛИКА МЕЧТАЯТ АРТИСТИТЕ… Нищо случайно, че митичното трасе Фафе е определено за финална 20-а отсечка на Водафон Рали Португалия: пред толкова зрители и на такова трасе в света няма да се намери автомобилен пилот, който да не се раздаде без остатък!


Във всички има 32 автомобила R5, общо 88 автомобила досега (Корсика имаше 92 записа, от които 87 всъщност започна) в сравнение с 64 стартиращи в Португалия миналата година.
 
Маршрутът отново е „пуснат“ в северната част на страната, където ралито има трескави последствия сред местните фенове. Няма големи промени в сравнение с миналата година, с изключение на връщането уличната гонка обрано в Порто и повторение на един от последните етапи.

2016 POR Mikkelsen ARC 003

снимка: архив на rallyxpress
ОТ БРАГА ОБРАТНО НА УЛИЦИТЕ НА ПОРТО… Макар и по-малко от 2 километра, трасето на уличният тест от шестия кръг – гаранция – ще събере хиляди зрители. За последно там керванът спринтира през 2016 г.

В четвъртък се очаква тържественото начало на вечерта в замъка Гимараеш, последвано от супер-спец-етапа в дългогодишното трасе на Лоусада Раликрос.

Петък се правят два контура в далечния север на страната, близо до испанската граница, които са последвани от две бързи обиколки край пистата в Порто. В събота има по-широк цикъл от два етапа на североизток от седалището на ралито в Матосиньо, близо до летище Порто.

В неделя се виждат по-къси кръгове от етапи в района на етапите в събота, но по-близо до Порто. Пауър стейджа ще се проведе на традиционното трасе на Фафе, прочуто с невероятния си скок.
 
Екипите на WRC ще се съсредоточат върху гуми с меки съставки. Повърхностите та етапите са много различни от Аржентина, където винаги разрушава на гумите от твърди парчета паднали скали. Тук настилките варират значително между мокро и сухо време, както и между първото и второто преминаване, като гумите от меки съставни части са за предпочитане при по-хладното време. Ако е сухо и прашено, водещият колоната Себ Ожие, теоретично, трябва да има предимство.

2013 POR Mads Ostberg ARC

снимка: архив на rallyxpress
ВТОРИ В ЦЕРЕМОНИЯТА, ПЪРВИ В РЕСТОРАНТА… Мадс Остберг приветства публиката на финала през 2012 г. от второто място на стълбичката. Няколко часа по-късно норвежецът разбира, че Хирвонен е декласиран, а победата отива на неговото име.
 
Кой ще спечели?

Само четирима пилоти от WRC, които са заявени тази година, са печелиха тук преди това - Ожие пет пъти, Крис Мийки, Яри-Мати Латвала и Мадс Остберг, в допълнение към португалския наемник сега на Хюндай R5 Армандо Арао, който спечели събитието три пъти в годините, като участник в сериите.

От тези шофьори най-изненадващият победител беше каращият за М-Спорт M-Sport Остберг, на когото беше отказан шанс да застане на върха на подиума и само благодарение на Citroen. Той научи, че е спечелил събитието през 2012 г. часове след финала, когато празнува второто си място в ресторант със своя отбор. Неговата победа идва, след като Ситроен-ът на Мико Хирвонен е изключен заради протест срещу  турбокомпресора.

Остберг се завръща отново в Португалия още веднъж и както се случи през 2014 г., а през 2015 г. той е на кормилото на ... Ситроен!

ЗАВОДСКИТЕ ОТБОРИ ПРЕДИ ПОРТУГАЛСКАТА КЛАСИКА

2018 001 A Ford Fiesta:: М-СПОРТ ФОРД WRT. С петте си победи в Португалия Ожие е най-успешният пилот за това събитие. Забавяне на доставките на колите от  Аржентина, но и допълнителни усложнения за тима, след като Алберто Хелър разби новият си R5 в Аржентина. Това означава, че неговият автомобил от Мексико и Аржентина трябваше да бъдат възкресени за Грийнсмит. Междувременно Ожие е в очакване на присъдата на Апелативния съд на ФИА относно 10-секундното наказание, направен в Мексико, наложен от комисарите, за да го лиши от допълнителни шампионски точки. Решението, най-вероятно, ще е или по време на рали Португалия, или след това. Разочарования от Рали Аржентина, защото в Довънби парк имаха на разположение едва само 4 дни, за да възстановят автомобилите, използвани в Латинска Америка от Евънс и Сунинен. Шестдневен тест в Португалия, два дни за всеки един от пилотите. Няма технически промени за Португалия.

2018 002 D Hyundai i20 WRC:: ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT. Безпроблемната за отбора Аржентина, след едно толкава  грубо рали, води спокойствие между двата старта. Това първият случай, в който екипът ще влезе в четири WRC автомобила, предназначени за това, че Падън и Сордо ще имат еднакъв брой възможности да спечелят шампионските точки на водачите на WRC. Няма технически промени за Португалия. Предизвикателствата там са в променящите се условията между първото и второто преминаване, но също компромисът при избора на гуми между оптималното сцепление и управлението на износването на гумите. Тестовете за предварителни събития, проведени в Арганил в началото на май. Микелсен и Нювил имат своите автомобили в Корсика, Сордо разполага с автомобил на Падън от 2017 г. в Сардиния, а Падън – с колата на Сордо от Мексико. За Хутунен има R5, управлявана от Сарацин Моторспорт.

2018 003 D Yaris WRC:: ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRC. Голямата победа за Танак в Аржентина и основната изненада бяха броят на спуканите гуми за Лапи, въпреки предпазните мерки. Бяха предприети и предпазни мерки за предотвратяване на прегряване на двигателя. Основното техническо предизвикателство в Португалия е намирането на добра сцепление, но не са правени големи промени за това събитие. И тримата пилоти тестваха в Португалия две седмици преди събитието. Това е единадесетото рали на Португалия, което Латвала печели през 2015 г. и имаше два подиума, а през 2009 г. бе спечелен от зрелищната си катастрофа, когато неговият Фокус се завъртя безконтролно надолу по хълма. По време на седемте си участия тук, Отт Танак все още не е спечелил подиум, докато през първите си от трите предишни старта, Лапи е спечелил категорията WRC2 (2013 г.). Автомобилите на Toyota са имали различни победи в Португалия, последната по дата е тази на Дидие Ориол с шампионската Корола през 2002 година.

2018 004 B Citroen C3:: СИТРОЕН ТОТАЛ АБУ ДАБИ WRT. Осем предишни победи и гарантирано най-успешната марка в своето събитие! Екипът беше много щастлив от техния безпроблемен в техническо отношение старт в Аржентина, където автомобилите използваха новата геометрия на задното окачване. За Португалия имаше петдневен тест (два дни за Брийн и Мийки, един за Остберг), а спецификацията на автомобилите до голяма степен съвпадна с тази от Аржентина. Автомобили за Португалия са: за Мийки и Брийн - от Швеция и Корсика, докато Остберг ще седне в шведска кола на Лефевър за 2017 г. От своя страна той ще направи дебют с R5 на фирмения отбор, който сега е снабден с различна геометрия на предния мост. Бившият португалски шампион Хосе-Педро Фонтес ще кара другият Ситроен R5.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев