• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Това край в кариерата на Крис Мийки ли е?

Петък, 25 Май 2018 | от Мартин Холмс, Англия
Това край в кариерата на Крис Мийки ли е?

СИТРОЕН РЕЙСИНГ обяви вчера, че 38-годишният пилот от Ълстър Крис Мийки (на снимката) няма да се състезава за своя тим в световните серии през оставащата част от тази година, което е заплаха за професионалната кариера на най-стария редовен участник в шампионата. Решението на тима е резултат от драматичната катастрофа на ирландеца във Водафон Рали Португалия, смятана от екипът за поредния пример на непредизвикани грешки в пилотирането и недостатъчни изпълнения в други предишни състезания.

След смущаващия сезон на пилота в WRC за Мини Джон Купър Уъркс, Мийки се отправи към екипа на PSA Груп за Пежо и Ситроен от началото на 2009 г., сезонът, в който той стана шампион на IRC. От 2013 г. той кара изключително за Ситроен, като последната му победа е от испанския кръг на сериите през миналата година.
 
Син на експерт в подготовката на състезателни автомобили  - Сидни Мийки, Крис влезе в спорта, като спечели състезание по програмата за млади пилоти, създадена и ръководена  от Пежо-Великобритания.

Това край в кариерата на Крис Мийки ли е?

снимка: интернет
Е, АКО ТОВА НЕ Е ИСТИНСКО ЧУДО… Човек не може да повярва, че след катастрофата и от развалините на този С3 WRC Крис Мийки и Пол Нагъл са се измъкнали без една-едничка драскотина!


Той се радва на специално отношение в Ситроен Рейсинг, като е ангажиран не само като състезател, но и е привлечен за тестване и разработка на новите коли, работейки през последните две години главно върху трудно развиващият се C3 WRC автомобил.

Мийки има силни съюзници в работата си, включително този на покровителя на екипа на Ситроен Рейсинг Шейх Халид ал Касими, британската специализирана медия за рали и по-рано с лична протекция от Колин Макрий.

2018 POR Meeke MS 002

снимка: motorsport.com
БАЛАНС ПО ВЪРХА НА ОСТРИЕТО… В типичен за себе си стил, Крис Мийки кара във Водафон Рали Португалия, преди да се хлъзне в левия завой и да направи на каскет своя С3 WRC. За такова каране, популярният днес сред българското рали общество гласи: „На всичко коз!“

През 2018 г. той е единственият пилот на Ситроен Рейсинг, на когото е предложен договор за пълен сезон, прекратен сега с мотиви, основаващи се на безопасността.
 
Въпреки че Ситроен традиционно има необичайна политика за ангажиране на своите състезатели, освобождаването на Мийки в средата на сезона е безпрецедентно в спорта, като свидетел на подобно, но лично, решение да не продължи да се занимава с фирмата е Франсоа Дювал. Французинът го взима, след като спечели през 2005 Рали Австралия за Ситроен.

Тази година Ситроен Рейсинг отстраниха пилоти като Крейг Брийн и Матс Остберг, за да дадат „повече време за Себастиян Льоб“.

Засега единствено може чакаме да научим какви ще бъдат плановете на Крис Мийки - във или извън империята на PSA.

2018 POR Meeke MS 001

снимка от екрана: wrc+
АНОНСЪТ, ЧЕ ТАЗИ КОЛА НЯМА ДА ВИДИ ФИНАЛ… Пируетът край балата със сено по уличите на Порто, Мийки направи на три колела и една джанта…

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев